Dit zijn de 10 beste en slechtste steden om in te leven

De Economist Intelligence Unit (EIU), de onderzoeks- en analysedivisie van de Economist Group, onderzoekt elk jaar in welke steden het goed en slecht vertoeven is. Dit zijn volgens de zogenaamde Global Liveability Index de 10 beste en slechtste steden in 2022 om in te leven.

De EIU heeft afgelopen week de Global Liveability Index voor 2022 gepubliceerd. De onderzoeksdivisie bepaalt op basis van vijf categorieën (cultuur, gezondheidszorg, opleiding, infrastructuur en vermaak) welke de slechtste en beste steden zijn om in te wonen.

10 beste steden om in te leven

Als we naar de lijst van de 10 beste steden om in te leven kijken, merken we op dat die lijst uitsluitend bestaat uit Canadese en Europese steden. Voornamelijk (steden in) Scandinavische landen scoren goed. Die gemeenschappen hebben hun feilloze reputatie onder meer te danken aan een goede gezondheidszorg en infrastructuur. Ook steden in Oostenrijk en Zwitserland weten altijd een toppositie te veroveren in de Global Liveability Index, dankzij een goed ontwikkelde sociale markteconomie.

Dit is een overzicht van de 10 beste steden om in te leven:

 1. Wenen in Oostenrijk
 2. Kopenhagen in Denemarken
 3. Zürich in Zwitserland
 4. Calgary in Canada
 5. Vancouver in Canada
 6. Genève in Zwitserland
 7. Frankfurt in Duitsland
 8. Toronto in Canada
 9. Amsterdam in Nederland
 10. Osaka in Japan en Melbourne in Australië (gelijkspel)

10 slechtste steden om in te leven

De Global Liveability Index geeft ons ook een idee in welke steden het allesbehalve goed vertoeven is. Nagenoeg al de gebieden uit die lijst bevinden zich in een land met ernstige veiligheids- en sociale problemen. “Oorlogen, conflicten en terrorisme zijn de belangrijkste redenen waarom deze steden, waarvan er zeven in het Midden-Oosten en Afrika liggen, zo slecht scoren”, staat er in het rapport. “Bemoedigend is wel dat de situatie in het merendeel van de steden uit deze top 10 in vergelijking met vorig jaar verbeterd is door de versoepeling van de coronamaatregelen.”

Dit is een overzicht van de 10 slechtste steden om in te leven:

 1. Teheran in Iran
 2. Douala in Kameroen
 3. Harare in Zimbabwe
 4. Dhaka in Bagladesh
 5. Port Moresby in Papoea-Nieuw-Guinea
 6. Karachi in Pakistan
 7. Algiers in Algerije
 8. Tripoli in Libië
 9. Lagos in Nigeria
 10. Damascus in Syrië

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20