10 grootste NFT-handelsplatformen doorbreken kaap van 1,5 miljard

We mogen het geen hype meer noemen. De NFT-wereld is ondertussen een vaste waarde geworden en steeds meer mensen springen mee op de kar. Maandag oversteeg het totale handelsvolume 1,6 miljard dollar.

De virtuele kunstwerken worden geveild op de fameuze ‘marketplaces’. Daar kan u een bod doen op een NFT die u zelf interessant vindt. NFT’s, ofwel ‘nonfungible-tokens’, zijn foto’s, video’s of andere zaken die aan koper en kunstenaars verankerd zijn in blockchain, wat ze waarde geeft.

De grootste NFT-veiler is ‘NBA Top Shot’. De Amerikaanse site speelt in de op de populariteit van de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Aan de hand van ‘sets’ of ‘boxes’ doet u mee in een soort lottosysteem waar u kans maakt op verschillende virtuele kaartjes van bekende spelers.

Het combineert het gokgevoel met de NFT-wereld en dat is duidelijk een succes. De nummer 1 op de ranking is goed voor maar liefst 1/3de van de totale verkoop, 550 miljoen dollar. Op nummer 2 staat Open Sea, goed voor 414 miljoen dollar aan handelswaarde. Samen met ‘NBA Top Shot’ zorgen ze voor bijna 60 procent van de totale handel.

Digitale kunst

Hoewel NTF’s nog onderdeel uitmaken van de cryptocurrency-ruimte, stellen ze digitale kunstenaars in staat hun werk te gebruiken door publieke goederen in privé-eigendom te veranderen. De populariteit van NFT’s wordt ook gedreven door het feit dat artiesten, inclusief professionals, het eigendom van hun werken kunnen aantonen door middel van digitale handtekeningen ondersteund door blockchain-technologie.

Daarom maakte het een einde aan het illegaal kopiëren van digitale werken. Het handelsvolume viel samen met de toetreding van nieuwe investeerders op de NFT-markt, wat de prijzen opdreef. De enorme belangstelling van nieuwkomers, naast de wens van de huidige eigenaren om activa in stand te houden, heeft ook geleid tot marktschaarste.

Lage transactiekosten

Het handelsvolume wordt ook beïnvloed door de strategieën van bepaalde markten. De meeste markten proberen de kosten van het verhandelen van NFT’s te verlagen om meer handelaars aan te moedigen deel te nemen. Platformen zoals NBA Top Shot vereenvoudigen bijvoorbeeld het NFT-transactieproces. Transacties worden niet uitgevoerd in cryptomunten, maar in gewone Amerikaanse dollars, wat de toegang voor handelaars vereenvoudigt.

Hoewel de crypto-kunstindustrie nog nooit zo populair is geweest, staat deze nog steeds voor enkele uitdagingen die moeten worden opgelost om zijn huidige populariteit te behouden. Om het volledige potentieel van NFT’s te benutten, moet de focus liggen op het maken van creatieve , breed beschikbare en gemakkelijk te delen kunstwerken. En dat allemaal moet ook nog eens betaalbaar blijven.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20