“Rusland probeert controle over smartphones Navo-soldaten over te nemen”

Rusland probeert actief de controle over de smartphones van Navo-soldaten over te nemen. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van bronnen in de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Op die manier willen de Russen operationele informatie bekomen en soldaten intimideren. Moskou ontkent.

Volgens Amerikaanse en andere westerse officials lijdt het geen twijfel dat Rusland achter de campagne zit. De middelen die bij de operatie wordt ingezet, zoals gesofisticeerde drones die zijn uitgerust met afluisterapparatuur, geven aan dat de oorsprong op niveau van een natiestaat moet worden gezocht.

De operatie kwam eerder dit jaar aan het licht en was gericht tegen 4.000 Navo-soldaten die in Polen en de Baltische staten de grens met Rusland bewaken. Soldaten kregen berichten op hun iPhone of Facebookpagina waarin stond te lezen dat iemand had geprobeerd toegang tot hun gegevens te krijgen, vanuit een ongewone plek. De IP-adressen die daarbij werden vermeld bevonden zich in Moskou.

Valse instructies in geval van militaire actie

Volgens experts in militaire cyber-espionage tonen de inzet van drones en de pogingen om de controle van de smartphones over te nemen aan dat Rusland onderzoekt of er zich meer troepen op de nieuwe Navo-bases bevinden dan de alliantie openlijk toegeeft. Eens de controle over de smartphone een feit is kunnen soldaten valse instructies toegestuurd krijgen. Dat zou de reactie van de Navo bij een Russische militaire actie zou kunnen vertragen.

Maar defensiespecialisten hechten weinig belang aan de campagne omdat privé-smartphones geen onderdeel uitmaken van de officiële uitrusting van de soldaten. Communicatie die via een privé-smartphone verloopt moet worden genegeerd. Enkel indien zo’n toestel een beveiligd gebied wordt binnengebracht zou gevoelige informatie kunnen worden opgepikt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20