100+ fantastische leuke vakantiejobs / vakantiewerk voor studenten

 

Een paar maanden voordat de zomer zich weer aandient, is de tijd gekomen voor veel studenten om na te gaan denken over een leuke vakantiejob. Op het moment dat je als jongere op zoek gaat naar een baantje, of als je een jongere in je huis hebt die wel wat hulp kan gebruiken bij deze klus, dan kunnen wij je een helpende hand bieden. Hieronder hebben we namelijk een lijst van 100 vakantiejobs voor studenten opgesteld.

De meeste vakantiebanen voor studenten zullen ongeveer het minimumloon opbrengen, soms zelfs een beetje meer, als vergoeding voor het werk dat tijdens de zomermaanden is verricht. Uiteraard zal de hoogte van het loon afhangen van het soort werk dat wordt verricht en de tijd dat er is gewerkt (parttime of fulltime). Alle banen die hieronder aan bod komen zullen onderverdeeld zijn in verschillende categorieën zodat je snel kunt achterhalen met wat voor soort vakantiejob je te doen hebt en of deze wellicht aansluit bij je persoonlijke interesses, kennis en vaardigheden. Uiteraard kun je, naast het werken voor een baas, ook je eigen vakantiejob creëren. Ook voor studenten die eigen baas willen worden hebben we hieronder een aantal interessante suggesties op een rijtje gezet.

Oppassen op kinderen, huizen, huisdieren en planten

Een echte klassieker als het gaat om een studentenjob is het oppassen op kinderen van familie, vrienden of buren. Toch zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden voor deze groep jongeren om geld te verdienen. Zo kunnen ze ook ondersteuning bieden bij de verzorging van de huisdieren of de planten van familie, vrienden en buren. In bepaalde gevallen kun je zelfs als vakantiejob tijdelijk op het huis van bekenden gaan passen tijdens hun afwezigheid.

1. Ondersteuner van de ouders

Een interessante manier voor studenten om als oppas te beginnen. Door een helpende hand te bieden aan ouders kun je, in aanwezigheid van de ouder, op kinderen passen of hen bezighouden. De ouder heeft dan zijn, of haar, handen vrij om andere werkzaamheden te verrichten.

2. Kinderoppas

Op baby’s of kinderen passen terwijl hun ouders niet aanwezig zijn, zal je een stuk makkelijker afgaan als je een oppascursus en bij voorkeur ook een EHBO-cursus hebt gevolgd. Op het moment dat je één of meerdere vaste oppasadressen hebt weten te verwerven, dan kan dit aardig wat geld opleveren. Veel ouders zitten immers verlegen om een fulltime oppas omdat ze moeten werken, terwijl hun kroost heel de zomer vrij heeft van school.

3. Dierenoppas

OP dieren passen en hen verzorgen terwijl hun eigenaren tijdelijk niet aanwezig zijn, kan een erg gevarieerde vakantiejob zijn. Soms zullen de baasjes immers alleen een lang weekend wegblijven, maar even goed een paar weken niet thuis zijn om zelf voor hun dieren te zorgen. De verdiensten van deze vakantiejob kan dan ook sterk uiteenlopen en afhangen van de duur en de aard van je werkzaamheden.

4. Uitlaten van honden

De hond(en) uitlaten van mensen die zelf aan het werk, of op vakantie, zijn, is een prima vakantiejob voor dierenliefhebbers die bovendien graag tijd in de buitenlucht doorbrengen. Natuurlijk moet je niet alleen dol zijn op honden, maar eveneens bereid zijn om hun uitwerpselen op te ruimen.

5. Planten verzorgen

Het verzorgen van planten van mensen die tijdelijk van huis zijn, zal geen erg goed betaalde vakantiejob zijn, maar elke euro is mooi meegenomen voor een student. De werkzaamheden zijn echter ook navenant: je hoeft immers maar een paar keer per week langs te gaan om de planten water te geven. Wanneer je voor waterplanten moet zorgen, kan deze frequentie zelf nog wat worden verlaagd. In de regel zul je niet worden betaald voor elk afzonderlijk bezoek, maar een totaal bedrag uitgekeerd krijgen voor de verrichte werkzaamheden.

6. Oppassen op een huis

Voor de wat oudere studenten is oppassen op een huis een geweldige vakantiebaan. Je krijgt dan immers betaald om in het huis van een ander te wonen tijdens kun afwezigheid. Tijdens het oppassen op een woning kan het echter ook gebeuren dat je de aanwezige huisdieren en/of planten moet verzorgen. Verder kan de opdrachtgever vragen of je het huis schoon wilt houden zodat de hun woning niet ten prooi zal vallen aan vuil en schimmel tijdens zijn, of haar, afwezigheid.

Wat kun je verdienen?

Hoeveel je met een oppasbaan kunt verdienen zal van een aantal factoren afhangen, zoals:

  • de vraag naar mensen die het werk willen doen,
  • de locatie,
  • je werkervaring.

Door met andere mensen in je omgeving te praten die soortgelijk werk verrichten, kun je gemakkelijk nagaan wat een redelijk loon is. Bovendien moet je nooit bang zijn om met een opdrachtgever te gaan onderhandelen over het loon dat je graag zou willen verdienen. Natuurlijk moet je hierbij altijd wel realistisch zijn en geen absurd hoge bedragen willen ontvangen.

Hoe vind je een baan?

Een groot deel van deze vakantiejobs voor studenten zullen op worden gevuld door middel van mond op mondreclame. Zo zou je bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij een vriend van je ouders als hij op reis gaat en een oppas nodig heeft die voor zijn kat kan zorgen. Dit wil echter niet zeggen dat je zelf niet in actie kunt komen en bijvoorbeeld zelfgemaakte flyers kunt gaan verspreiden in de buurt, een oproep kunt plaatsen op social media en mensen in je omgeving op de hoogte brengt van je plannen om op deze manier geld te gaan verdienen tijdens de vakantieperiode. Zij kunnen je dan helpen door uit te kijken naar geschikte adressen en je in contact brengen met mogelijke opdrachtgevers.

Werken met je handen

Op het moment dat je iets moois of nuttigs kunt maken, dan kun je voor jezelf een baan creëren tijdens je vakantieperiode.

6. T-shirt designer

Indien je aanleg hebt voor het ontwerpen en afdrukken van T-shirts, dan kun je daar vast en zeker interessante eindresultaten mee behalen. Je kunt bijvoorbeeld T-shirts gaan ontwerpen en maken met afbeeldingen van je favoriete popartiest, acteur, stripfiguur of allerlei andere dingen die je zelf hebt ontworpen. Nadat je je ontwerpen op T-shirts af hebt gedrukt, kun je deze gaan verkopen aan bekenden, maar ook op markten, beurzen en zelfs online op websites.

7. Kleding maken of herstellen

Als jezelf kleding kan maken of kledingstukken kunt herstellen of vermaken, dan kan je flink wat euro’s naar je toe trekken. Je kunt niet alleen kleding maken in opdracht van familie of vrienden, maar eveneens creaties die je hebt gemaakt verkopen op markten, beurzen of online.

8. Poppenontwerper

De laatste jaren is er een enorme groei waar te nemen op de markt van op maat gemaakte poppen met speciale outfits en beschilderde gezichtjes. Deze poppen hebben een make-up vrij en natuurlijk ogend gezicht. Op het moment dat je aanleg en interesse hebt in het maken van dit soort bijzondere poppen, dan heb je absoluut een uniek product dat je kunt gaan verkopen, weliswaar aan een selecte groep koper.

9. Meubelmaker

Als je tijdens je vakantie besluit om meubels te gaan maken en verkopen, dan zul je uiteraard enige affiniteit moeten hebben met dit ambacht. Naast de gangbare meubels, zoals tafels, stoelen en kasten, kun je natuurlijk ook andere gebruiksvoorwerpen van hout gaan vervaardigen, zoals wandelstokken en kapstokken. Je producten kun je gaan verkopen in opdracht van een koper, op lokale beurzen en markten, maar ook online op websites zoals Etsy. Om klanten te werven als meubelmaker kun je zelf reclameborden maken of je talent aankondigen op social media.

10. Webcomic maker

Op het moment dat je aan de slag wilt als een webcomic maker, dan zul je daar enige tijd voor uit moeten trekken. Het kan namelijk een paar jaar duren voor het opbouwen van een publiek dat bereid zal zijn om te betalen voor boeken, T-shirts en andere koopwaar die gerelateerd is aan je webcomic. Toch is het, als je hier interesse in hebt, absoluut de moeite waard op je zomervakantie te gebruiken om een concept (verder) te ontwikkelen en te kijken of je hiermee een carrière op zou kunnen bouwen. Wellicht kun je na een paar jaar zelf workshops geven in het maken van webcomics en zo brood op e plank brengen.

11. Fotograaf

Of je neemt (en verkopen) stock fotografie, of je je gaat richten op het maken van bijvoorbeeld kinder- of bruidsreportages, als fotograaf kun je al snel aardig wat euro’s binnenharken. Als stockfotograaf verkoop je je foto’s via het internet door deze aan te bieden bij een stockbureau. Dit bureau zet je foto’s vervolgens in een online database die kan worden geraadpleegd door klanten. Wanneer één van je foto’s wordt verkocht dan zul je een deel van de opbrengst uitbetaald krijgen.

Wat kun je verdienen?

Je hebt de mogelijkheid om je eigen prijs in te stellen voor de producten die je maakt, maar daarbij moet je wel realistisch blijven omdat eventuele klanten anders afzien van een aankoop en op zoek gaan naar een voordeliger alternatief. Vaak kun je aan de hand van de prijzen van concurrenten goed inschatten welke tarieven gangbaar zijn voor vergelijkbare producten.

Hoe vind je een baan?

Je kunt je eigen vakantiejob opbouwen als je gebruik gaat maken van de vaardigheden die je uitsteken onder de knie hebt, waardoor een toename van kopers voor loonsverhogingen kan zorgen.Om steeds weer nieuwe klanten te werven kun je familie en vrienden op de hoogte brengen van je werk en post bovendien resultaten op sociale media.

Schrijven voor de kost

Op het ogenblik dat je helemaal in de wolken bent tussen boeken en andere geschreven informatiebronnen, dan weet je waarschijnlijk al dat er een enorme vraag is ontstaan naar jonge talenten. Dit wil overigens niet meteen zeggen dat je je moet richten op het schrijven van een roman om betaald te krijgen voor de woorden die je aan het papier (of het internet) toevertrouwd.

12. Schrijven van artikelen

Op een heleboel markten liggen de kansen voor het grijpen voor studenten om geschreven artikelen aan te bieden en te verkopen, maar ook persoonlijke verhalen en ander schrijfwerk kan worden verkocht aan de makers van online magazines en websites. Je kunt dan ook eens een kijkje nemen op blogs die bedoeld zijn voor jongeren of websites die je zelf iedere dag leest om te zien aan welke eisen de teksten moeten voldoen. 

13. Verslaggever voor de plaatselijke krant

Indien er in je woonplaats, of zelfs wijk, een lokaal krantje uit wordt gegeven, dan is er misschien een kans dat je aan de slag kunt als verslaggever. Dit kan niet alleen als vrijwilliger zijn, maar ook een betalende vakantiebaan opleveren. Je zult gewoon zelf even de mogelijkheden moeten onderzoeken.

14. Blogger

Door populaire blogs te schrijven kun je geld gaan verdienen met behulp van de advertenties, de verkoop van merchandiser en het verzamelen van de inhoud van je blogs in een boek. Het enige wat je hoeft te doen is een blog starten en een vast publiek op te bouwen. Ook kun je proberen om een betaalde gastpost te plaatsen op een andere blog. Wanneer je een redacteur van een bepaalde blog benadert, zul je echter nooit de nadruk moeten leggen op je leeftijd, maar in plaats daarvan je richten op je ideeën en de reden waarom deze uitermate geschikt zijn voor hun website. 

15. Romanschrijver

Indien je al een roman aan het schrijven bent, en deze bijna is voltooid, dan kun je op zoek gaan naar een uitgever die bereid is je werk te publiceren. Om te beginnen met het schrijven van een roman kun je echter ook eerst een cursus volgen om het schrijven van een verhaal nog beter onder de knie te krijgen. De kans dat je werk in de smaak zal vallen bij een agent zal dan een stuk groter worden. Natuurlijk kun je altijd ook besluiten om je boek in eigen beheer uit te brengen (daar is echter wel wat kapitaal voor nodig) en geld te verdienen met de verkoop van elk exemplaar.

16.Uitschrijven of vertalen van concepten

Als je bedreven bent in het snel omzetten van geluidsopnames naar geschreven tekst, of het ontcijferen van iemands handschrift, dan kun je hier ook geld mee gaan verdienen. Online worden namelijk een heleboel zogenaamde transcriptieklussen aangeboden. Uiteraard kun je familie en vrienden vragen of zij mensen kennen die van deze dienst gebruik willen maken, zoals een vriend die handgeschreven muziek omgezet wil hebben.

17. Corrigeren van teksten

Wanneer je weet op welke manier er komma’s gebruikt moeten worden, dan kun je snel onjuist gespelde woorden herkennen. Je kunt je dan ook aanmelden bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het proeflezen van teksten en dat bereid is om studenten in dienst te nemen, of zoek een klant die een omvangrijk document wil laten nakijken door iemand die goed met de Nederlandse taal om kan gaan.

Wat kun je verdienen?

De betaling kan sterk variëren en afhangen van onder andere de omvang van een artikel, je ervaring, de opdrachtgever en eventueel specifieke eisen die gesteld zijn aan de opdracht. Met een beetje geluk kun je bijvoorbeeld een interessante inkomstenbron aanboren door zelf een boek uit te brengen.

Hoe vind je een baan?

Er zijn een heleboel wegen die je kunt bewandelen als je met het schrijven van teksten je geld wilt verdienen. Zo kun je zelf een blog gaan beginnen of je teksten verkopen aan agenten. Wanneer je concepten uit wilt gaan schrijven of wilt gaan proeflezen, dan kun je in de regel direct met de werkzaamheden van start gaan.

Schoonmaak

De rommel van een ander opruimen, is niet altijd even prettig, en soms zelfs ronduit smerig, werk. Maar toch zal iemand deze klus moeten klaren en daar dan een vergoeding voor ontvangen.

18. Huishoudelijke hulp

Indien je weet hoe je vuil moet verwijderen van verschillende oppervlakken en niet vies bent van de rommel van anderen, dan kun je op zoek gaan naar een vakantiebaantje als huishoudelijk hulp. In de regel zijn er overal wel dergelijke vakantiebanen te vinden voor studenten. Je kunt je hiervoor zowel inschrijven bij speciale bureaus als zelfstandig aan de slag gaan.

19. Schoonmaken in een hotel

Je zult je vast en zeker wel eens af hebben gevraagd welke persoon er je kamer opruimt als je in een hotel verblijft. Eigenlijk kan iedereen solliciteren naar deze baan, ook studenten die op zoek zijn naar betaald werk tijdens hun vakantieperiode. Er worden immers vrijwel geen opleidings- of vaardigheideisen aan deze functie verbonden.

20. Schoonmaken van zwembaden

Het verwijderen van allerlei rommel en vuil uit zwembaden is essentieel om het zwemwater in optimale conditie te houden. Op die manier kunnen mensen blijven genieten van een schone en veilige zwemomgeving. Als je dit werk tijdens je vakantie wilt gaan doen, dan  kun je solliciteren bij bedrijven die deze dienst aanbieden. Dit bedrijf zal ook de benodigde opleiding geven zodat je weet hoe je op een veilige manier met de verschillende chemische stoffen te kunnen werken die worden gebruikt bij het reinigen van zwembaden.

21. Auto’s wassen

Om te beginnen als autowasser kun je tegen betaling de voertuigen van familie en vrienden gaan schoonmaken. Via kond op mond reclame kun je dan je klantenkring al snel uit gaan breiden. Daarnaast kun je ook solliciteren bij een plaatselijke wasstraat of autoreinigingsbedrijf. Vaak kunnen dit soort bedrijven tijdens vakanties wel wat extra handen gebruiken.

22. Toiletbeheerder

Het schoonmaken van toiletten klinkt aanvankelijk misschien niet leuk, maar het is een redelijk goed betaalde baan waarbij je bovendien vaak leuke contacten hebt met klanten. Naast de standaard tarieven zullen bezoekers van de toiletten vaak een fooi achterlaten als je je werk goed uit hebt gevoerd, en zij dus gebruik kunnen maken van kraakhelder sanitair.

23. Afwasser

Wanneer je het geen probleem vindt om de vieze vaat van anderen schoon te maken, dan kun je tijdens je vakantieperiodes geld gaan verdienen als afwasser in een horecabedrijf. Niet alleen is dit werk waar je eigenlijk geen opleiding voor nodig hebt, is de sfeer in de meeste bedrijven uitstekend en kun je zo nu en dan nog een graantje meepikken (bijvoorbeeld in de vorm van een gratis maaltijd of snack).

Wat kun je verdienen?

In de regel kun met schoonmaakwerkzaamheden het wettelijk minimumloon verdienen, maar soms zal dit zelfs wat hoger zijn (bijvoorbeeld omdat je regelmatig een interessante fooi toegestopt krijgt van een tevreden klant).

Hoe vind je een baan?

Je kunt niet alleen bedrijven persoonlijk benaderen met de vraag of zij nog vacatures vrij hebben, maar ook online reageren op aangeboden (vakantiebaantjes. Bovendien kun je, net zoals bij een heleboel andere vakantiebanen, vaak eerder werk vinden als je al iemand kent die dergelijke werkzaamheden uitvoert.

Lesgeven en studiebegeleiding

Zelf les geven of scholieren begeleiden in een vak waarin je uitblinkt, kan behoorlijk wat geld in het laatje brengen tijdens een vakantieperiode. Hierbij maakt het niet veel uit of je nu goed bent in wiskunde, Engels of gitaarspelen, er zullen namelijk altijd leerlingen te vinden zijn die wel wat extra lessen of begeleiding hierin kunnen gebruiken. 

24. Muziekles geven

Op het moment dat je een bepaald muziekinstrument, of zelfs meerdere muziekinstrumenten, goed kunt bespelen, dan kun je je kennis en vaardigheden meestal ook overdragen op andere geïnteresseerden. Daarbij komt verder nog dat dit een enorm leuke manier is om als student wat geld bij te verdienen.

25. Dansleraar of danslerares

Als je een getalenteerde danser bent, dan kun je wellicht wat kinderen in de buurt les gaan geven, ondersteuning bieden aan andere dansleraren of je opwerpen als assistent van een dansleraar in de lokale dansstudio.

26. Teken- of schilderleraar

Wanneer je goed om weet te gaan met allerlei tekenspullen en/of schilderattributen, dan kun je daar prima wat geld mee te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld les gaan geven aan kinderen of andere geïnteresseerden bij je in de buurt.

27. Geven van bijlessen

In vrijwel elk schoolvak zijn wel mogelijkheden te vinden om bijlessen te verzorgen. Wanneer je dus uitblinkt in één of meerdere vakken, dan kun je daar tijdens je vakanties prima wat extra geld mee binnenhalen.

28. Nederlandse les geven 

Op het moment dat je prima met de Nederlandse taal om weet te gaan, dan kun je diverse groepen helpen om hun vaardigheden en kennis op dit vlak te verbeteren. Ongeacht of je de taal nu bijspijkert van kinderen of volwassenen, in alle gevallen zul je geld verdienen met het oefenen van perfecte conversaties.

29. Examenbegeleider

Om kandidaten voor te bereiden op hun middelbare schoolexamens zijn studenten vaak de aangewezen begeleiders. Nog niet zo lang geleden heb je immers zelf dergelijke examens nog gemaakt. Door examenkandidaten kennis te laten maken met datgene wat hen aan het einde van het schooljaar te wachten zal staan, kun je dan ook een leuk zakcentje bijverdienen als student.

30. Zweminstructeur

Als zweminstructeur leer je kinderen de beginselen van het zwemmen. Dit kan echter ook betekenen dat je kleintjes van hun waterangst af dient te helpen. Door hen te leren hun hoofd boven water te houden en hoe zwemslagen uitgevoerd moeten worden, zul je op een leuke manier je bankrekening aan kunnen vullen tijdens vakantieperiodes. Wanneer je dit werk wilt gaan doen, dan zul je echter wel over de nodige zwem- en EHBO-diploma’s dienen te beschikken. Bij een plaatselijk zwembad zou je kunnen informeren naar eventueel openstaande vacatures.

31. Instructeur op een manege

Als instructeur op een manege kun je onder andere jonge kinderen de liefde voor paarden en het ruitersport bijbrengen. Uiteraard zul je dan wel affiniteit met deze dieren en het paardrijden moeten hebben, evenals een zekere rijervaring. Wanneer je geïnteresseerd bent in deze baan, dan kun je doorgaans informatie inwinnen bij een lokale manege (waar je waarschijnlijk geen vreemde zult zijn).

Wat kun je verdienen?

Net zoals bij het opvangen en verzorgen van kinderen zul je wellicht één of meerdere opleidingen of cursussen met goed gevolg afgerond dienen te hebben voordat je een baan kunt vinden. Het loon dat je kunt verwachten zal onder andere afhangen van je vaardigheden en kennis, maar eveneens je onderhandelings- en presentatievermogen zullen hierbij een essentiële rol spelen.

Hoe vind je een baan?

Een aantal van deze banen, zoals zwem- en rijinstructeur, zullen een zeker opleidings- en ervaringsniveau vereisen. Andere jobs, zoals muziek- of tekenleraar, kunnen geboren zijn uit je persoonlijke interesses en aanleg. Het vinden van een leuke vakantiebaan kun je eerder tot een succes maken door familie en vrienden op de hoogte te stellen van je vaardigheden en plannen, zodat ook zij voor je uit kunnen kijken naar openstaande vacatures, of je kunnen helpen met het werven van klanten. Daarnaast kun je jezelf promoten door het ophangen van flyers op plaatsen waar veel ouders komen en jezelf duidelijk in beeld brengen op social media.

Jezelf laten zien

Wanneer je een geboren artiest bent, dan kun je proberen om hiermee wat geld te verdienen. Voorwaarde is dan wel dat je niet bang bent om op het podium te staan en je vaardigheden te laten zien en horen aan een, soms groot publiek.

32. YouTuber

We hebben allemaal wel eens één of meerdere YouTubers gezien die uit het niets lijken te komen en opeens heuse sterren werden. Net zoals deze mensen kun je wellicht ook duizenden euro’s per maand gaan verdienen met het maken en uploaden van video’s. Als YouiTuber heb je immers geen enkele garantie dat je een viraal succes gaat worden, maar als je geïnteresseerd bent in het maken van video’s voor YouTube, dan is dit het proberen absoluut meer dan waard.

33. Gesponsorde video’s maken

De meeste studenten weten, in tegenstelling tot hun ouders, wel wat er wordt bedoeld met het maken van zogenaamde korte Vine video’s. Veel jonge mensen gebruiken deze video’s om wat geld te verdienen door tegen betaling producten aan te prijzen of video’s te maken met behulp van gesponsorde artikelen.

34. Spelen in een band

In sommige gevallen is het mogelijk om je vakantie op een muzikale manier door te brengen nadat je een band op hebt gericht. Je kunt je dan gaan richten op het schrijven van liedjes, het maken van een paar demo’s en zelfs het verzorgen van heuse optredens. Het zal je echter wel behoorlijk wat werk gaan kosten, maar wanneer je succes hebt zullen de aanvragen voor een optreden al snel binnenlopen zodat je het druk gaat krijgen en allerlei merchandiser kunt gaan verkopen.  

35. Gelegenheidspianist

Indien je in staat bent om zachte, onopvallende jazz muziek te spelen voor de duur van één of twee uurtjes tijdens een bepaalde gelegenheid, dan kun je je diensten aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld spelen tijdens uiteenlopende officiële openingen, wijnproeverijen en feesten. Je kunt de gelegenheid dat voorzien van mooie en sfeervolle achtergrondmuziek. Je zult hiermee een leuke manier hebben gevonden om wat geld te verdienen omdat je in contact kunt komen met een breed scala aan mensen (die overigens meestal in een opperbeste stemming zijn).

36. Begeleider van een koor

Veel koren zitten verlegen om iemand die hen kan begeleiden op een piano. Niet alleen de plaatselijke kerkkoren, maar ook jongerenkoren zijn dan ook regelmatig bereid om voor je pianokunsten te betalen.

37. Spelen op een kerkorgel

Een heleboel kerken maken, elke zondag tijdens diensten, graag gebruik van iemand die wil spelen op het kerkorgel. Op het ogenblik dat je het spelen op een kerkorgel beheerst dan kun je bij verschillende kerken in de buurt informeren of er wellicht een vacature openstaat. Ook kun je jezelf beschikbaar stellen als invaller, voor momenten dat de vaste orgelspeler is verhinderd.

38. Acteur

Als student met acteertalent is het mogelijk om betaald te krijgen voor optredens in professionele theaters. Indien dit je aanspreekt, dan kun je rond gaan kijken wat er beschikbaar is en auditie gaan doen. Wellicht dat deze vakantiejob het begin is van een interessante acteercarrière.

39. Danser

Professionele theaters hebben, naast acteurs, in een groot aantal gevallen ook jonge dansers nodig tijdens hun voorstellingen. Wellicht dat er op dit gebied eveneens een leuke opdracht voor je in het verschiet ligt. Ook deze vakantiejob zou een mogelijke opstap kunnen zijn voor een boeiende carrière in de wereld van de dans.

40. Muzikant in de orkestbak

Een groot aantal theaters zit regelmatig, en vooral in vakantieperiodes, verlegen om getalenteerde muzikanten die willen spelen in de orkestbak, bijvoorbeeld tijdens musicals of muzikale toneelstukken. Je kunt op deze manier geld verdienen met het bespelen van je favoriete instrument.

41. Goochelaar

Indien je het in je vingers hebt om bijvoorbeeld een konijn uit een hoge hoed tevoorschijn te halen, of kun je je publiek andere illusies laten geloven, dan kun je je voorliefde voor het goochelen omzetten in klinkende munt. Je kunt onder andere optredens verzorgen op kinderfeestjes, verjaardagen en op andere evenementen waar er behoefte is aan wat extra entertainment

42. Figurant op evenementen

Wanneer je het leuk vindt om een sprookjesfiguur of een superheld te spelen op een evenement dan kun je daar aardig wat euro’s mee verdienen. Je kunt je bijvoorbeeld beschikbaar stellen om een kinderfeest of andere bijzondere gelegenheid op te vrolijken met je verschijning, en uiteraard bijbehorende act. Om sneller klanten te vinden kun je je inschrijven bij een speciaal castingbureau en daar auditie doen voor het spelen van bepaalde personages.

43. Mascotte

Wanneer je een baantje hebt gevonden als mascotte van een sportteam of bedrijf, dan draag je in de regel het kostuum van een dier of ander personage dat bezoekers verwelkomt. Om dit werk te kunnen doen is het een pre dat je goed met mensen om kunt gaan en er geen bezwaar tegen hebt om in een, doorgaans erg warm en opvallend, kostuum in het openbaar rond te lopen. 

44. Podcaster

Een podcast is een audio-opname die vooraf is opgenomen en aan wordt geboden door middel van webfeeds. Wanneer je plezier hebt in het maken van bijvoorbeeld radio-uitzendingen, dan kun je van je interesses een prima geldbron maken. Het enige wat je hoeft te doen is een leuke podcast te maken en een vast publiek om je heen te verzamelen die deze wil beluisteren.

Wat kun je verdienen?

De geldbedragen die met deze banen zou kunnen verdienen kunnen sterk uiteenlopen omdat ze af zullen hangen van het aantal, de aard en de duur van de optredens die je wilt verzorgen, Verder kan populariteit een belangrijke rol spelen, in het bijzonder als je je geld wilt gaan verdienen als YouTuber of podcaster. In deze gevallen zal echter ook de mate van promotie maken van doorslaggevend belang kunnen zijn.

Hoe vind je een baan?

Sommige van deze (vakantie)banen, zoals acteur, danser of muzikant, zullen vaak vooraf worden gegaan door één of meerdere audities en bepaalde vaardigheden vereisen. Andere jobs zul je zelf moeten ontwikkelen en promoten om geld binnen te kunnen halen, zoals podcaster of goochelaar.

Werken in de openlucht

Als je iemand bent die buiten graag buiten aan de slag gaat, en op die manier bijvoorbeeld van een zonnige dag wil genieten, dan zijn er een heleboel manieren om geld verdienen en het buiten zijn met elkaar te combineren.

45. Tuinonderhoud

Als je groene vingers hebt dan is het onderhouden van tuinen, uiteraard tegen betaling, echt iets voor jou. Je dient dan het gras te maaien, onkruid te wieden en allerlei andere werkzaamheden uit te voeren die ervoor zullen zorgen dat de tuin er weer op en top uit zal zien. Dit kan een prima kans zijn om als zelfstandig ondernemer aan het werk te gaan. Om je werkzaamheden aan te prijzen aan het publiek kun je familie en vrienden vragen om je te helpen promoten. Verder kun je in de buurt flyers en ander reclamemateriaal verspreiden en voor je het weet staan de klanten voor je in de rij.

46. Tuinaanleg

Tuinen dienen niet alleen te worden onderhouden, maar eerst ook te worden aangelegd. Het aanleggen of veranderen van een tuin kan dan eveneens een prima vakantiebaan zijn voor studenten. Je kunt je creativiteit en kennis van bomen, planten en struiken, gebruiken om een schitterende tuin aan te leggen. Je kunt gaan solliciteren bij een professioneel bedrijf, maar ook je eigen bedrijf starten (als je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt).

47. Badmeester(es)

Oplettend en voorzien van een fluitje dien je als badmeester(es) de veiligheid van zwemmers te bewaken zowel in als rond het zwembad. Uiteraard zul je wel over de nodige zwemdiploma’s en een EHBO-diploma moeten beschikken voordat je kunt gaan solliciteren naar deze baan. Je moet immers altijd goed voorbereid zijn op een eventueel ongeluk en dan exact weten hoe je moet handelen.

48. Gewascontroleur

Deze baan omhelst exact wat het woord al duidelijk maakt: je moet gewassen controleren op bijvoorbeeld ziektes, insectenplagen en de mate waarin de planten vruchten dragen. Je gaat voor deze baan op pad naar akkers en registreert je bevindingen. Hoewel je op zonnige en droge dagen heerlijk in de buitenlucht aan het werk zult zijn, zit er ook een minder plezierige kant aan: je werkgebied kan echter modderig zijn en de regen kan bovendien ook wel eens met bakken uit de hemel vallen.

49. Appelplukker

Als appelplukker zul je gaan werken in boomgaarden en de vruchten met de hand uit de bomen plukken. In bepaalde gevallen zul je ook de rol van gastheer, of gastvrouw, vervullen voor de gasten die de bogaard bezoeken en hen een hapje en drankje aanbieden.

50. Werken op het land

Als student kun je een heleboel werkzaamheden gaan verrichten op het land. Welke banen er beschikbaar zijn in een bepaald gebied zal onder andere afhangen van de gewassen die er worden geteeld. Het aanbod kan dan ook sterk uiteenlopen en dat geldt eveneens voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

51. Werken in de bouw

Om te gaan werken in de bouw moet je een bedrijf vinden dat bereid is om jongere werknemers in dienst te nemen. Sommige banen in de bouw zijn namelijk alleen beschikbaar voor mensen die ouder zijn dan 18. Je moet dus op zoek naar werkzaamheden die bij je leeftijd passen om te gaan solliciteren. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de werkzaamheden in de bouw vaak lichamelijk zwaar zullen zijn.

52. Kampbegeleider

Indien je aan het werk gaat als kampbegeleider dan zul je onder andere samen met kinderen gaan zingen, hen allerlei vaardigheden bijbrengen en uiteindelijk een heuse held voor hen worden. Om dit werk te kunnen doen, moet je overigens wel van te voren al een baantje vinden. Op tijd in actie komen is dan ook een absolute aanrader als je het ambieert om kampbegeleider te worden in de zomervakantie. 

53. Reclame lopen

Je hebt vast en zeker wel eens iemand gezien die op straat, of op YouTube, rondloopt met een reclamebord aan de voor- en achterkant van hun lichaam. Wanneer dit werk je leuk lijkt, dan kun je gaan solliciteren bij bedrijven die op zoek zijn naar een enthousiaste medewerker die niet bang is om onder de mensen te komen.

54. Krantenbezorger

Krantenbezorger is één van de typische vakantiebanen voor studenten. Om een dergelijke job te vinden kun je online, of in een lokale krant, op zoek gaan naar vacatures. Je moet er overigens wel rekening mee houden dat sommige krantenwijken zo omvangrijk zijn dat je over een brommer of zelfs een auto zou moeten beschikken. Bovendien zul je als krantenbezorger bereid moeten zijn om voor dag en dauw je bed uit te komen en op pad te gaan.

55. Werken in een natuurpark

Op het ogenblik dat je in de buurt van een nationaal park woont, dan ben je wellicht al goed op de hoogte van de banen die daar komende zomer aan worden geboden. Wanneer dat echter niet het geval is dan kun je persoonlijk contact opnemen met een bos- of parkwachter, maar ook op de website van het natuurpark op zoek gaan naar vacatures. Als je aan wordt genomen zul je je zomervakantie doorbrengen te midden van flora en fauna en ervoor zorgen dat alles piekfijn in orde is voor bezoekers, maar uiteraard ook voor de aanwezige planten en dieren. 

56. Hulp in een dierentuin of aquarium

Indien je in de buurt van een dierentuin woont, dan is dat een prima plek om op zoek te gaan naar een vakantiejob. Veel dierentuinen huren namelijk vaak studenten in voor allerlei seizoensgebonden werkzaamheden, variërend van ticketverkoper tot begeleider van verjaardagsfeestjes voor kinderen. Het voeren van de dieren zal echter meestal niet tot het takenpakket behoren, maar dat neemt niet weg dat je in een heerlijke omgeving aan de slag kunt gaan en van de dieren, en het contact met de bezoekers, kunt genieten.

57. Reisgids

Door te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om als gids aan de slag te kunnen in je eigen omgeving kun je een leuke verdiensten binnenhalen. Je moet dan echter wel het één en ander weten over de verschillende locaties die je tijdens een toer gaan bezoeken en daarnaast in staat zijn om erg goed achteruit te lopen tijdens het afsteken van je verhaal. Als er veel buitenlandse toeristen op je pad komen, is het een pre dat je meerdere talen kunt spreken.

58. Werken in een attractiepark

Nog een andere klassieker studentenvakantiebaan is het werken in een attractiepark. Om te zien of er vacatures beschikbaar zijn, hoef je allen maar de websites van lokale attractieparken te controleren. Voor je het weet heb je één van de vele functies in de wacht weten te slepen en kun je je vakantieperiode doorbrengen door actief bezig te zijn bij de meest uiteenlopende attracties in het park. 

59. Werken op een markt of beurs

Markten en beurzen zijn een enorme bron van vakantiebanen voor studenten. Op allerlei mogelijkheden kun je op deze locaties geld verdienen, zoals de verkoop van kleding, groente, fruit of streekproducten. Verder kun je ook werk vinden als assistent bij een draaimolen, suikerspinkraam of aan de kassa van een bezienswaardigheid. Je kansen op een vakantiejob zijn vrijwel eindeloos, hoewel de meeste beurzen en markten natuurlijk niet heel de zomerperiode worden gehouden en je dus steeds op zoek moet gaan naar een nieuwe job.

60. Werken in de sportwereld

Wanneer er in de zomer sportevenementen worden georganiseerd, dan zijn er tal van werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, zoals het bijhouden van scores, de stopwatch te starten en te stoppen en het scheidsrechten van wedstrijden. Wanneer je veel van sport houdt, kun je hier vast een leuke verdiensten vinden.

Wat kun je verdienen?

De verdiensten van deze banen zullen in het algemeen liggen rond het minimumloon. Dit zal vooral afhangen van de werkzaamheden die je uit moet worden, de tijd dat je aan het werk bent en de kennis en vaardigheden waar je eventueel over moet beschikken.

Hoe vind je een baan?

Om te beginnen kun je online gaan en kijken welke openstaande vacatures er bij je passen. Maar ook in deze gevallen is het vaak erg handig als je al iemand kent die bepaalde werkzaamheden uitvoert en je dus binnen zou kunnen loodsen in een bedrijf.

Werken met klanten

Sommige mensen vinden het heerlijk om voortdurend in de weer te zijn met, en vooral ook voor, klanten. Anderen zullen daarentegen juist als een blok tegenop zien. De volgende typische studentenvakantiejobs zullen dan ook niet iedereen aanspreken. 

61. Verkoper

Als verkoper zul je een aantal uiteenlopende werkzaamheden uit gaan voeren. Zo zul je onder andere de koopwaar in de rekken moet plaatsen, klanten helpen bij vinden van specifieke producten en ondersteuning bieden aan de kassamedewerker of zelf de betaling afronden.

Deze banen gaan bovendien vaak gepaard met interessante kortingen voor werknemers, dus waarom zou je niet proberen om een baan te vinden bij één van je favoriete winkels. 

62. Werken in de bediening

Als je het leuk vindt om eten en drinken te serveren, bestellingen op te nemen en achteraf de tafels weer op te ruimen, dan is een vakantiejob in de bedienen wellicht iets voor jou. Wanneer je in de bediening kunt gaan werken in een wat luxer restaurant, dan is bovendien de kans op hogere fooien mooi meegenomen. De fooien die je immers ontvangt kunnen je vaste salaris immers een leuke boost geven ongeacht bij welk bedrijf je werkt.

63. Receptionist

De functie van receptionist omhelst een aantal uiteenlopende werkzaamheden, zoals: het beantwoorden van de telefoon, collega’s oproepen als er zich gasten hebben gemeld en het eerste aanspreekpunt zijn van binnenkomen personen. Het begroeten en te woord staan van mensen behoort echter tot één van de belangrijkste taken van een receptionist. Het is dus zaak dat je bereid bent om jezelf altijd professioneel te presenteren omdat je functioneert als een soort visitekaartje van het bedrijf waar je werkt.

64. Administratief medewerker

Administratief werk bestaat uit tal van uiteenlopende taken, onder andere het typen van documenten, papierwerk ordenen, gegevens invoeren in specifieke bestanden en het uitvoeren van allerlei andere hand en spandiensten voor drukke collega’s op kantoor of het bedrijf. Administratief werk kan door de meest uiteenlopende bedrijven aan worden geboden, zodat je je dus niet blind hoeft te staren op slechts één sector.

65. Medewerker bij een cinema

Werken in een cinema betekent dat er een heleboel taken uitgevoerd moeten worden. Zo kun je bijvoorbeeld kaartjes verkopen of innemen, gasten hapjes en drankjes verkopen en schoonmaken. Dit alles uiteraard op hetzelfde moment dat je je vertrouwd maakt met de blockbusters van die zomerperiode. 

66. Pompbediende

Veel studenten proberen een vakantiejob te bemachtigen bij een tankstation en verrichten daar allerlei taken, zoals het afhandelen van betalingen, het op orde houden van een eventueel aanwezige wasstraat of winkel en zelfs het vullen van de tanks van voertuigen. 

Wat kun je verdienen?

Vaak liggen de lonen van deze studentenbanen rond het minimumloon, of net een paar euro’s er boven. Uiteraard kun je in bepaalde gevallen, zoals wanneer je in de bediening werkt. Je vaste loon wat opkrikken met de fooi die klanten je zo nu en dan geven. 

Hoe vind je een baan?

Om een baan te vinden kun je verschillende websites gaan bezoeken en zo nagaan of je voor een bepaalde job in aanmerking kunt komen, of dat je eerst nog wat extra scholing moet hebben. Daarnaast kun je ook bij de betreffende winkels, restaurants of andere bedrijven binnen lopen om te vragen naar beschikbare vacatures. Bovendien moet je geen moment twijfelen als je de kans krijgt om direct een sollicitatieformulier in te vullen en eventueel je CV en andere documenten meteen bij te voegen. De kans op een baan wordt dan immers een stuk groter omdat de vraag naar studenten in deze sectoren doorgaans erg groot is.

Werken als eigen baas 

Als het idee om te werken voor een baas je niet echt bevalt, dan kun je altijd besluiten om een eigen onderneming op te starten. Als ondernemer heb je immers bijna onbeperkte mogelijkheden, zoals het starten van een was- en strijkservice voor jonge ouders, een datingservice opzetten met als doelgroep middelbare scholieren of je richten op één van de onderstaande suggesties.

67. Personal assistant

De helpende hand bieden aan volwassenen met een overvolle agenda is eigen een summiere omschrijving van een personal assistant. Je helpt hen dan met het beheren van hun agenda, boodschappen doen en door allerlei andere hand en spandiensten uit te voeren. Het zal jouw taak zijn om het leven van je opdrachtgever soepeler en gemakkelijker te laten verlopen. Dat betekent dus dat je voorbereid moet zijn om een breed scala aan taken.

68. Opruimcoach

Een opruimcoach kan worden vergeleken met een huishoudelijke hulp, maar dan zonder het verrichten van poetswerk. Je helpt immers mensen bij het maken van beslissingen ten aanzien van spullen die ze weg willen gooien of juist nog willen bewaren. De organisatie van een dergelijke opdracht zal eveneens in jouw handen liggen.

69. Computerherstel of –ondersteuning

Wanneer je over de vaardigheid beschikt om bijvoorbeeld gegevens op te halen vanaf een gecrashte harde schijf, of als je weet hoe je een vriend kunt helpen bij de overstap van webbrowser, dan is deze functie wellicht iets voor jou. Je staat immers klaar voor mensen die tegen betaling allerlei problemen met hun computer opgelost willen zien.

70. Mystery Shopper

Dit is niet strikt een baan als zelfstandig ondernemer, want je zult altijd werken voor een bedrijf dat mystery shoppers op pad stuurt. Je kunt echter wel vaak je eigen werkuren inplannen en je gedragen alsof je eigen baas bent. Als een mystery shopper, bezoek je winkels of andere bedrijven en zorgt ervoor dat je bepaalde informatie kunt achterhalen. Hierbij kun je denken aan de klantvriendelijkheid, hulpvaardigheid en deskundigheid van het aanwezige personeel. De verzamelde gegevens dien je vervolgens te verwerken en naar je opdrachtengever te sturen.

71. Crowdfunder

Wanneer je van plan bent om een omvangrijk project op poten te zetten, zoals het opnemen van een muziekalbum, het uitbreiden van een roman of het doorontwikkelen van een speciale robot, dan dien je op zoek te gaan naar een manier om dit te financieren. Wanneer je nog minderjarig bent, zul je hierbij de hulp van een volwassene nodig hebbent om rekeningen en betalingen uit te schrijven en/of te betalen. Bovendien zul je erg accuraat te werk moeten gaan om zo te voorkomen dat je niet per ongeluk geld verliest op een project. Om te kunnen starten met crowdfunding dien je je meestal eerst aan te melden bij één van de talloze websites waar projecten vermeld staan die gefinancierd kunnen worden.

72. Start een eigen bedrijf

Indien je niet houd van één van de functies die we al hebben genoemd, dan kun je natuurlijk ook een eigen bedrijf opzetten. Hiervoor moet je dan wel een goed plan hebben waarmee je geld in het laatje kunt brengen. Uiteraard kun je ook samen met andere een onderneming starten en de uiteindelijke kosten, werkzaamheden en winsten delen. 

Wat kun je verdienen?

Het is aan jou, jij bent immers de ondernemer, om te bepalen wat je precies wilt gaan doen in de vakantieperiode. Je zult in de regel wel de nodige informatie in moeten winnen met betrekking tot het beginnen als zelfstandig ondernemer en te begrijpen hoe je dit op dient te pakken en met welke aspecten je allemaal te maken zult gaan krijgen, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, de inkoop van materialen en het afdragen van belastingen.

Hoe vind je een baan?

Ondernemers creëren doorgaans hun eigen werk en spelen in op de vraag van potentiële klanten. Je moet dus bereid zijn om je eigen bedrijf te gaan promoten. Alleen dan zul je namelijk in staat zijn om zoveel mogelijk klanten te trekken, en dus geld binnen te brengen. Dit alles terwijl je ook nog eens de strijd aangaat met eventuele concurrenten.

Eerlijk online geld verdienen

Online kun je al snel wat extra euro’s verdienen door onder andere voor verschillende organisaties en bedrijven enquêtes in te vullen, een app of website ontwikkelt en daarvoor je eigen prijs in rekening brengt. 

73. Enquêtes invullen

Wanneer je wat vrije tijd overhebt en deze nuttig wilt invullen, dan kun je online een paar enquêtes invullen voor een extra zakcentje. Natuurlijk kun je ook voor meerdere bedrijven aan de slag gaan en proberen om zoveel mogelijk onderzoeken in te vullen binnen een bepaalde tijdsduur. Overigens moet je er rekening mee houden dat er een aantal websites zullen zijn die geen minderjarigen accepteren. Voor het vinden van betaalde enquêtes kun je een zoekopdracht ingeven in een zoekmachine, zoals Google.

74. Mobiele apps om geld mee te v

Door op zoek te gaan naar een aantal mobiele apps waarmee je geld kunt verdien, kan je bankrekening regelmatig een leuke boost krijgen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld geld verdienen door het spelen van spelletjes of door het uitvoeren van bepaalde opdrachten op je toestel. Je zult hiermee geen gigantische bedragen binnenslepen, maar wel een paar euro’s extra meepikken in een verloren uurtje.

75. App-ontwikkelaar

Het verdienen van geld door het spelen van spelletjes op de app van een ander is weliswaar leuk, maar je kunt nog meer geld te verdienen door het ontwerpen en ontwikkelen van je eigen apps. Het resultaat kun je vervolgens verkopen aan bijvoorbeeld de App Store of Google Play. Wellicht kun je een enorme slag slaan met de ontwikkeling van een app die de nieuwste hype gaat worden onder smartphonegebruikers.

76. Websiteontwikkelaar

Als je weet hoe je een website op poten kunt zetten, of zelfs hoe je WordPress moet gebruiken om een unieke en aantrekkelijke website te maken, dan kun je geld verdienen met deze vaardigheden. Ook kun je met deze vaardigheden bugs opsporen op websites van andere ontwikkelaars en daar vervolgens munt uit slaan.

77. Themaontwerper

Veel mensen betalen nog altijd veel geld om gebruik te mogen maken van speciale thema’s. Op het moment dat je dus een mooi thema weet te ontwerpen, kun je wellicht hier geld mee verdienen. Het enige wat je hier verder voor hoeft te doen is je ontwerp verkopen aan bijvoorbeeld Tumblr, zodat gebruikers je product eveneens kunnen kopen. Vaak heb je , als je nog minderjarig bent, wel de hulp van je ouders nodig om je ontwerp te kunnen verkopen. Hoe meer thema’s je maakt, hoe meer mogelijkheden je zult hebben om geld mee te verdienen.

Wat kun je verdienen?

Enquêtes en geld verdienen met apps zijn manieren om geld te verdienen om wat leuke extra’s mee te kunnen doen, zoals een keertje naar de film gaan. Alleen als je er zeer veel tijd in wilt steken zullen deze opties je een goed inkomen bezorgen. Het verkopen van apps op kan op zijn beurt alleen voor wat extra inkomsten zorgen als je in staat bent om een populair product op de markt te brengen. Hier staat echter wel tegenover dat een zelfgemaakte app erg interessant staat op je CV of in je portfolio. Zeker als je in de toekomst een baan in deze sector hoopt te vinden. 

Hoe vind je een baan?

Op de eerste plaats kun je je aanmelden voor één of meerdere enquêtewebsites of mobiele apps waarmee je geld kunt verdienen. Wanneer je je echter tot de ontwikkelaars rekent, dan kun je je eigen werk creëren.

(Door)verkopen met winst

Door een prodcut te kopen en dit vervolgens door te verkopen met een zekere winst is een legale manier om geld te verdienen. Op deze manier kun je veel geld verdienen met het doorverkopen van onder andere boeken, speelgoed, gadgets, (merk)kleding en nog veel meer. De winst die je binnenhaalt kun je (voor een deel) weer gebruiken om nieuwe investeringen te doen en zo je binnenkomende geldstroom nog groter te maken.

78. Doorverkopen van boeken

Op het ogenblik dat je begon met studeren aan een hogeschool of universiteit, dan kun je al vrij snel beginnen met het verkopen van studieboeken die je niet meer nodig hebt. Bij voorkeur doe je dat op wensites die zich ondermeer toe hebben gelegd op het doorverkopen van tweedehands (studie)boeken, zoals Bol.com. Indien je geen studieboeken (meer) hebt om door te verkopen, dan kun je beginnen met het afstruinen van boekhandels waar tweedehands boeken worden verkocht of grote hoeveelheden gebruikte boeken opkopen, mits deze in een goede staat verkeren, en deze vervolgens met winst door te verkopen.

79. Doorverkopen van speelgoed

Net zoals het doorverkopen van gebruikte boeken, kun je je ook gaan richten op speelgoed dat niet meer wordt gebruikt of dat je in grote hoeveelheden op hebt gekocht. Het speelgoed kun je ondermeer online, maar ook op vlooienmarkten of beurzen tegen winst doorverkopen en zo aardig wat geld binnenhalen. 

80. Doorverkopen van kleding

Wat voor boeken en speelgoed geldt, geldt eveneens ook voor gebruikte kleding, of kleding die je in grote hoeveelheden in hebt kunnen kopen. Ook deze kun je met winst proberen door te verkopen om je bankrekening een boost te geven/ De verkoop kan wederom zowel online als op (vlooien)markten plaatsvinden.

81. Doorverkopen van games

Spellen die je niet langer speelt op je gameconsole, of waar je het einddoel al één of meerdere keren van hebt weten te behalen, kunnen ergens achter in een kast verdwijnen, of door worden verkocht aan andere spelers. Vaak krijg je er echter niet het volledige aankoopbedrag voor terug, maar daar staat tegenover dat je wel spelplezier hebt gehad voordat je over bent gegaan tot het verkopen van de game. Ook nu kun je je eigen spellen verkopen of nieuwe spellen in grote hoeveelheden inslaan met als doel deze (online) weer te verkopen.

82. Doorverkopen van cadeaukaarten

Het doorverkopen van cadeaukaarten is niet iets waar de meeste mensen aan denken. Deze manier van geld verdienen gaat uit van het principe om scherp geprijsde cadeaubonnen online te kopen en vervolgens met winst weer te verkopen. Vaak is het voldoende om de nominale waarde van de kaart te vragen en dan de winst op te strijken.

83. Verkoper op een vlooienmarkt

Wanneer je direct in contact wilt kopen tijdens de verkoop van gebruikte goederen, dan kun je besluiten om een kraam te gaan huren op een vlooienmarkt. Je huurt dan een kraam op een rommelmarkt en begin van daaruit met de verkoop van gebruikte spullen, maar ook handgemaakte producten en allerlei andere prullaria. Afhankelijk van de regels op de rommelmarkt kan het gebeuren dat je alleen onder begeleiding van een volwassene aan de slag moet gaan.  Dat neemt echter niet weg dat je niet mee kunt delen in de gemaakte winst.

84. Garage- of tuinverkoop houden

Veel gezinnen willen in de zomerperiode vaak een garage- of tuinverkoop houden, maar hebben niet voldoende tijd en mankracht om alles op poten te zetten, zoals het voorzien van de aangeboden koopwaar van prijsjes en het uitstallen van de producten op een kraam. Door deze taken op je te nemen, en soms zelfs het beheer van de kraam voor je rekening te nemen, kun je aardig wat euro’s verdienen. 

Wat kun je verdienen?

Door tweedehands spullen te gaan verkopen, heb je eigenlijk geen garantie op een vast inkomen. Je verdiensten zullen immers afhangen van het aanbod, de vraag, de aard van de producten en de klanten die bereid zijn daar geld voor te betalen. De winst die je kunt maken zal bovendien afhangen van de inkoopprijs en de prijs die de klant uiteindelijk ervoor wil betalen.

Hoe vind je een baan?

Om spullen door te kunnen verkopen moet je op de eerste plaats koopwaar verzamelen. Daarna kun je eigenlijk direct van start gaan door je spullen (online) te koop aan te bieden.

Werken in een familiebedrijf

Ouders, maar ook andere volwassen familieleden, zijn vaak van één van de eerste werkgevers voor jongeren. Vaak zal dit beginnen met het geven van een vergoeding voor het doen van allerlei uiteenlopende klusjes in en rondom het huis. Voor studenten zijn er echter nog een aantal andere vacatures te bedenken met als werkgever een familielid.

85. Help in het familiebedrijf

Als je ouders, of andere familieleden, een familiebedrijf runnen, dan heb je hen waarschijnlijk al benaderd met de vraag of je er tijdens je zomervakantie kunt werken. Dit bespaart je namelijk veel tijd en moeite die je anders zou moeten steken in het vinden van een job en het doorlopen van de sollicitatieprocedure.

86. Koken voor familie

Op het moment dat je goed uit de voeten kunt tijdens het bereiden van maaltijden, dan kun je je ouders, of andere familieleden, veel werk uit handen nemen door tijdens je vakantieperiode zorg te dragen voor de bereiding van één of meerdere dagelijkse maaltijden. Dat betekent meestal echter ook dat je boodschappen moet gaan doen, de maaltijd gaat bereiden en uiteindelijk ook alles weer gaat opruimen. In ruil kan je familie dan een eerlijke vergoeding geven. Uiteraard kun je het in dit soort gevallen niet maken om met een diepvriespizza voor de dag te komen elke avond.

87. Klusjes doen voor familieleden

Om wat extra geld te verdienen, kun je je ouders, en andere familieleden, vragen welke klusjes nog gedaan moeten worden. De kans is groot dat je hiermee aardig wat taken toebedeeld zult krijgen, bijna elke volwassene heeft immers altijd een lange to-do lijst met taken op voorraad: zoals het opruimen van de garage, schoonmaakwerkzaamheden en andere tijdrovende en arbeidsintensieve werkzaamheden in en rondom het huis. Uiteraard koet je vooraf wel duidelijke afspraken maken met de betreffende volwassene over de vergoeding die tegenover elke klus staat.

Wat kun je verdienen?

Als je gaat werken binnen het familiebedrijf, bijvoorbeeld van je ouders, dan zul je op zijn minst het minimumloon gaan verdienen. Voor het doen van allerlei klussen, zul je een vergoeding moeten accepteren die in vergoeding staat tot de aard en de omvang van het werk. Het opruimen van de garage is immers meer waard dan het doen van de afwas of het lappen van een paar ramen.

Hoe vind je een baan?

Om langs deze weg werk te vinden, zul je in gesprek moeten gaan met je ouders, en eventuele andere familieleden, die mogelijk klusjes voor je in petto hebben.

Vrijwilligerswerk doen

Niet alle vakantiejobs voor studenten zullen gepaard hoeven te gaan met de betaling van een vergoeding. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om als vrijwilliger aan de slag te gaan en op die manier iets terug te doen voor de maatschappij. Wanneer je vrijwilligerswerk hebt gedaan, zal dat echter ook een positief effect hebben op je CV. 

88. Politieke campagne voeren

Wanneer er weer verkiezingen voor de deur staan, kun je je favoriete politieke partij ondersteunen als vrijwilliger en deze helpen bij jet voeren van campagne. Dat betekent echter dat je ingezet kunt worden voor uiteenlopende werkzaamheden, zoals langs de deuren gaan om meer bekendheid te geven aan de kandidaten of flyers uitdelen op straat.

89. Gids in een museum

Wanneer je dol bent op vakken als geschiedenis, wetenschap of kunst, dan kun je je bij een lokaal museum aanmelden als gids. In sommige gevallen zul je je taak dan moeten vervullen uitgedost als plaatselijke historische figuren terwijl je je verhalen vertelt aan bezoekers van het museum gasten. 

90. Stagiair

Om wat beter de wereld van de werkende mens te leren kennen, kun je in je vakantieperiode stage gaan lopen in een plaatselijk bedrijf. Dit kan je niet alleen helpen bij het bepalen van je potentiële carrière, maar wellicht ook bij het vinden van een betaalde stageplaats. Ook zou je als tegenprestatie van het bedrijf kunnen vragen om je te helpen bij bepaalde schoolprojecten of gewoon je een interessante leerervaring te geven.

91. Vrijwilligerswerk in een bibliotheek

Bibliotheken zijn in het leven geroepen om mensen te laten lezen, kinderen te helpen bij het vinden van informatie of het verrichten van een heleboel andere taken. Je kunt altijd contact opnemen met de bibliotheek bij je in de buurt en na te gaan welke mogelijkheden ze je kunnen bieden tijdens je vakantieperiode.

92. Voorlezen in zorginstellingen

Als student kun je op vrijwillige basis kranten, tijdschriften en boeken hardop voor gaan lezen aan bewoners van een zorginstelling. Naar de behoefte aan deze vorm van vrijwilligerswerk kun je altijd informeren bij een zorginstelling bij je in de buurt. 

93. Opruimen van zwerfvuil

Wanneer je erg veel waarde hecht aan een opgeruimde leefomgeving, dan is het verwijderen van zwerfvuil zeker iets dat je aan zal spreken. Samen met wat vrienden kun je bijvoorbeeld besluiten om de bermen langs wegen schoon te gaan maken, parken van allerlei afval te ontdoen en eventueel wat opknapwerk te verrichten. Op die manier doe je iets terug voor de mensen in je eigen buurt.

Wat kun je verdienen?

Het gevoel van dat je de samenleving een dienst hebt bewezen, samen met een interessante vermelding op je CV, zal vrijwilligerswerk vooral worden beloond met een gevoel van welbehagen.

Hoe vind je een baan?

Sommige vrijwilligersbanen kunnen even competitief zijn als betaalde jobs en vereisen dan zelfs bepaalde vaardigheden en/of sollicitatiegesprekken. Andere banen op vrijwillige basis, zoals politieke campagnes, kunnen worden uitgevoerd door iedereen die daar zin in heeft en die bereid is om kosteloos de handen uit de mouwen te steken.

Werk voor volwassen studenten 

Op het moment dat je 18 jaar oud bent geworden, zal er een wereld met nieuwe mogelijkheden voor je open gaan. Dit geldt eveneens voor je kansen op de arbeidsmarkt. Hieronder hebben we een aantal studentenbanen op een rijtje gezet die je kunt gaan doen als je de volwassenheid hebt bereikt.

94. Postbesteller

Zodra je 18 jaar oud bent geworden, komt u in aanmerking om te gaan werken als postbesteller. Hiervoor zul je doorgaans gebruikmaken van een eigen auto tijdens de ritten en eveneens zelf je brandstofkosten moeten betalen. Je zult soms per uur betaald worden, maar het kan even goed zo zijn dat je voor elk afgeleverd poststuk een vergoeding krijgt.

95. Callcentermedewerker

Callcenter banen worden in de regel als saai betiteld, maar op deze manier zul je wel in staat zijn om op een gegarandeerde manier geld te verdienen. Overigens kun je zowel te maken krijgen met zogenaamde outbound telemarketing werkzaamheden als werken in een callcenter waar alleen telefoontjes van klanten bi98nnen zullen komen.

96. Reizend landarbeider

Wanneer je je zomervakantie al reizend door wilt brengen, maar toch ook geld wilt verdienen, dan kun je tegen kost en inwoning gaan werken bij verschillende landbouwbedrijven en meer zien en ontdekken van de verschillende delen van een bepaald land, of zelfs van delen van de wereld. 

97. Websitetester

Er zijn een heleboel bedrijven die van buitenaf mensen inhuren om hun websites op afstand te testen. Vervolgens is het de bedoeling dat de tester hun bevindingen ten aanzien van de werking van de website schriftelijk aan het bedrijf doorgeven. 

98. Gebruiksaanwijzingen schrijven

Verschillende bedrijven huren externe krachten in om korte handleidingen te schrijven. Ook kan hen worden gevraagd om andere teksten te schrijven die vervolgens gebruik zullen worden op het internet. Wanneer je goed bent in het schrijven van dergelijke teks5ten dan kunnen de verdiensten al snel aardig oplopen.

99. Bezorger van maaltijden

Steeds meer restaurants en fastfoodketens bieden klanten de mogelijkheid om een bestelling thuis te laten bezorgen. Om dit bezorgwerk te kunnen doen zul je moeten beschikken over een geldig rijbewijs en soms zelfs over een eigen auto. Het belangrijkste voordeel is echter wel dat je de fooi vaak in eigen zak mag steken en je onderweg lekker mee kunt zingen met de muziek uit je autoradio.

100. Werken met machines

In een heleboel gevallen zul je de volwassenheid moeten hebben bereikt voordat je met bepaalde machines aan de slag mag gaan. Hierbij kun je onder andere denken aan het bedienen van computergestuurde productieprocessen. Om met dit soort machines te mogen werken, moet je verder volkomen gezond zijn, de gestelde veiligheidsvoorschriften in acht nemen en je aandacht voortdurend op het werk kunnen richten (anders kunnen er alsnog ongelukken gebeuren).

Wat kun je verdienen?

De verdiensten zullen van baan tot baan sterk uiteen kunnen lopen en onder andere nog afhangen van de duur van de werkzaamheden, de werktijden en je eigen kennis en vaardigheden. 

Hoe vind je een baan?

Sollicitaties kunnen vandaag de dag vaak zowel persoonlijk als online worden gedaan. Maar ook familieleden of vrienden, die al in een bepaald bedrijf werken, kunnen je soms een handje helpen om een baan te krijgen tijdens je vakantieperiode.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20