1.500 banen gaan verloren bij Van Hool na faillissement

De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft de busbouwer Van Hool vandaag failliet verklaard. 1.500 mensen verliezen daardoor hun job. Dat zijn er meer dan verwacht.

In het nieuws: Van Hool legt officieel de boeken neer. Dirk Snauwaert, woordvoerder van het busbedrijf, laat weten dat er nu zo snel mogelijk werk wordt gemaakt van een doorstart.

 • Er is een college van curatoren aangesteld om het faillissement af te handelen. Zij zullen het overnamebod van het Nederlandse VDL en het Duitse Schmitz Cargobull onder de loep nemen. Het zijn de enige kandidaat-overnemers nadat de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey en het Nederlandse Vlastuin eerder al de handdoek in de ring gooiden.
  • VDL Groep wil de bus- en touringcaractiviteiten van Van Hool overnemen, terwijl GRW geïnteresseerd is in de industriële voertuigen.
  • “Het definitieve overnamebod wordt de komende dagen gefinaliseerd”, meldt Van Hool in een persbericht. De overnemers zouden ook plannen hebben om “nieuwe faciliteiten te bouwen.”
 • Volgens Van Hool is er een eerste fase werk voorzien voor 650 à 950 medewerkers. “En die tewerkstelling zou kunnen groeien op langere termijn”, klinkt het.
  • VDL Groep zou 300 tot 600 van de huidige werknemers van Van Hool te werk kunnen stellen, Schmitz Cargobull zo’n 350.
  • Maar: Dat betekent wel dat er zo’n 1.500 jobs verloren gaan. De komende weken moeten de overnemende partijen meer duidelijkheid geven.

Wat moeten de werknemers doen?

Details: De werknemers worden vandaag (8 april) ontslagen.

 • Normaal zullen ze later uitgenodigd worden voor sollicitatiegesprekken bij de overnemers van het busbedrijf.
 • VDAB is al enkele weken bezig met de voorbereidingen om de getroffen medewerkers van Van Hool op te vangen. Ze krijgen de raad om niet te wachten op hun ontslagbrief (C4) en om zich in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB of bij Actiris. “Schrijf je in binnen de 8 dagen na ontslag om ervoor te zorgen dat je onmiddellijk een werkloosheidsuitkering ontvangt als je na je opzegperiode nog geen werk hebt”, zegt VDAB in een publicatie die VRT NWS kon inkijken.

Meer