Er is nu een culinaire gids voor Noord-Korea en er staan 13 restaurants in

De Franse uitgeverij Petit Futé heeft een toeristische gids over Noord-Korea uitgebracht. Het aanbod blijft echter beperkt. De lezer zal niet meer dan zestien hotels en dertien restaurants terugvinden. Ook andere toeristische mogelijkheden blijven schaars. De gids is uitgebracht in een oplage van vierduizend exemplaren.

Noord-Korea trekt dan ook weinig reizigers aan. Anderzijds wijst Petit Futé op de fascinatie die het land zou kunnen veroorzaken. De gids telt tweehonderd bladzijden. Dat is relatief weinig in vergelijking met de andere publicaties van de Franse uitgeverij.

Gesloten

“De gids biedt de potentiële reiziger echter een indruk over het echte Noord-Korea,” zegt Dominique Auzias, redacteur van Petit Futé. “In Noord-Korea is immers nagenoeg alles verboden. Men kan er slechts weinig activiteiten plannen. De publicatie is in grote mate gericht op de geschiedenis van het land en de officiële sites en monumenten.”

“Wanneer Noord-Korea ter sprake komt, komen vooral de nucleaire ambities van het land en zijn moeilijke betrekkingen met de Verenigde Staten naar voor. De gids wil echter geen provocatie zijn en wil aan een toeristische vraag voldoen.”

Noord-Korea blijft onder zijn leider Kim Jong-Un nog steeds sterk gesloten. “Ook het toeristische ecosysteem van het land staat nog in zijn kinderschoenen,” geeft Dominique Auzias aan. “Het boek besteedt dan ook vooral aandacht aan officiële sites en monumenten.”

Chaperon

“De toeristische ervaring heeft in Noord-Korea dan ook een bijzonder karakter,” aldus de auteur. “Elke toerist krijgt immers verplicht het gezelschap van een lokale agent. De bezoeker is steeds in het gezelschap van een chauffeur, een gids, een tolk of een andere chaperon. Zij zorgen er voor dat de toerist niet meer dan tien meter afwijkt van de uitgestippelde route.”

“De bezoeker zal ermee rekening moeten houden dat hij slechts op een beperkte activiteit kan rekenen,” aldus Auzias. “Er zijn heel weinig restaurants. Het is net als een bezoek aan een kerncentrale. Alles is verboden, behalve wat is toegestaan.”

“Noord-Korea is een land met veel problemen. Het land heeft een ouderwets karakter en heeft over een lange periode nauwelijks verandering gekend. Anderzijds kan men gewag maken van indrukwekkende en unieke landschappen.”

Toeristische gidsen over landen met een gesloten karakter worden echter niet noodzakelijk uitsluitend gekocht door mensen met reisplannen. “Meer dan twintig jaar geleden werd een toeristische gids over Siberië op de markt gebracht,” betoogt Auzias. “De gids bleek vooral gegeerd door lezers van Michael Strogoff, het boek van Jules Verne. Dat publiek bleek meer te willen vernemen over de geschiedenis van het gebied. Men wou weten op welke manier de Siberiërs leven en zich voeden.”

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken ontraadt zijn burgers om een reis naar Noord-Korea te ondernemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20