Key takeaways
- Martin Schlegel waarschuwt voor de integratie van Bitcoin in de Zwitserse reserves vanwege de prijsvolatiliteit en de zwakke plekken in de beveiliging.
- Centrale bankreserves vereisen een hoge liquiditeit, die Bitcoin niet heeft vanwege de inherente prijsschommelingen.
- De Zwitserse Nationale Bank maakt zich geen zorgen over concurrentie van cryptomunten die een bedreiging vormen voor de Zwitserse frank.
Martin Schlegel, president van de Zwitserse Nationale Bank, uitte onlangs zijn bedenkingen over de integratie van Bitcoin in de Zwitserse reserves. Hij noemde de zorgen over de prijsvolatiliteit van Bitcoin en de gevoeligheid voor zwakke plekken in de beveiliging als belangrijkste redenen voor zijn standpunt.
Schlegel gaf aan dat reserves van centrale banken een hoge liquiditeit vereisen voor een effectieve uitvoering van het monetaire beleid. Volgens hem ontbreekt deze eigenschap momenteel bij Bitcoin vanwege de inherente prijsschommelingen. Daarnaast wees hij op de softwarematige aard van Bitcoin, die het kwetsbaar maakt voor bugs en veiligheidslekken, wat volgens hem onverenigbaar is met de betrouwbaarheid die vereist is voor reserves.
De houding van de Zwitserse overheid tegenover Bitcoin
Hoewel Schlegel de aanzienlijke omvang van de markt voor cryptomunten erkende, karakteriseerde hij Bitcoin als een nicheverschijnsel vergeleken met het traditionele financiële systeem. Hij bagatelliseerde ook een mogelijke bedreiging van Bitcoin voor de Zwitserse frank, door te verklaren dat de SNB zich geen zorgen maakt over concurrentie van cryptomunten.
Voorstanders van Bitcoin dringen aan op acceptatie
Een Zwitserse Bitcoin-denktank, 2B4CH, heeft een grondwetswijziging voorgesteld die de Zwitserse Nationale Bank verplicht Bitcoin aan te houden als onderdeel van haar reserves. Het initiatief, dat 100.000 handtekeningen nodig heeft voor een openbaar referendum, probeert een grotere institutionele adoptie van Bitcoin te bevorderen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!