15 verbluffende feiten over China

1.      Tegen 2025 zal 40 miljard m² kantoorruimte zijn gebouwd in 5 miljoen buildings. 50.000 van deze gebouwen zullen wolkenkrabbers zijn – het equivalent van 10 steden ter grootte van New York.

2.      Tegen 2030 krijgen Chinese steden er nog eens 350 miljoen mensen bij- dat is meer dan de totale bevolking van de VS vandaag.

3.      China is dé staalmarkt. Zelfs in 2010, wanneer de vraag naar staal wereldwijd opnieuw aantrekt, zal de Chinese vraag groter zijn dan die van alle andere grote economieën samen.

4.      Mochten de Chinezen één dag lang evenveel olie per persoon verbruiken als de Amerikanen, dan zou de wereld 7 bijkomende Saoedi-Arabië’s nodig hebben om aan die vraag te voldoen.

5.      Vandaag telt China al meer katholieken dan Italië.

6.      China telt 3,4 miljoen actieve militairen, Dat is 150% meer dan de 1,4 miljoen militairen in de VS. Ondertussen raken ook details bekend over de ontwikkeling van een moordwapen dat Amerikaanse vliegdekschepen kan vernietigen. Deze raket reist aan een snelheid van mach10 of 12.240 km/uur en kan in 12 minuten een afstand van 2.000 km afleggen.

7.      In China heersen nog besmettelijke ziektes, zoals longpest, die in het westen allang zijn uitgeroeid.

8.      20% van de Chinese kmo’s ging failliet tijdens de financiële crisis die duurde van oktober 2008 tot maart 2009. Nog eens 20% kon op het nippertje door staatssteun van het faillissement worden gered.

9.      China executeert drie keer meer misdadigers dan de rest van de wereld bij elkaar. Om het executeren van mensen te versnellen worden mobiele executiewagens ingezet. In 2008 werden volgens Amnesty International 1.718 mensen geëxecuteerd, al zou het reële cijfer dichter bij de 6.000 liggen. Het exacte cijfer blijft een staatsgeheim.

10.  Jaarlijks vinden in China 100.000 betogingen plaats. Dat zijn er elke dag van het jaar gemiddeld 274; de meeste vinden plaats op het platteland waar wanhopige boeren protesteren. Het gros van die betogingen wordt snel uiteengeslagen en gecensureerd.

11.  Wie Chinese aandelen koopt financiert grotendeels de Chinese staat. 8 van de tien belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen op de Shangai Stock Exchange zijn staatsbedrijven: PetroChina, Industrial and Commercial Bank of China, Sinopec, Bank of China, China Shenhua Energy Company, China Life Insurance Company en de Bank of Communications

12.  55% van de globale namaak wordt in China geproduceerd. 44% van die Chinese namaak bestaat uit cd’s en dvd’s, 32% zijn sigaretten.

13.  China telt 20% van de wereldbevolking, maar heeft slechts 7% van de globale waterreserves. 90% van het stadswater en 75% van de rivieren en meren zijn er vervuild. Dat betekent dat 700 miljoen Chinezen elke dag verontreinigd water drinken.

14.  Tegen 2020 zal het Chinese bbp groter zijn dan dat van de Verenigde Staten. De Chinese groei in de volgende 10 jaar zal instaan voor 70% van de totale groei van het globale bbp.

15.  De Chinese economie wordt bedreigd door een dozijn pijnpunten, waaronder:

 • Overdreven financiële hulp
 • Te grote afhankelijkheid van export
 • Te grote dollarreserves
 • Te grote cashreserves
 • Banken verstrekken er te veel en te gemakkelijk leningen
 • Productie-overcapaciteit
 • Inefficiënte bedrijven
 • Plattelandsvlucht
 • Overdreven economisch verwachtingspatroon
 • Te snelle economische groei
 • Een verouderde bevolking
 • Internetcensuur

[Bron: Business Insider]

Meer