Fiscaal voordelige overuren: wat betekent dat voor jou?

De sociale partners hebben onlangs een interprofessioneel akkoord gesloten. Ze hebben daarbij onder meer beslist om de tijdelijke verhoging van het aantal fiscaal voordelige uren te verlengen tot en met 2025. Maar wat betekent dat juist?



Details: Melissa Menschaert, juriste gespecialiseerd in sociaal recht bij Partena, geeft in een gesprek met The Morning Drive van Business AM meer uitleg over de fiscaal voordelige overuren.

  • “Het grootste voordeel voor een werknemer is dat die minder belastingen, en dus minder bedrijfsvoorheffingen, moet betalen op die overuren”, klinkt het. “Het bedrag van die vermindering van de bedrijfsvoorheffing is gelijk aan een percentage van het loon dat als grondslag dient voor de berekening van het overloon.”
  • “De vermelding van de overuren op de fiscale fiches stelt de werknemer in staat de gepresteerde overuren bij de fiscus aan te geven via de jaarlijkse belastingaangifte”, voegt ze er nog aan toe.

Ook de werkgever geniet van een voordeel.

  • Voor gepresteerde overuren kan de werkgever een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing genieten. “In principe houdt de werkgever een bedrag aan bedrijfsvoorheffing in op het loon van de werknemer. Dat gebeurt op basis van de geldende schalen en na toepassing van de verschillende verminderingen van de bedrijfsvoorheffing. De werkgever stort dat bedrag van de bedrijfsvoorheffing dan door aan de fiscus voor rekening van zijn werknemer”, aldus Menschaert. “Als de werknemer overuren gepresteerd heeft die aanleiding geven tot wettelijk overloon, dan is de werkgever vrijgesteld van doorstorting van een deel van die bedrijfsvoorheffing.”
  • De expert voegt eraan toe dat er een wettelijke basis moet zijn om iemand overuren te laten presteren. “Je mag dus niet als werkgever zomaar werknemers overuren laten presteren”, klinkt het.
  • De regeling geldt ook enkel voor overuren die aanleiding geven tot de betaling van een wettelijk overloon. “De betrokken werknemer moet dus onder de arbeidsduurwetgeving vallen”, verduidelijkt Menschaert.

Tijdelijke verhoging: In een normale situatie kan je tot 130 uren fiscaal voordelige overuren presteren. Maar het plafond werd tijdelijk tot 30 juni 2023 tot 180 uren verhoogd. Het interprofessioneel akkoord van de Groep van Tien voorziet een verlenging daarvan tot 30 juni 2025.

(fjc)

Meer