De politie van Teheran stopt met het gerechtelijk vervolgen van vrouwen die zich niet aan de islamitische kledingvoorschriften houden. Personen die inbreuken begaan tegen de kledingcode zullen niet meer naar detentiecentra worden overgebracht. Er worden ook geen gerechtelijke dossiers meer tegen hen geopend.
De Gasht-e Ershad, de religieuze politie die in Iran controleert of de kledij van vrouwen op straat niet tegen de islamitische wetten indruist, gaat haar optreden voortaan temperen.
[media-credit name=”© Fars” align=”alignleft” width=”241″][/media-credit] Jaarlijks voert de Gasht-e Ershad niet minder dan 3 miljoen van die kledingcontroles uit. De meeste inbreuken betreffen onvoldoende bedekte haren of kledij die de vrouwelijke vormen accentueert. Wanneer vrouwen vervolgens door deze zedenpolitie worden opgepakt volgde tot nog toe een urenlange lezing in het politiebureau. Daar werd hen duidelijk gemaakt hoe ze worden verondersteld zich te kleden. Gemiddeld 18.000 vrouwen moeten zich jaarlijks voor de rechtbank verantwoorden. Nog eens 200.000 moesten een papier ondertekenen waarin ze toegaven spijt te hebben van hun kledingkeuze. Of kledij al dan niet aan de voorschriften voldoet werd in grote mate en arbitrair beslist door de controlerende agent(e). Doch de tijd dat ze hiervoor werden mishandeld lijkt definitief voorbij. Nadat Iraanse vrouwen in 1981 en ondanks wijdverspreid protest verplicht werden de hijab te dragen, heeft het ze in de voorbije 3 decennia niet aan verbeeldingskracht ontbroken om aan de strikte islamitische kledingvoorschriften te ontkomen. Ook nu onder president Hassan Rohani probeerden de vrouwen steeds een stap verder te gaan. Tot grote misnoegdheid van de islamfundamentalisten en conservatieve websites. Die waarschuwen al langer voor de ‘lustvolle atmosfeer’ die de samenleving dreigt te besmetten.
Jarenlang stil protest lijkt vruchten af te werpen
Maar het stille protest van de vrouwen lijkt nu eindelijk vruchten af te werpen. Eerder dan een boete of een gevangenisstraf zullen vrouwen die in overtreding zijn een cursus moeten volgen. Die wil hen onderwijzen in correcte kledij. 7.900 vrouwen hebben al zo’n cursus gevolgd in een van de 100 daarvoor bestaande centra. Het persagentschap Tasnim maakt duidelijk dat recidivisten nog wel gerechtelijk zullen kunnen worden vervolgd.
[media-credit name=”AFP PHOTO / ATTA KENARE” align=”alignleft” width=”1024″][/media-credit]
Baard en sluier zullen in 2018 grotendeels verdwijnen
Volgens het magazine The Economist zullen de twee symbolen van het islamisme ““ de baard en de sluier ““ in 2018 in het Midden-Oosten grotendeels verdwijnen. “De status van de sharia is aangetast. Zelfs Saudi-Arabië wordt minder strak. Saudische vrouwen mogen immers opnieuw met de fiets en de auto rijden. Ook de strikte kledingvoorschriften worden versoepeld.”