20.000 jobs op de helling in nieuwbouwsector, maar geen regeringssteun

De bouwsector voelt zich vergeten door de federale regering, nu een btw-verlaging voor nieuwbouw niet tot de steunmaatregelen behoort. De sector waarschuwt voor faillissementen en ontslagen. Er dreigen 10.000 à 20.000 jobs verloren te gaan.

De federale regering, uitgebreid met de partijen die de volmachten steunen, besliste zaterdag tot een ondersteuningsplan voor de door de coronacrisis getroffen sectoren. Een btw-verlaging voor nieuwbouw zit daar niet tussen.

Zuurstof voor de nieuwbouw

Nochtans had de Confederatie Bouw aangedrongen op een tijdelijke verlaging naar 6 procent voor nieuwbouw, om het vertrouwen van de consumenten te herstellen. Zo’n verlaging moet extra zuurstof geven aan de sector van de nieuwbouw. Die is immers vandaag volledig aan het stilvallen, klonk het eerder.

‘De orderboekjes zaten vol voor de coronacrisis. Maar het probleem is dat er geen orders bijkomen. De komende weken en maanden zullen die orderboeken leeg raken, en dan dreigen problemen’, waarschuwde de Confederatie Bouw de voorbije week.

Btw-verlaging

Dat die btw-verlaging niet is beslist, is volgens Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, daarom een verkeerde keuze. De sector hoopt dat de regering alsnog snel tot een btw-verlaging beslist.

‘Zoniet komen er afdankingen en faillissementen. Zeker en vast’, aldus de topman van de Confederatie Bouw. Volgens de Confederatie Bouw dreigen 10.000 à 20.000 jobs verloren te gaan in de sector, als er geen maatregelen komen zoals een tijdelijke verlaging van de btw voor niewbouw en een verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20