10 stappen om een succesvolle ondernemer te worden

 

Om vandaag de dag te kunnen slagen als succesvol ondernemer zul je over het algemeen de handen uit de mouwen moeten steken, bereid moeten zijn om hard te werken en over een dosis doorzettingsvermogen dienen te beschikken. Je kunt nu eenmaal geen beroep doen op een toverfee die je direct om kan toveren tot een beginnende ondernemer die direct, en zonder er enige moeite voor te hoeven doen, al succes weet te oogsten. Om die reden zullen kleine bedrijven en hun eigenaren in de regel keihard aan moeten pakken en niet bang moeten zijn om veel tijd, moeite en energie te steken in een goede start en het binnenhalen van interessante kansen voor de onderneming.

Hoe pakken succesvolle ondernemers het aan?

De meeste succesvolle ondernemers hebben als overeenkomst dat ze vrijwel allemaal een gelijksoortig patroon volgen op hun weg naar een goed lopende onderneming en/of product. Daarnaast zijn er bij de meeste ondernemers, die succes hebben weten te boeken, voor een groot deel vergelijkbare basiskenmerken aan te wijzen. In talloze online artikelen en boeken die over succesvol ondernemen zijn gepubliceerd wordt maar al te vaak beweerd dat het geheim van het succes in het bedrijfsleven bekend is, en voor een deel is dat ook juist.

Aspecten die leiden tot succes

Het leeuwendeel van een succesvolle onderneming is namelijk geënt op enkele essentiële punten die het bedrijf op kunnen laten bloeien, maar eveneens helemaal te gronde zouden kunnen richten. Deze aspecten zijn:

  • Passie hebben voor alles wat je doet,
  • doorzettingsvermogen,
  • een positieve houding aannemen.

Indien je over deze kenmerken beschikt dan heb je potentieel om een succesvolle ondernemer te worden en je te onderscheiden van de grote massa. Om gebruik te kunnen maken van deze typische hulpmiddelen vereist echter, min of meer, aangeboren vaardigheden en het toe kunnen passen van een aantal tips en adviezen. Pas dan kun je als beginnend ondernemer je kans op succes een stuk groter maken.

Hieronder hebben we de drie essentiële kenmerken van een succesvolle ondernemer voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien. Door deze aspecten op de juiste manier te gebruiken, kan je poging om een succesvolle onderneming op te bouwen meer kans van slagen hebben. Al deze aspecten vormen namelijk samen een slimme strategie die steun kan bieden aan een jonge onderneming en diens eigenaar:

Passie hebben voor alles wat je doet.

Passie hebben voor de dingen die je doet, is de sleutel tot het in beweging houden van je zakelijke strategie. Wanneer je niet voldoende gedreven bent tijdens je poging om een bedrijf op poten te zetten, dan zal je motivatie al snel afnemen en de kans van slagen steeds verder wegebben. Doorzettingsvermogen is het enige aspect dat na enige tijd gegarandeerd kan worden wanneer je wat wilt bereiken, ongeacht of je dit als persoon of als onderneming wilt gaan doen. Sommige grote ondernemers hebben bijvoorbeeld op een heleboel punten in hun leven gefaald, maar wisten uiteindelijk toch hun doel te bereiken en succes te oogsten door niet op te geven en hun droom na te blijven jagen.

1. Zet geen enorme stappen, maar doe het rustig aan.

Je blindelings, met een enorme sprong, op een nieuw avontuur storten, zal slechts in sporadische gevallen leiden tot succes. Er zijn echter ook enkele succesverhalen bekend van mensen die alles wat ze hadden in één keer geïnvesteerd hebben en uiteindelijk als winnaars uit de bus kwamen. Dit soort verhalen is weliswaar uiterst zeldzaam, maar niet helemaal over het hoofd te zien. Risicomanagement is om die reden dan ook een essentiële factor als je een succesvol bedrijf wilt gaan opzetten. Dit geldt eveneens voor het evenwicht dat je hanteert ten aanzien van het risico dat je bereid bent om te nemen en het eventueel voordeel dat je zou kunnen behalen.

Wanneer je ervoor kiest om eventuele verliezen eenvoudig op te kunnen vangen dan zul je aanzienlijk minder risico dienen te nemen bij het opstarten van je onderneming. Het evenwicht dat je hanteert zal dan ook van cruciaal belang zijn en je een heleboel productieve aspecten kunnen leren. Door ineens te grote stappen te zetten, kun je een te groot risico nemen en, in het meest erge geval, je onderneming helemaal te gronde richten. Indien je echter wel geluk hebt, dan kunnen deze enorme stappen je echter ook gigantisch veel voordeel opleveren. Je moet echter zelf bepalen welk risico je acceptabel vindt om te lopen met een bepaald voordeel mogelijk in het vooruitzicht.

2. Leer van de stappen die andere ondernemers hebben gezet.

Succesvolle ondernemers blijken in hun werkverleden vaak al gewerkt te hebben voor één of meerdere andere bedrijven binnen hun bedrijfstak voordat een eigen bedrijf in beeld kwam. Het werken binnen een bepaalde bedrijfstak onder begeleiding van een goede mentor kan in de regel namelijk een uitstekende springplank zijn voor een beginnend ondernemer. Op die manier kun je immers een heleboel leren van de fouten die binnen dit bedrijf werden gemaakt. Vervolgens kun je zelf gaan brainstormen over de mogelijkheden hoe je bepaalde zaken en problemen anders aan kunt pakken en de kans op succes kunt vergroten. Op het moment dat je de kunst bij een ander eerst af kunt kijken en vervolgens enige tijd goed na kunt denken over het beginnen van een eigen bedrijf voordat je de definitieve stap gaat maken.

3. Leer op welke manieren je bedrijf kunt promoten.

Op het ogenblik dat je beschikt over voldoende vertrouwen in je eigen kunnen en het bedrijf dat je wilt gaan beginnen, maar eveneens een goede elevatorspeech weet te geven, dan kun je veel eenvoudiger een stap op de carrièreladder zetten. De eerste marketing die iedere onderneming nodig heeft, zal immers moeten worden geregeld door de oprichter van het betreffende bedrijf. Als je van plan bent om een eigen bedrijf op te starten, dan zul je om die reden de nodige tijd dienen te besteden aan het leren hoe je je visie met het grote publiek (en dus potentiële klanten) kunt delen zonder als opdringerig of juist angstig over te komen. Je dient klanten altijd op een juiste manier te benaderen en altijd je focus te richten op diens wensen en behoeften.  

4. Voortdurend de nodige actie blijven ondernemen.

Ondernemers dienen altijd in beweging te zijn en in te spelen op zaken die op een bepaald moment van essentieel belang zijn. Ze kunnen zich echter niet veroorloven om elk detail te gaan analyseren, als ze tenminste ooit hun beoogde doelen willen bereiken en verder willen komen in de zakenwereld. Er zal verder geen ruimte zijn voor uitstel als je een onderneming van de grond af op wilt bouwen. Je zult dus 24 uur per dag en zeven dagen per week in de weer zijn met je bedrijf. Er zal evenmin sprake zijn van vakantie- of ziektedagen als je je onderneming wilt laten slagen. Een eigen bedrijf runnen is een baan die van je zal vragen om steeds in beweging te blijven en keer op keer nieuwe stappen te zetten. Voor een beginnende ondernemer is het echter zaak om een korte evaluatie te maken bij elke stap en beweging die aan de orde komt. Hierbij dien je je instinct en gevoel voor ondernemen een belangrijke plaats toe te dichten en erop te durven blijven vertrouwen.

5. Maak een goed bedrijfsplan.

Door zoveel mogelijk te gaan elzen over succesvolle bedrijven, kun je een heleboel kennis vergaren over allerlei aspecten die kunnen leiden tot het opstarten van een geslaagde onderneming. Zo zou je bijvoorbeeld eens na kunnen gaan hoe het grote ondernemers is gelukt om succes te oogsten. Een goed uitgewerkt bedrijfsplan kan je hierbij ook een flink eind op weg helpen. Gelukkig hoeft een dergelijk plan geen enorm boekwerk te zijn. Een bedrijfsplan van slechts tien bladzijden kan in een heleboel gevallen voldoende zijn om alles in op te nemen wat er nodig is om een eigen bedrijf op poten te kunnen zetten.

6. Bouw constant aan een goede reputatie.

Om aan de buitenwereld te laten zien wat de visie is van je bedrijf doe je er goed aan om op een positieve manier de publiciteit te zoeken. Je kunt dit onder andere doen door zelf een blog te onderhouden op een goed gehoste website, maar eveneens door vrijwilligerswerk te gaan doen en zo je tijd en vaardigheden aan andere beschikbaar te stellen. Op die manier kun je mensen immers laten zien dat je je inzet voor de gemeenschap en via deze weg kennis en vertrouwen opbouwen.

7. Het is nooit te laat om met een eigen bedrijf te beginnen.

Veel succesvolle ondernemers zijn niet als jongeling, maar juist wat later in hun leven, begonnen met het opzetten van een eigen bedrijf. Er zijn talloze ondernemers te noemen die pas begonnen met hun enorm succesvol bedrijf nadat ze helemaal gesetteld waren. Door over voldoende ervaring te beschikken die je in je jonge jaren op hebt gedaan, kun je een unieke visie voor je onderneming ontwikkelen. Bovendien zal een zekere dosis aan levenservaring er veel voordeel opleveren. Deze levenservaring ontbreekt in de regel namelijk nog (voor een groot deel) bij jonge mensen die een eigen bedrijf op willen starten.

8. Bouw je team van hulpbronnen op.

Door het vinden van de nodige vaardigheden en kennis die je kunnen helpen bij het opbouwen van een bepaalde cultuur die rondom het merk, dat je in het leven gaat roepen, zal komen te hangen, kan vernieuwingen bevorderen en je reputatie verbeteren en verder ondersteunen. Om die reden is het zaak om niet alleen binnen je onderneming, maar absoluut ook daar buiten, mensen te bereiken waar je op kunt vertrouwen. Deze groep mensen kan er immers voor zorgen dat er een gratis kettingreactie ten aanzien van de marketing in gang zal worden gezet. Een dergelijke kettingreactie zal een belangrijke boost kunnen geven aan het vertrouwen dat mensen in je gaan krijgen en de inkomsten die je op deze manier kunt gaan genereren.

9. Wees je altijd bewust van je houding.

De houding van de persoon die een bedrijf op heeft gestart, zal de toon zetten voor de rest van de onderneming. Aspecten zoals negativiteit, luiheid en het verspillen van kostbare tijd kunnen de naam van de eigenaar, maar ook die van het bedrijf bezoedelen en serieuze schade toebrengen aan de opgebouwde reputatie. Succes hangt daarentegen juist voor het grootste deel af van gemaakte fouten en het aanvaarden van schuld als er iets mis is gelopen. Alleen een bedrijf bezitten is dus niet voldoende, om een onderneming goed te kunnen leiden is immers ook het om kunnen gaan met uitdagingen noodzakelijk.

10. Voorkom een negatieve invloed op je privéleven

Het starten van een eigen bedrijf kan grote schade aanrichten in het privéleven van de eigenaar. Terwijl de eerder genoemde tips en adviezen nodig zullen zijn om je onderneming naar succes te leiden, zal de zorg voor jezelf (zowel mentaal als fysiek) ook van cruciaal belang zijn. Je moet dus ook rekening houden met zaken zoals:

  • voldoende lichaamsbeweging,
  • goed slapen,
  • gezond eten.

Deze aspecten zullen namelijk een centrale rol spelen bij het waarborgen van je succes. Door deze aspecten te verweven met zaken zoals het aannemen van de juiste houding, een goede dosis motivatie en het onderhouden van de juiste relaties, kun je doorgaans het beste uit je leven (en je bedrijf) halen. Veel succesvolle eigenaren van ondernemingen hebben om die reden dan ook een ​​gestructureerd schema opgesteld waar ze elke dag op terug kunnen grijpen. Door op papier te zetten wat er allemaal gedaan moet worden op een dag, maar ook welke oefenen er gedaan dienen te worden om gezond te blijven, de wijzen waarop je je sociale contacten kunt blijven onderhouden met een overvolle agenda en zelfs de snacks die je weer een enrgieboost kunnen geven aan het einde van een werkdag, zullen goed overdacht en genoteerd moeten worden.

Neem de ruimschoots de tijd

Een evenwicht vinden als beginnend ondernemer zal niet van het ene op het andere moment plaatsvinden, en kan een tijdje duren, maar dat wil niet zeggen dat je niet aan de hand van bovenstaande tips en adviezen de juiste wegen kunt gaan bewandelen. Wanneer je het opstarten van een onderneming immers op een goede manier aanpakt dan zal het doel dat je voor ogen hebt al snel dichterbij komen. Hoe een eigenaar van een jong bedrijf zich opstelt ten aanzien van de voortgang van het ondernemen en de snelheid waarmee het bedrijf stappen in de goede richting zet, zal al snel enorme effecten laten zien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20