Kan islamitische mode ‘sexy’ zijn?

Islamitische mode kan een bijzonder sterke economische sector worden, maar ontwerpers raken vaak gekneld tussen de eisen van de stijlgedreven westerse kledingmarkt en de eisen van de islamitische wetgeving.

De moslimwet waarschuwt onder meer voor de gevaren van al-tabarruj, de ontoelaatbare vertoning van schoonheid. Geprobeerd wordt daarom een concept van zogenaamd bescheiden mode te introduceren, waarmee verwezen wordt naar de kledingstijl van devote moslim-vrouwen. De islamitische designers proberen daarbij een tussenvorm tussen twee verschillende kledingculturen te vinden. Niet iedereen echter toont zich enthousiast over de resultaten. “Moslims besteden jaarlijks wereldwijd bijna 300 miljard dollar aan kleding en schoenen,” benadrukt het magazine The Economist. “Dat is bijna evenveel als in de Verenigde Staten. Anderzijds moet worden vastgesteld dat slechts een fractie van de moslim-budgetten aan mode worden besteed.”

Modellenbureau

“Moslimvrouwen die religieuze kledingvoorschriften willen respecteren, moeten zich vaak behelpen met een mengeling van een aantal uiteenlopende collecties,” aldus het magazine. “Dat zou echter snel kunnen veranderen.” Onder meer de Britse retailer Debenhams startte dit jaar met een islamitische lijn, terwijl Tommy Hilfiger en Mango in het Midden-Oosten ramadan-collecties hebben gelanceerd. Tevens wordt erop gewezen dat in de Verenigde Staten het islamitische modellenbureau Under Wraps van start is gegaan, terwijl over de hele wereld moslim-modeshows worden georganiseerd. “Bovendien heeft ook het design een belangrijke injectie gekregen sinds Saudi-Arabië, de meest conservatieve staat van de moslimwereld, vrouwen toelaat om aan hun zwarte abayas tinten van andere kleuren toe te voegen,” benadrukt The Economist nog. Niet iedereen loopt echter warm voor de moslim-mode. Ook binnen de islamitische wereld wordt de sector door een aantal partijen van hypocrisie beticht. Onder meer wordt opgemerkt dat make-up niet past bij het imago van bescheiden mode dat de sector zichzelf toeschrijft. Ook wordt geregeld gevraagd of strakke jeans door een toevoeging van een hoofddoek plots islamitische mode worden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20