2dehands.be komt deels in handen van Noorse mediagroep

Het Noorse Adevinta, onderdeel van de mediagroep Schibsted, telt 9,2 miljard dollar neer voor de advertentietak van eBay. Daartoe behoren ook 2dehands.be en Marktplaats.nl.

Concreet verkoopt eBay de onderliggende advertentietak Classifieds Group aan Adevinta, wat dan weer de reclame-afdeling van Schibsted is. Die Noorse mediagroep is uitgever van verschillende Scandinavische kranten, zoals Verdens Gang, Aftenposten en Svenska Dagbladet. Via dochter Adevinta bezit Schibsted nog eens 35 digitale merken in 15 landen, waaronder heel wat online marktplaatsen. Met deze deal daalt het belang van Schibsted van 59 procent naar 33 procent.

‘Met de overname van Classifieds Group wordt Adevinta de marktleider in online advertenties en zoekertjes, met een uniek portfolio aan leidende marktplaatsen’, stelt Rolv-Erik Rysddal, de topman van Adevinta, in een mededeling. De deal bestaat uit 2,5 miljard dollar in contanten en een belang van 44 procent in Adevinta. Het stemrecht dat eBay in het Noorse bedrijf verkrijgt, is iets lager, namelijk een derde.

Prosus greep mis

Hoewel online aanbiedingen amper 3 procent van de wereldwijde online advertentiemarkt uitmaken, was eBay Classifieds wel een gegeerde bruid. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus leek lang koploper om de divisie over te nemen. Volgens ingewijden had Prosus het hoogste bod gedaan, maar het wilde de tak helemaal in handen krijgen. Dat eBay geen aandelen zou krijgen, was een struikelblok voor het Amerikaanse bedrijf.

Begin dit jaar brak Prosus zijn tanden al stuk op een overnamestrijd met de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway. Die laatste ging lopen met het Britse Just Eat voor een prijs van 4,4 miljard pond of 6 miljard euro. Beide bedrijven wilden Just Eat in de portefeuille, omdat de wereldwijde concurrentie in de maaltijdbezorging steeds belangrijker wordt. Die consolidatie blijft zich trouwens doorzetten, want het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway nam onlangs nog de Amerikaanse branchegenoot Grubhub over voor een bedrag van 7,3 miljard dollar.

Lees ook: Prosus: het grootste Europese internetbedrijf dat niemand kent

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20