Deze Zweedse ‘hypercar’ maakt Ferrari-eigenaars jaloers

In het luxesegment van de automobielmarkt wordt een onderscheid gemaakt tussen zogenaamde ‘superauto’s’ (supercar) en ‘hyperauto’s’ (hypercar). Tot de eerste categorie behoren zeldzame, dure modellen zoals Ferrari en Lamborghini.

Maar wanneer nog exclusievere wagens de markt begonnen te betreden, vonden fans al snel het woord ‘hypercar’ uit. Dat zijn high-performance sportwagens, die dermate exclusief zijn, dat de meesten onder ons er nooit een hebben gezien. Ze kosten makkelijk 1 miljoen euro en zijn dermate krachtig dat ze in feite het ganse concept van de ‘personenwagen’ onderuit halen. Kenners rangschikken vandaag 2 wagens in de categorie hypercar: de Zweedse Koenigsegg en de Italiaanse Pagani.

Koenigsegg: “Het was alsof ik er met een ruimteschip was geland”

Koenigsegg werd in 1994 in Zweden opgericht door de 22-jarige Christian von Koenigsegg. Tot op vandaag zijn er exact 134 van gemaakt. Het bedrijf was in 2009 even in het nieuws toen het kandidaat was om de Zweedse autofabrikant Saab over te nemen van het in de problemen gekomen Amerikaanse concern General Motors. Uiteindelijk ging die deal niet door.

Het CCX-model is de eerste Koenigsegg ooit in de VS geïmporteerd. De motor heeft 806 pk en haalt een topsnelheid van 392 km/uur. De wagens zijn dermate exclusief dat Amerikaanse eigenaars een technieker uit Zweden moeten laten overvliegen wanneer zich problemen voordoen.

Een Koenigsegg auto is duur en kost tot 4,4 miljoen euro. De wagen is dan ook uiterst zeldzaam en snel. Er wordt gemiddeld 1 Koenigsegg per maand geproduceerd. Wie zich ergens met zo’n wagen aanbiedt, kan onmiddellijk op een ganse horde nieuwsgierigen rekenen. Een gelukkige bezitter die zich met een CCX op de Monterey Car Week in Californië aanbood, zei daarover: “Het was alsof ik er met een ruimteschip was geland”.

Van de Koenigsegg CCXR Trevita werden 2 stuks geproduceerd. Eén er van is eigendom van de Amerikaanse bokser Floyd Mayweather Jr, de andere werd gekocht door Antik Bose, de Turkse eigenaar van de Antik Hotels-keten. Beide betaalden om en bij de 4,4 miljoen euro voor hun wagen, waardoor het de duurste wagen ter wereld is.

Koenigsegg heeft ondertussen een nieuw model, de Agera R. Die gaat voor 1000 pk en een theoretische topsnelheid van 443 km/h.

Vorig jaar slaagde Christian von Koenigsegg er in om in Kopenhagen meer dan 10% van al zijn klanten samen te brengen voor een evenement.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20