In Venezuela is nu ook geen bier meer

In Venezuela is ’s lands grootste bierproducent Empresas Polar vrijdag begonnen met de sluiting van zijn laatste fabriek. De voorbije dagen waren ook al de drie andere productiesites gesloten. Omdat Polar 80% van de Venezolaanse biermarkt in handen heeft, zal er vanaf 6 mei geen bier meer in het land te verkrijgen zijn en zullen ook nog eens 3.500 mensen zonder werk zitten. Eerder zag Polar – dat ook in andere sectoren actief is – zich al verplicht 6.500 mensen te laten afvloeien.

Lorenzo Mendoza, de CEO van Polar (links onderaan in betere tijden op de foto met president Nicolas Maduro) legt de schuld voor de sluiting bij de regering, die haar dollarverplichtingen ten opzichte van buitenlandse leveranciers al lang niet meer nakomt. De uitvoer van dollars is in Venezuela in handen van de overheid. Die houdt er een artificiële wisselkoers op na, wat maakt dat vele bedrijven hun buitenlandse betalingen moeten uitstellen en steeds meer leveranciers afhaken.

Belgische Boortmalt zet levering van mout aan Venezuela stop

In het geval van Empresas Solar is dat ook het geval voor het Belgische bedrijf Boortmalt, dat de leveringen van mout stopzette, vanwege de herhaaldelijke wanbetalingen. Polar schat dat het in het buitenland voor zo’n 380 miljoen dollar in het krijt staat. In de Wall Street Journal zegt Yvan Schaepman, de CEO van Boortmalt, dat Polar het bedrijf nog miljoenen dollars moet. Probleem is dat de Venezolaanse autoriteiten niet willen betalen, waarna enkel kon worden beslist om de uitvoer van mout staken.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro spreekt van een economische oorlog tegen zijn regering en dreigt er nu mee de Polar-fabrieken te nationaliseren. Hij noemde de sluiting ‘een misdrijf tegen de staat, een zeer serieus misdrijf zelfs’: ‘Een gesloten fabriek, die we zullen opeisen en opnieuw operationeel zullen maken, met de wet aan onze kant,’ zei Maduro vrijdag op de staatstelevisie. Geen loze bedreiging: de overheid heeft de voorbije maanden al 1.200 fabrieken aangeslagen.

Gebrek aan geld om geld te laten drukken

De Venezolaanse bevolking is de voorbije jaren door zware economische problemen al voortdurend met tekorten en lege winkelrekken geconfronteerd.Vorige week nog raakte bekend dat het land ook een gebrek aan geld heeft. Basis van het probleem is de torenhoge inflatie, die het land verplicht om onophoudelijk bijkomend geld in circulatie te brengen om het waardeverlies te compenseren.

Net zoals de meeste andere goederen moeten ook de geldbiljetten echter in het buitenland worden besteld, maar Venezuela beschikt niet meer over voldoende financiële middelen om die leveringen te kunnen blijven betalen. [media-credit name=”AFP PHOTO / PRESIDENCIA” link=”Express.live” align=”aligncenter” width=”768″]VENEZUELA-POLITICS-NICOLAS MADURO-EUGENIO MENDOZA[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20