‘Dochter Hugo Chávez is rijkste persoon van Venezuela’

María Gabriela Chávez, de dochter van wijlen Hugo Chávez, is de rijkste persoon van Venezuela. Ze zou een fortuin van 4,2 miljard dollar (3,7 miljard euro) bezitten, waarvan het gros op bankrekeningen in de VS en Andorra staat geparkeerd, schrijft de MiamiDiario.Indien de cijfers kloppen, bezit Chávez’ dochter meer geld dan telecommagnaat Gustavo Cisneros, die volgens het magazine Forbes omgerekend ruim 3,2 miljard euro bezit en als rijkste Venezolaan geldt.

Hongersnood

De cijfers staan in sterk contrast met de algemene staat van de Venezolaanse economie. De toestand in Venezuela is de voorbije weken volledig geëscaleerd als gevolg van de dalende prijzen op de oliemarkten. De olie-inkomsten bezorgen het land 96% van zijn vreemde valuta, maar die zijn nu volledig ingestort. Daardoor kan het land niet meer aan zijn financiële plichten voldoen op de internationale markten en kan het geen grondstoffen meer importeren. De invoer van goederen ligt dit jaar 40% lager dan in 2015. De meeste fabrieken liggen stil. Ook heeft de uitzonderlijke droogte in het land de elektriciteitstoevoer in de meeste steden – de hoofdstad Caracas uitgezonderd – beperkt. Voedsel en geneesmiddelen worden steeds schaarser. Kan de middenklasse zich voorlopig nog redden, dan hebben de armen nu gewoon honger.

Ambassadeur bij de Verenigde Naties

De 35-jarige María Gabriela is de op één na oudste van Chávez’ 4 kinderen uit 2 huwelijken. Ze nam na diens echtscheiding in 2002 de rol First Lady over, waarbij ze haar vader vaak vergezelde op staatsbezoeken. In 2014 schreef de Spaanse krant ABC dat Chávez’ beide dochters dagelijks gemiddeld 730.000 euro uitgeven.

Ook na diens dood in 2013 onderhield ze uitstekende relaties met verschillende staatshoofden, waaronder Fidel Castro en voormalig Argentijns president Cristina Fernández de Kirchner. Vorig jaar werd María Gabriela door de opvolger van Chávez, Nicolas Maduro, benoemd tot roterend ambassadeur van Venezuela bij de Verenigde Naties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20