Uit een onderzoek van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in onder meer tijdregistratie en werkplanning, blijkt dat slechts 15 procent van de bedienden nooit overuren klopt. Voor 5 procent van de respondenten zijn overuren zelfs dagelijkse kost.
Key takeaways
- 85 procent van de bedienden klopt soms of regelmatig overuren.
- Amper 58 procent van de werkgevers weet hoeveel overuren hun medewerkers doen.
- Volgens de helft van de werknemers kan tijdregistratie ervoor zorgen dat er minder overuren gepresteerd worden.
In het nieuws: Protime bevroeg 1.000 bedienden om na te gaan hoe vaak ze overuren kloppen. Wat blijkt? Een aanzienlijk deel van hen werkt regelmatig langer dan aangegeven in hun arbeidscontract.
- Ongeveer een derde (33%) maakt minstens maandelijks overuren. Nog eens een derde (32%) geeft aan wekelijks langer te werken. Voor 5 procent van de respondenten is dat zelfs dagelijks het geval.
- Slechts 15 procent van de bediende klopt nooit overuren.
Werkgever niet altijd op de hoogte van de overuren
Opgemerkt: Nauwelijks 58 procent van de werkgevers weet hoeveel overuren hun medewerkers op hun conto hebben staan.
- Bij een vierde van de werknemers weet de leidinggevende wel dat er overgewerkt wordt, maar niet wanneer of over hoeveel tijd het precies gaat.
- Voor nog eens 17 procent heeft de leidinggevende daar absoluut geen idee van.
- Daarom zouden zeven op tien werknemers het een goede zaak vinden mochten overuren geregistreerd worden.
- Vandaag is dit bij slechts 58 procent van de werknemers meestal of altijd het geval. Bij 11 procent gebeurt dit soms, terwijl bij de overige 31 procent de extra gewerkte tijd nooit wordt bijgehouden.
- “Net zoals een hartslagmeter ons laat weten wanneer we te intensief sporten, kunnen online tijdregistratietools een alarmbel doen afgaan bij teammanagers, wanneer werknemers systematisch overuren presteren”, zegt Gille Sebrechts, CEO van Protime. “De teammanagers kunnen dan in gesprek gaan met de werknemer om de oorzaken te achterhalen en samen naar oplossingen te zoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de werkverdeling herzien of bepaalde taken automatiseren om de werkdruk te verlagen. Belangrijk is dat ze zelf ook het goede voorbeeld geven door zelf niet te lang door te werken.”
- Dit blijkt ook uit het onderzoek. Volgens de helft van de werknemers kan tijdregistratie ervoor zorgen dat er minder overuren gepresteerd worden. Bovendien kan tijdregistratie voor zeven op tien bevraagden een oplossing zijn om de extra gewerkte uren gecompenseerd te krijgen. Vandaag is dit bij amper de helft van de respondenten (54%) het geval, hetzij in de vorm van extra verlof, hetzij in extra loon.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.