10 conclusies daags na Super Tuesday

Het stof van Super Tuesday is gaan liggen. In 14 staten konden kiezers hun favoriet voor de Democratische presidentsnominatie aanduiden. Joe Biden had het momentum mee na zijn overwinning in South Carolina, maar Bernie Sanders was wel nog steeds de koploper. De voornaamste conclusies:

  • 1. Tot 72 uur geleden was Joe Biden er in 3 verkiezingscampagnes voor de presidentsnominatie nog nooit in geslaagd ook maar één staat te winnen. Na een verpletterende overwinning in South Carolina zaterdag won hij dinsdag ook Virginia, North Carolina, Tennessee, Arkansas, Alabama, Oklahoma, Minnesota, Texas en Massachusetts, nota bene de thuisstaat van Elizabeth Warren.
  • 2. Bernie Sanders wint Californië, de staat die de meeste kiesmannen oplevert, maar slaagt er niet in het politieke momentum dat het zijne was extra dynamiek te geven.

Bloomberg: een half miljard voor 6 kiesmannen

  • 3. Miljardair Michael Bloomberg spendeerde meer dan een half miljard dollar aan politieke advertenties en wint Amerikaans Samoa, een overzees territorium van de Verenigde Staten met 55.000 inwoners en 6 kiesmannen,
  • 4. Biden spendeerde in een reeks staten die hij won exact zero dollar aan advertenties, voerde er geen campagne en kon er evenmin op grote aantallen vrijwilligers rekenen. Team Biden zette wel in op steunbetuigingen van belangrijke lokale politici, een uitgekiende tactiek die in een daverend succes resulteerde. 
  • 5. Bloomberg – die er op rekende dat Biden vroeg uit de race zou stappen – en Elizabeth Warren, de vrouw die Bloomberg in debat een fatale klap toebracht, maar ‘unelectable’ blijkt, zijn de verliezers van de avond. Bloombergs aanwezigheid hindert vanaf nu de kansen van Biden, op eenzelfde manier als Warren de kandidatuur van Sanders hindert.

Liever verliezen met Biden dan winnen met Sanders?

  • 6. Biden profiteert van de massale positieve en onbetaalde steun die hij de voorbije dagen vanuit de Amerikaanse mainstreammedia kreeg. De anti-Sanderscampagne deed duidelijk zijn werk. Indien Sanders niet op Super Tuesday werd gestopt, zou dat waarschijnlijk niet meer zijn gebeurd. ‘De Democraten verliezen nog liever van Trump met Biden dan dat ze winnen met Sanders’, zei iemand op CNN. Een Sandersoverwinning zou dan ook grote gevolgen hebben voor het democratische establishment en de interne werking van de DNC.
  • 7. Sanders slaagde er dinsdag niet in zijn basis te verbreden. Wil hij het alsnog halen dan moet hij Afro-Amerikaanse kiezers, oudere kiezers en mensen in de buitensteden gaan overtuigen. Die stemden dinsdag massaal voor Biden.
  • 8. Biden heeft het momentum mee, maar zijn campagne zit in geldnood. Financiële steun van Bloomberg zou helpen, maar is niet noodzakelijk indien de mecenassen binnen het democratische establishment zich nu massaal achter hem scharen.
  • 9. De eindstrijd Biden – Sanders lijkt ingezet, met de eerste voorlopig in pole position. Biden zal zijn momentum verzilveren door zijn discours van 2019 opnieuw van onder het stof te halen. Daarin promoot hij zichzelf als een leider/strijder die de partij opnieuw samen kan brengen en best geplaatst is om Trump te verslaan. Sanders zal kiezers moeten overtuigen dat democratisch-socialisme en een sociale revolutie hen meer voordeel zullen opleveren dan ‘opnieuw meer van hetzelfde’ en de terugkeer naar het pre-Trumptijdperk.

Amerika is een gerontocratie

  • 10. De Amerikaanse president is 73. Zijn belangrijkste democratische uitdagers Joe Biden en Bernie Sanders zijn respectievelijk 77 en 78. Mitch McConnell, de voorzitter van de Amerikaanse Senaat is 79. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wordt later deze maand 80. Amerika blijft voorlopig een gerontocratie.
Meer