šŸ“ŠBenzineprijzen bereiken nieuw record

De maximumprijzen van benzine aan de pomp bereiken donderdag een recordhoogte. Benzine 95 (E10) zal maximaal 1,7640 euro/l bedragen, benzine 98 (E5) wordt maximaal 1,8500 euro/l en diesel (B7) , dat vorige week op 1,7540 euro/l piekte, wordt maximaal 1,7250 euro/l.

De brandstofprijzen in BelgiĆ« blijven bijna lineair stijgen (zie grafiek). Dat terwijl minister van FinanciĆ«n Vincent Van Peteghem (CD&V) vorige week nog aankondigde daar ā€œiets aan te doenā€. Hij zou daarvoor binnen de regering een plan, dat voorlopig onduidelijk is, op tafel leggen.

De wijzigingen van de maximumprijzen vanaf donderdag zijn het gevolg van de omschakeling van de zomer- naar de winterkwaliteit voor de biocomponent FAME in diesel en de schommelingen van de noteringen van de olieproducten, klinkt het bij de FOD Economie.

Allerlei kosten

De maximumprijzen voor brandstof zijn niet noodzakelijk de finale verkoopprijs die je als consument betaalt. Vaak geven verkopers van aardolieproducten een korting. Verkoop van brandstof boven de maximumprijzen is niet toegelaten in Belgiƫ.

De prijs van diesel en benzine is een amalgaam van allerlei kosten, accijnzen en btw. De accijnzen vertegenwoordigen daarbij een groot deel van de totale maximumprijs. In 2018 brachten de accijnzen op diesel en benzine de overheid 6,1 miljard euro aan belastingen op.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20