Bij N-VA niets dan positieve geluiden over Charles Michel

Charles Michel kreeg op de nieuwsjaarsreceptie van N-VA zowaar luid applaus. Voorzitter Bart De Wever deelde in de verdediging van Theo Francken (N-VA) klappen uit, waarbij ook de premier schade opliep. Michel beet dit weekend nog eens terug naar N-VA. “Niemand is ongenaakbaar, ook Theo Francken niet”, stond te lezen in La Libre Belgique. Maar de N-VA wil niets liever dan vrede met de MR.

Natuurlijk was Theo Francken (N-VA) de grote held van de avond, in de Nekkerhal in Mechelen, waar 5.000 leden van N-VA nieuwjaar vierden met een receptie. “Theo, Theo, Theo”, weerklonk het haast een eeuwigheid. Maar misschien het meest opmerkelijke applaus uit de zaal kwam er toen N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens z’n speech premier Charles Michel (MR) vernoemde. “Federaal komt het begrotingsevenwicht binnen handbereik. En ook een schuldgraad onder de 100 procent is geen verre droom meer. Wij zullen Charles Michel steunen om dat nog te bereiken”, zo stelde De Wever. Daarop volgde een gemeend, heftig geklap van Vlaams-nationalisten voor een Franstalige liberaal. Er waren ooit andere tijden: vader Louis Michel werd jaren uitgespuwd in deze politieke kringen.

Het applaus was een beetje symptomatisch voor het gevoel bij de N-VA-top. Daar zijn ze zich wel degelijk bewust van het feit dat ze de premier gekneusd hebben. Michel zelf had die zaterdag in La Libre Belgique een interview gegeven waarin hij nog eens tikken had uitgedeeld naar diezelfde N-VA. “Niemand is ongenaakbaar, ook Theo Francken niet”, was de titel, waarbij hij nog eens onderstreepte dat hij zich niet liet chanteren.

Nog eens puntjes op de i

En op de receptie van de MR was hij nog duidelijker. “Een partij, hoeveel lawaai ze ook maakt, moet altijd beseffen dat ze niets is zonder coalitiepartners”, zo zette hij de N-VA de wacht aan. Binnen de MR wordt de analyse simpel en helder gemaakt: “Wij zijn de enige Franstalige partij waarmee de N-VA nog kan werken, haar enige bondgenoot. Als daar dan oorlog mee gemaakt wordt, dan snij je de enige band die je nog hebt om coalitie te maken door. Dat moeten ze goed beseffen.” Maar bij N-VA niets dan positieve geluiden over Michel. Voor de schermen was er het applaus, achter de schermen niets dan verzoenende taal ten opzichte van de premier. “Wij beseffen dat hij boos is. Het was nooit de bedoeling om hem of de MR te treffen. Maar toen na de kritiek vanuit CD&V en die bewuste zondag de uithaal van Ivo Belet, ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten nog eens de aanval op Theo inzette, konden wij moeilijk anders. En toen heeft onze voorzitter inderdaad een duidelijk signaal gegeven, zonder daarbij de premier te willen beschadigen natuurlijk.” Afwachten hoe die verzoenende houding zich doorzet de komende weken. Want het dossier van het Energiepact brengt de N-VA wel weer lijnrecht tegenover de MR. Daarbij willen de liberalen duidelijk de kerncentrales sluiten, terwijl de N-VA daar weigerachtig tegenover staat. Het brengt opnieuw de premier potentieel op ramkoers met Bart De Wever, die de belangen van de Antwerpse haven blijft verdedigen. Daar wil men graag zekerheid over de bevoorrading. Hoe dan ook interessant dus om te zien of N-VA het meent en in 2018 de premier niet verder in de vernieling wil rijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20