Wie doet zaken met Noord-Korea?

In een van zijn vele tweets heeft de Amerikaanse president Donald Trump er mee gedreigd alle handel stop te zetten met eender welk land dat zaken doet met Noord-Korea. Een totaal ongeloofwaardig dreigement omdat de belangrijkste zakenpartner van Noord-Korea het dichtstbevolkte land ter wereld is, namelijk China.

De VS en China  hebben vorig jaar voor ongeveer 600 miljard dollar aan goederen en diensten verhandeld. De totale stopzetting van dat volume zou niets minder dan een globale economische catastrofe inluiden.

Het MIT Observatory of Economic Complexity lijstte in 2015 de landen op die handel drijven met het regime van dictator Kim Jong-un:

  • China koopt 85% van alle Noord-Koreaanse export op. Omgekeerd is 83% van alle goederen die Noord-Korea invoert afkomstig uit China. Vorig jaar verhandelden beide landen in totaal voor 5,78 miljard dollar aan goederen en diensten.
  • India is de tweede grootste handelspartner van Noord-Korea, met 3,5% van alle uitvoer en 3,1% van alle import.
  • In totaal gaat 95% van alle Noord-Koreaanse export naar Aziatische landen en komt 93% van alle Noord-Koreaanse import uit Azië.
  • Rusland is het niet-Aziatische land dat het meest met Noord-Korea handelt. Toch gaat het om minder dan 2% van alle import en export.
  • Nog eens 100 andere landen voeren op een of andere manier handel met Noord-Korea. Onder hen: Frankrijk, Mexico, Pakistan, Saudi Arabië, Brazilië en Chili. De Belux exporteerde in 2015 voor 945.000 dollar naar Noord-Korea, Nederland voor 418.000 dollar.
  • Tussen 2010 en 2015 steeg de Noord-Koreaanse export met 54% van 1,83 miljard dollar tot 2,83 miljard dollar.
  • Een derde van alle Noord-Koreaanse export zijn kolen, net als textiel.

Trumps probleem is Noord-Korea, noch Kim Jong-un, maar… Seoul

Trumps militaire en diplomatieke machine wordt nu al maandenlang serieus getest. Maar Trumps probleem is niet zozeer Noord-Korea, noch Kim Jong-un, doch een stad in Zuid-Korea, die op minder dan 56 km van Noord-Koreaanse grens ligt: Seoul. Daar wonen 14 miljoen mensen en de Noord-Koreanen beschikken over voldoende militaire middelen om de Zuid-Koreaanse hoofdstad ““ een van de grootste en meest welvarende metropolen in Azië ““ te vernietigen zonder kernwapens in te zetten. Kort voor hij door Trump werd ontslagen had diens naaste adviseur Stephen Bannon in een interview met het magazine American Prospect bekend dat de VS in Noord-Korea geen enkele troef in de hand houden: ‘Tenzij we in het eerste halfuur van de oorlog 10 miljoen doden in Seoel willen”.