Uber zet helicopters in tussen Manhattan en JFK International

Het alternatieve taxibedrijf Uber start deze zomer ook met helikopterdiensten. De onderneming heeft daarvoor de divisie Uber Copter opgericht. Het nieuwe aanbod maakt zijn debuut in de Amerikaanse metropool New York. Daarbij biedt Uber Copter een verbinding aan tussen Lower Manhattan en luchthaven JF Kennedy International. De helikoptervlucht moet de klant vooral een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren.

Uber Copter biedt de vluchten in New York aan tegen een prijs tussen 200 dollar en 225 dollar. In een volgende fase hoopt het bedrijf de service ook in andere steden te kunnen aanbieden.

Verkeerscongestie

Met de auto neemt een verplaatsing tussen Lower Manhattan en JFK International minstens een uur in beslag. Wanneer het verkeer minder vlot verloopt kan dat tijdverlies nog gevoelig hoger oplopen. Tijdens de spitsuren kan die verplaatsing zelfs tot twee uur tijd in beslag nemen.

Uber Copter zegt daarentegen dezelfde afstand in maximaal acht minuten te kunnen overbruggen. Met inbegrip van het grondvervoer – om de gebruiker tot bij de helikopter en later op de luchthaventerminal te brengen – zou deze verplaatsing met Uber Copter maximaal een half uur in beslag mogen nemen.

Uber Copter zegt daarbij ook sneller te zijn dan een verplaatsing met de metro of de trein, waarbij de reiziger op een tijdverlies tussen vijftig en vijfenzeventig minuten moet rekenen. Uber hoopt op een aanzienlijke belangstelling voor zijn nieuwe service.

“Er zijn veel reizigers die geregeld de verplaatsing tussen Manhattan en JFK International moeten maken,” benadrukt Eric Allison, topman van Uber Elevate. “Onze service biedt hen een opportuniteit om een aanzienlijke tijdwinst te realiseren.” In eerste instantie blijft de dienst wel voorbehouden aan klanten die zich bij Uber Platinum en Uber Diamond hebben aangesloten.

Weekdagen

De service in New York wordt voorlopig uitsluitend tijdens de weekdagen aangeboden. De helikopter kan tot vijf dagen vooraf worden gereserveerd. Het toestel kan vijf passagiers vervoeren. De prijs is afhankelijk van vraag en aanbod. De klant kan echter ook een privé-vervoer aanvragen.

De basis van Uber Copter in New York is gelegen aan de Staten Island Ferry. Het bedrijf werkt voor de service samen met het luchtvaartbedrijf HeliFlite, dat over een vloot van acht helikopters beschikt. Op elke vlucht zijn twee piloten voorzien. Passagiers mogen echter wel slechts een beperkte bagage – één reistas met een maximaal gewicht van 20 kilogram – bij zich hebben.

Een gelijkaardige dienst werd in New York eerder ook al opgezet door Blade Urban Air Mobility.

 

Meer