Italië wacht niet op de EU en plant internetbelasting van 6% voor webreuzen

In Italië stemt de Senaat nog voor zondag over een voorstel om een ‘internetbelasting’ van 6% in te voeren. Het plan geniet brede steun van zowat alle politieke families. De ‘web taks’ zou worden geheven op de inkomsten die de Amerikaanse webreuzen in Italië genereren. De maatregel past in het kader van de strijd tegen de belastingontwijking die Europese politici hebben ingezet. Bedrijven als Facebook, Amazon, Google, Apple en co genereren in zowat alle EU-landen miljarden aan inkomsten. Hoewel deze bedrijven niets illegaals doen, voeren ze al jaren een uiterst agressieve belastingontwijkingsstrategie, waarbij de commissies op hun inkomsten in een reeks Europese landen – waaronder België en Frankrijk – worden gefactureerd via Ierland.

Een correctie is al lang ‘overdue’. Want elke euro aan belasting die deze bedrijven niet betalen, moet namelijk door iemand anders worden bijgepast.

Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor Mededinging, heeft alle EU-landen die speciale afspraken hebben gemaakt met voormelde bedrijven nu opgedragen de misgelopen belastingen terug te claimen. Ze stelde vorig jaar al een voorbeeld met Ierland, dat 13 miljard euro bij Apple moet recupereren. De Ierse regering verdedigt de belastingvoordelen die ze toekende aan die grote en symbolische werkgever. Zij ging daarom in beroep, net zoals Apple, om die beslissing van de Commissie aan te vechten.

 Politiek keert zich tegen de techreuzen

Dat er wel degelijk iets op til is, denkt ook Zanny Minton Bedoes, de hoofdredacteur van het magazine The Economist. De strijd tegen de techreuzen wordt volgens haar 1 van de 3 grote veranderingen in 2018.

“In de rijke wereld zullen politici zich massaal tegen de techreuzen keren. Daarbij worden vooral Facebook, Google en Amazon geviseerd. Die zullen boetes opgelegd krijgen en zich aan meer regels moeten onderwerpen. […] Daarbij worden de techreuzen weggezet als boosaardige virtuele monopolisten, wiens gedrag de democratie verzwakt, de concurrentie onderdrukt en jobs  vernietigt. “

Deze beweging wordt volgens Minton Beddoes ingezet in de Europese Unie.

6 december

In september kwamen de ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje dan met het voorstel om deze multinationals op hun omzet, eerder dan op hun winst te gaan belasten. Een goed idee? Een aantal landen denkt van niet. Niet toevallig zijn dat Ierland en Nederland, die vandaag voordeel halen uit het bestaande systeem.

De zaak komt op 6 december opnieuw ter sprake tijdens een eurotop. Maar ongeacht wat daar wordt beslist, lijkt Italië zijn lot in eigen landen te nemen. Wie advertenties op Facebook koopt, zal van de aankoopprijs 6% mogen inhouden en die rechtstreeks aan de Italiaanse schatkist overmaken. Aankopen tot 30 euro zouden worden vrijgesteld van de belasting. De kans dat de webreuzen de belasting uiteindelijk gewoon aan de consument doorrekenen is niet denkbeeldig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20