Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen maakt amper of nooit gebruik van een laadstation thuis. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus.
Key takeaways
- Een op de vier werknemers laadt hun bedrijfswagen minder dan drie keer per maand thuis op.
- Het gemiddelde laadvolume van de thuislaadstations die MobilityPlus beheert, is tussen januari en maart gedaald van zo’n 330 kilowattuur (kWh) tot iets meer dan 280 kWh.
- Volgens Kris Pensaert, co-CEO van MobilityPlus, hebben het capaciteitstarief en het nieuwe forfaitaire tarief om laadkosten terug te betalen thuisladen minder populair gemaakt.
In het nieuws: Wie een elektrische bedrijfswagen heeft, krijgt van zijn werkgever doorgaans ook een laadpaal aan hun huis ter beschikking. Toch maakt niet iedereen daar volop gebruik van.
- Volgens het onderzoek van MobilityPlus, waarover De Tijd bericht, laadt 26 procent van de werknemers hun bedrijfswagen minder dan drie keer per maand thuis op. 27 procent maakt dan weer meer dan twintig keer per maand gebruik van de laadpaal thuis.
- MobilityPlus telt bijna 20.000 laadpunten in ons land, waarvan ongeveer de helft op bedrijventerreinen van klanten en de helft bij werknemers thuis, voor wie de werkgever een laadpunt ter beschikking stelt bij hun elektrische bedrijfswagen.
- Voorts blijkt dat het gemiddelde laadvolume van de thuislaadstations die MobilityPlus beheert de jongste maanden een opmerkelijke duik heeft genomen. In januari werd thuis nog gemiddeld voor zo’n 330 kilowattuur (kWh) geladen, terwijl dat in maart is gedaald tot iets meer dan 280 kWh.
Werknemers laden bedrijfswagen minder thuis op door capaciteitstarief
Duiding: Waarom wil niet iedereen zijn elektrische bedrijfswagen thuis opladen?
- Experts wijzen erop dat veel mensen de financiële impact van een thuislaadstation op hun energiefactuur vrezen. Volgens Kris Pensaert, co-CEO van MobilityPlus, spelen daarbij twee factoren een grote rol.
- “Sinds de invoering van het capaciteitstarief zagen we al een daling”, klinkt het. Het capaciteitstarief werd op 1 januari 2023 ingevoerd en is het deel van de nettarieven dat berekend wordt op basis van de maandelijkse gebruikspiek.
- De topman voegt eraan toe dat het nieuwe forfaitaire tarief om laadkosten terug te betalen veel mensen afschrikt om thuis hun bedrijfswagen op te laden. Vincent van Peteghem (cd&v), minister van Begroting, heeft in het najaar van 2024 een circulaire laten publiceren waarin staat dat bedrijven tijdelijk forfaitaire tarieven mogen toepassen. Tot 1 januari 2025 was een van de vereisten dat de terugbetaling van de kosten gelijk moest zijn aan de werkelijke kosten van de werknemer. Alleen is het voor een onderneming niet eenvoudig om de werkelijke kostprijs van de laadbeurten van individuele werknemers te berekenen.
- In de praktijk maakten bedrijven al gebruik van een forfait, maar dat was een risico omdat het verschil tussen het forfaitaire en het werkelijke tarief belastbaar is. Bestuurders liepen daardoor het risico honderden euro’s extra belastingen te moeten betalen.
- In de omzendbrief van de minister staan er wel belangrijke verschillen met de forfaitaire vergoeding die de bedrijven eerder in de praktijk hanteerden, waardoor de vergoeding nu doorgaans lager ligt. “Dat maakt dat thuisladen financieel minder voordelig lijkt”, zegt Pensaert.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.