Key takeaways
- Zwitserland investeert 220 miljoen Zwitserse frank (237,5 miljoen euro) in de modernisering van zijn netwerk van nucleaire schuilkelders.
- Het land heeft een lange traditie in het huisvesten van zijn burgers, inclusief buitenlanders en vluchtelingen, in beveiligde bunkers die bescherming bieden tegen bommen en straling.
- Het kanton Vaud heeft 350 openbare bunkers, waaronder goed onderhouden faciliteiten met stapelbedden en badkamers.
Zwitserland investeert 220 miljoen Zwitserse frank (237,5 miljoen euro) om zijn netwerk van nucleaire schuilkelders te moderniseren. Deze beslissing wordt genomen te midden van een groeiende wereldwijde onzekerheid, vooral na de inval van Rusland in Oekraïne.
Het land zet zich al lange tijd in om zijn burgers onderdak te bieden in geval van conflicten. Een wet uit 1963 garandeert elke inwoner, inclusief buitenlanders en vluchtelingen, een plaats in een beveiligde bunker die bescherming biedt tegen bommen en straling. Deze bepaling onderscheidt Zwitserland van buurlanden zoals Duitsland.
Modernisering
Zwitserland wil in het kader van deze modernisering een aantal bestaande uitzonderingen in de regelgeving voor schuilplaatsen aanpakken en oudere faciliteiten renoveren. De regering is in oktober begonnen met overleg om het land weerbaarder te maken in potentiële gewapende conflicten. Louis-Henri Delarange, commandant van de civiele bescherming van het kanton Vaud, benadrukt dat deze renovatie geen voorbereiding op oorlog is, maar eerder een cruciale stap in het behoud van een functioneel en betrouwbaar opvangsysteem.
Ondanks de neutraliteit van Zwitserland sinds 1815, kreeg het land tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken met verschillende luchtaanvallen. Sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022 is er een toename van de publieke belangstelling voor bunkers. Delarange meldt een aanzienlijke toename van het aantal vragen van mensen die informatie zoeken over schuilplaatsen en hun paraatheid.
Infrastructuur en paraatheid
Het kanton Vaud heeft 350 openbare bunkers, waaronder goed onderhouden faciliteiten met stapelbedden en badkamers. Het kanton beschikt ook over een ondergronds commandocentrum, een ondergronds ziekenhuis met een operatiekamer en een bunker die speciaal is ontworpen voor de bescherming van waardevolle kunstwerken.
Delarange benadrukt de proactieve aanpak van Zwitserland op het gebied van paraatheid en citeert het Latijnse spreekwoord “Si vis pacem, para bellum” – “als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog”.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!