29 overlijdens, stijging aantal besmettingen: ‘Geniet van uw vrijheid, maar blijf de basisregels respecteren’

In ons land zijn er de voorbije 24 uur 29 mensen bezweken aan Covid-19. Opvallend: Er werden flink wat meer nieuwe besmettingen geregistreerd tegenover gisteren. 

Dit zijn de belangrijkste coronacijfers die Sciensano vanmorgen tijdens de persconferentie meegaf: 

  • Overlijdens: 29
  • Nieuwe besmettingen: 140
  • Nieuwe ziekenhuisopnames: 32
  • Ziekenhuisverlaters: 64
  • Totaal aantal coronapatiënten in ziekenhuizen: 700
  • Waarvan op intensieve zorg: 137
  • Waarvan aan een beademingstoestel: 73

De voorbije week vertoonden de belangrijke cijfers nagenoeg altijd een dalende trend. Vandaag stijgt het aantal nieuwe besmettingen opnieuw fors: gisteren kregen 82 patiënten de diagnose, vandaag 140. Dat brengt het totaal bevestigde gevallen in België op 58.907.

Het aantal sterfgevallen blijft ongeveer gelijk, er was 1 coronapatiënt meer dan gisteren te betreuren. De totale dodentol door de Covid-19-pandemie in ons land bedraagt nu 9.566.

Het aantal ziekenhuisbedden dat door het coronavirus bezet zijn blijft gestaag dalen: Waar er vorige week nog 821 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis lagen, zijn dat er vandaag ‘slechts’ 700, dat zijn er ook 37 minder dan gisteren.

Versoepeling lockdown

Tijdens de persconferentie prees Steven Van Gucht de inzet van de bevolking. ‘Daardoor heeft de Veiligheidsraad een aantal versoepelingen kunnen aankondigen. Maar de verantwoordelijkheid om het virus in te perken ligt nu veel meer bij ons als burger, uitbater, organisator of economische sector.’

Nu de lockdown grotendeels opgeheven is, gaf de virusbestrijder als belangrijkste boodschap mee: ‘Geniet van uw vrijheid, maar blijf de basisregels respecteren. Het virus circuleert nog steeds en is nog altijd even gevaarlijk als voorheen.’

Op de vraag of de besmettingsgraad van het virus gestegen was door de versoepeling van de lockdown antwoord Van Gucht dat ‘het cijfer een beetje schommelt, maar het blijft ver onder de 1, dus dat is gunstig’. Momenteel bedraagt de besmettingsgraad in ons land 0,81. Dat staat voor het aantal mensen aan wie een besmet persoon het virus overdraagt. Als dat cijfer onder de 1 blijft, zal het aantal besmettingen blijven dalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20