📊Benzineprijzen bereiken nieuw record

De maximumprijzen van benzine aan de pomp bereiken donderdag een recordhoogte. Benzine 95 (E10) zal maximaal 1,7640 euro/l bedragen, benzine 98 (E5) wordt maximaal 1,8500 euro/l en diesel (B7) , dat vorige week op 1,7540 euro/l piekte, wordt maximaal 1,7250 euro/l.

De brandstofprijzen in BelgiĂ« blijven bijna lineair stijgen (zie grafiek). Dat terwijl minister van FinanciĂ«n Vincent Van Peteghem (CD&V) vorige week nog aankondigde daar “iets aan te doen”. Hij zou daarvoor binnen de regering een plan, dat voorlopig onduidelijk is, op tafel leggen.

De wijzigingen van de maximumprijzen vanaf donderdag zijn het gevolg van de omschakeling van de zomer- naar de winterkwaliteit voor de biocomponent FAME in diesel en de schommelingen van de noteringen van de olieproducten, klinkt het bij de FOD Economie.

Allerlei kosten

De maximumprijzen voor brandstof zijn niet noodzakelijk de finale verkoopprijs die je als consument betaalt. Vaak geven verkopers van aardolieproducten een korting. Verkoop van brandstof boven de maximumprijzen is niet toegelaten in België.

De prijs van diesel en benzine is een amalgaam van allerlei kosten, accijnzen en btw. De accijnzen vertegenwoordigen daarbij een groot deel van de totale maximumprijs. In 2018 brachten de accijnzen op diesel en benzine de overheid 6,1 miljard euro aan belastingen op.

(NS)

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Beursupdate: Proximus koploper op groene beurs

01/12/2021 12:53

(ABM FN) De Brusselse beurs zet het herstel woensdagmiddag verder. De Bel20 schreef 0,7 procent bij op 4.140,40 punten. 

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een koersstijging van 6,0 procent. Het telecombedrijf is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Volgens ING zal dit de waarde van TeleSign beter zichtbaar maken, waar de markt deze nu nog onderschat. Sofina daarentegen daalde 2,2 procent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20