Zwitserland importeert nog tonnen Russisch goud

Zwitserland heeft in mei voor de eerste keer sinds de start van de oorlog in Oekraïne goud geïmporteerd uit Rusland. Het zou gaan om 3,1 ton goud, met een waarde van 200 miljoen dollar, zo berichten persbureaus Bloomberg en Reuters.

De meer dan 3 ton goud zou volgens de Zwitserse douane bestemd zijn voor raffinage en verwerking. Het land is dan ook ’s werelds grootste raffinage- en transitcentrum voor het edelmetaal.

Het Russisch goud dat Zwitserland in mei importeerde zou goed zijn voor 2 à 3 procent van de totale goudimport, zo blijkt uit de gegevens van de douane. In de 12 maanden tot februari zou Zwitserland gemiddeld ongeveer 2 ton goud per maand uit Rusland hebben geïmporteerd.

Neutrale positie

De vier grootste goudraffinaderijen in Zwitserland – MKS PAMP, Metalor Technologies, Argor-Heraeus en Valcambi – verwerken gezamenlijk twee derde van al het goud in de wereld. Maar ze zeggen allen dat zij het metaal niet hebben afgenomen, aldus Bloomberg.

Robin Kolvenbach, chief executive van Argor-Heraeus zei eerder deze maand dat zijn bedrijf sinds 24 februari geen goud meer heeft aanvaard van Russische verkopers. Argor-Heraeus had eerder ook verklaard dat het in Rusland gemaakte producten zou aanvaarden, indien ze voor 2022 waren vervaardigd en indien via documenten kon bewezen worden dat geen Russische persoon of entiteit er financieel voordeel bij had.

Ondanks de bekendmaking van de goudimport neemt Zwitserland allesbehalve een neutrale of pro-Russische positie in in het conflict in Oekraïne. In maart bevroor het zo’n 5,75 miljard Zwitserse frank (5,62 miljard euro) aan Russische activa. En in april verbood het land de invoer van Russische bruinkool en steenkool, en andere producten zoals kaviaar, hout en zeevruchten.

Boost productie

Rusland is al jaren bezig aan de expansie van zijn goudproductie. Het land zou dit decennium zelf de grootste producent van goud in de wereld kunnen worden, en daarmee China voorbijsteken. In 2020 produceerde het land 11,3 miljoen ounce per jaar. Tegen 2030 zou dat volgens kredietbeoordelaar Finch Ratings tot 15,5 miljoen ounce oplopen.

De financiële sancties van het Westen tegen Rusland hebben die goudproductie nog een extra boost gegeven.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.