Zwitserland en Italië herdefiniëren grens te midden van door klimaatverandering veroorzaakte gletsjersmelt


Key takeaways

  • De Zwitsers-Italiaanse grens in de Alpen is aangepast als gevolg van het smelten van gletsjers door klimaatverandering.
  • Zwitserland heeft de overeenkomst formeel goedgekeurd, maar Italië moet deze nog ratificeren, na een ontwerp dat in mei 2023 door een gezamenlijke commissie is opgesteld.
  • De herziene grenzen zullen helpen bij het bepalen van de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van specifieke natuurgebieden en zijn van invloed op regio’s in de buurt van de Matterhorn en prominente skigebieden zoals Zermatt.

Als gevolg van de door de klimaatverandering veroorzaakte smeltende gletsjers hebben Zwitserland en Italië hun grens in de Alpen aangepast. Deze verschuiving heeft gevolgen voor gebieden in de buurt van de Matterhorn, een van de hoogste toppen van Europa, en verschillende populaire skigebieden. Van oudsher werd de Zwitsers-Italiaanse grens afgebakend door gletsjerruggen en eeuwige sneeuwvelden. Door het smelten van de gletsjers zijn deze natuurlijke markeringen echter veranderd, waardoor beide landen de grens opnieuw moeten definiëren.

Zwitserland heeft het akkoord vrijdag formeel goedgekeurd, maar Italië moet het nog ratificeren. Dit volgt op een ontwerpovereenkomst die in mei 2023 is opgesteld door een gezamenlijke Zwitsers-Italiaanse commissie. Gletsjers in Zwitserland zijn vorig jaar aanzienlijk gesmolten en hebben in 2023 4 procent van hun volume verloren. Dit volgde op een ongekend verlies van 6 procent in 2022, volgens het Zwitserse netwerk voor gletsjermonitoring (Glamos). Het netwerk schrijft deze recordverliezen toe aan opeenvolgende uitzonderlijk warme zomers en weinig sneeuwval in de winter van 2022.

Grensveranderingen en verantwoordelijkheid

Onderzoekers voorspellen dat als de huidige weerpatronen aanhouden, het smelten van de gletsjers zal versnellen. Zwitserland beweert dat de herziene grenzen zijn vastgesteld met de economische belangen van beide naties in het achterhoofd. Men verwacht dat het verduidelijken van de grenzen zal helpen bij het bepalen van de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van specifieke natuurgebieden. De grenswijzigingen zullen van invloed zijn op gebieden zoals Plateau Rosa, het Carrel toevluchtsoord en Gobba di Rollin – allemaal gelegen in de buurt van de Matterhorn en prominente skigebieden zoals Zermatt.

Uitvoering en vooruitzichten

De implementatie van deze precieze grenswijzigingen en de officiële publicatie van de overeenkomst wachten op de handtekeningen van beide landen. Zwitserland meldt dat Italië momenteel bezig is met het goedkeuren van de overeenkomst. Vorig jaar waarschuwde Glamos dat sommige Zwitserse gletsjers zo snel slinken dat hun voortbestaan onwaarschijnlijk is, zelfs als de wereldwijde temperatuurstijging binnen de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs van 1,5°C blijft. Deskundigen benadrukken dat zonder een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die verband houden met de opwarming van de aarde, grotere gletsjers zoals de Aletsch (niet op de grens) binnen een generatie zouden kunnen verdwijnen.

Ontdekkingen en gevolgen

De smeltende gletsjers hebben de afgelopen jaren tot verschillende ontdekkingen geleid. In juli vorig jaar werden menselijke resten gevonden in de buurt van de Matterhorn en geïdentificeerd als die van een Duitse klimmer die sinds 1986 vermist was. De ontdekking werd gedaan toen klimmers die de Theodul gletsjer boven Zermatt overstaken een wandelschoen en stijgijzers uit het ijs zagen komen. In 2022 doken de wrakstukken van een vliegtuig dat in 1968 was neergestort op uit de Aletschgletsjer. Verder werd in 2014 het lichaam van de vermiste Britse klimmer Jonathan Conville gevonden door een helikopterpiloot die iets ongewoons opmerkte terwijl hij voorraden afleverde bij een berghut op de Matterhorn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.