1 op 5 winkels op wereldberoemde Londense Oxford Street al permanent gesloten

Oxford Street, de bekende winkelstraat in het hart van Londen, wordt straks onherkenbaar. Meer dan 50.000 jobs in de detailhandel en de horeca zullen verloren zijn, eens straks de laatste lockdown afloopt.

Volgens de New West End Company zijn 57 van de 264 winkels op Oxford Street al permanent gesloten. Die lobbygroep vertegenwoordigt honderden bedrijven in het belangrijkste winkel- en uitgaansgebied van Londen.

Naarmate de coronaschade voor de Britse economie toeneemt, zullen tegen maart meer dan 50.000 jobs in het gebied verloren zijn, als niet snel actie wordt ondernomen, aldus de groep.

Oxford Street is een absolute toeristische trekpleister. Van de 200 miljoen mensen die jaarlijks de straat bezoeken zijn er zeker 10 miljoen buitenlanders. Dat betekent dat twee op elke drie buitenlanders die de stad aandoen, ook Oxford Street bezoekt. De hotels in de straat verwelkomen een half miljoen gasten per jaar. De meesten onder hen komen enkel naar Londen om te winkelen.

(Foto: by Stephen Chung/LNP/Shutterstock)

Inkomsten minus 80% sinds maart 2020

Corona hakt onvermijdelijk en brutaal in op het winkellandschap in Londen. Inkomsten bij winkels in het gebied zullen met meer dan 80% dalen in de 12 maanden sinds begin maart 2020.

Lockdowns, reisbeperkingen en de terughoudendheid van consumenten om naar drukke locaties te reizen hebben Londen hard getroffen. Met het recente faillissement van warenhuisketen Debenhams gaat ook een van de paradepaardjes van Oxford Street dicht. Hoewel sommige winkelsluitingen het gevolg zijn van renovaties op langere termijn, groeit de vrees dat Oxford Street zonder collectieve actie zijn allure voor detailhandelaars en publiek definitief zal verliezen.

Onherstelbare schade

De New West End Company vraagt de regering dan ook om een bestaande belastingsvrijstelling te verlengen. Ook wil de groep dat de regering een besluit om toeristen niet langer btw te laten terugvorderen herziet. Tenslotte moet geld worden voorzien om de Londense economie te stimuleren.

‘Als we alles overlaten aan de markt zal het gebied zich herstellen, maar niet vooraleer onherstelbare schade zal zijn toegebracht aan de wereldwijde reputatie van Groot-Brittannië,’ besluit de groep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20