Wil België nieuwe kerncentrales gaan bouwen?

België was ooit een voortrekker op vlak van kernenergie. Net als Frankrijk produceerden we het merendeel van de elektriciteit uit nucleaire centrales. Eerst was er een proefreactor in de Kempen en later kwam dan de radicale switch naar kernenergie. Daarbovenop hadden we ook een pak expertise in de opwerking van nucleair afval, net als in de productie van nucleair medisch materiaal.

Veel interesse voor kernenergie is er niet meer en er is zelfs een wet die zegt dat de centrales in 2025 moeten sluiten. Maar in de huidige discussie over een nieuw Energiepact duikt kernenergie toch weer op. Via La Libre Belgique lekte uit dat federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ook een berekening wil van een nieuwe kerncentrale.

Binnen de regering vragen ze zich af wat Marghem bezielt, want haar partij MR is al duidelijk geweest dat ze net de kerncentrales willen sluiten. Daarover zijn ze serieus aan het discussiëren met N-VA. Die willen de laatste twee kerncentrales niet sluiten, ze willen vooral dat de energiebevoorrading gegarandeerd blijft.Vanuit de Vlaamse regering reageerde de Vlaamse liberaal Bart Tommelein (Open Vld) al fel tegen Marghem. Hij noemt de bouw van nieuwe centrales “onbespreekbaar”. 

Meer