125 Belgen verloren vorig jaar samen 1,6 miljoen euro aan oplichterij met kredieten

Tussen 2016 en 2019 is het aantal meldingen van frauduleuze kredietaanbiedingen verdubbeld, tot 125 klachten in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Leen Dierick (CD&V) opvroeg.

Bij kredietfraude gaat het om oplichters die leningen aanbieden tegen een zeer aantrekkelijke rentevoet, met flexibele looptijd en zonder de vereiste van een inkomensbewijs. In veel gevallen vragen ze één of meerdere voorafbetalingen, waarna ze met de noorderzon verdwijnen en het bedrag dus in eigen zakken kunnen steken.

Waar de oplichters vroeger gebruik maakten van speciaal opgezette website, keren ze nu vaker naar sociale media en advertenties via zoekertjeswebsites. ‘Vandaag gaan ze gewiekster te werk, via verschillende kanalen. Voorzichtigheid is dus geboden. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, loont het om na te gaan of de organisatie behoort tot de lijst vergunde kredietverleners’, stelt federaal parlementslid Dierick.

Schaamte

In het afgelopen jaar werden 125 Belgen het slachtoffer van frauduleuze kredietaanbiedingen, goed voor een schade van 1.632.979 euro. Gemiddeld verloor een slachtoffer dus 15.132 euro. ‘Een hallucinant bedrag’, vindt Leen Dierick. ‘Schandalig hoe oplichters zich meestal richten op mensen in financiële nood. Wellicht is dit nog maar het topje van de ijsberg, want veel gedupeerden doen vermoedelijk uit schaamte geen aangifte.’

Het CD&V-Kamerlid roept op om dat toch te doen en vraagt ook om meer controles, want in 2017, 2018 en 2019 werden er amper tien processen-verbaal opgesteld. ‘In de coronacrisis hebben vele gezinnen inkomensverlies geleden. Zij gaan daarbij vaak op zoek naar voordelige kredieten en kunnen slachtoffer worden van deze oplichterij. Een actieve aanpak van kredietfraude is dus meer dan ooit nodig,’ aldus Dierick.

Lees ook: Er zijn 52 redenen waarom we fraude plegen, dit zijn de 25 meest voorkomende

Meer