Harvard Business Review zet Johan Thijs (KBC) in top 10 beste CEO’s

Het gerenommeerde zakenmagazine Harvard Business Review zet Johan Thijs, de CEO van de Belgische bank-verzekeringsgroep KBC, in de top 10 van de  best presterende CEO’s van de wereld.  Een andere Belg staat op de 88ste plaats: Jef Colruyt. De Braziliaanse AB InBev-CEO Carlos Brito staat dertiende.

De nummer één is dit jaar Pablo Isla, de CEO van de Spaanse kledingketen Inditex, waar ook Zara toe behoort. Nog een bekende topper is Bernard Arnault op de vijfde plaats, de bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy. Hij steekt Lars Rebien Sorensen van het Deens farmabedrijf Novo Nordisk voorbij, die helemaal uit de lijst verdwenen is omdat hij met pensioen is. Jean-Laurent Bonnafé van BNP Paribas staat op nummer 99.

Niet alleen de winst telt

Harvard Business Review beoordeelt de zakenmannen en ““vrouwen niet enkel op basis van hun financiële prestaties. Sinds 2016 houden de consultants, die de ranking opstellen, ook rekening met de ESG-criteria: Environmental, Social en Governance. De manier waarop de CEO’s hun bedrijf runnen en de mate waarin ze aandacht hebben voor mens en milieu, spelen dus ook mee. Moest er geen rekening gehouden zijn met die ESG-criteria, dan zou Amazon-CEO Jeff Bezos de lijst aanvoeren. Puur financieel gezien scoort zijn webwinkel namelijk het best. Nu staat hij op een bescheiden plaats 71 omdat de ESG-ratings van Amazon erg laag liggen. De 100 beste CEO’s zorgden voor een gemiddeld return van het aandeel van hun bedrijf van 21 procent.

Consistente lijst, maar amper vrouwen

De ranking van Harvard Business Review is, zoals verwacht, consistent met het verleden. Zo stonden twee van de top drie van vandaag ook vorig jaar in de top drie en staan er van de eerste 25 van vorig jaar nu nog zestien in het eerste kwart van de lijst. Bijna drie kwart van de namen van vorig jaar komen nu ook terug. Van de 28 CEO’s die uit de lijst verdwenen zijn, zijn er elf met pensioen. Twintig van de honderd CEO’s op de lijst werken in een land, waar ze niet geboren zijn. De gemiddelde leeftijd van hun aanstelling als CEO is 44 jaar. Ze zijn gemiddeld zeventien jaar als bedrijfsleider actief. 29 van de CEO’s hebben een Master of Business Administration (MBA) en 32 een ingenieursdiploma. Opvallend: er staan amper twee vrouwen in de ranking: Marillyn Hewson van Lockheed Martin en Debra Cafaro van het Amerikaanse vastgoedfonds Ventas.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20