Wereldwijd zijn consumenten op zoek naar alternatieve betaalmiddelen, maar Zwitserland toont nog altijd een voorkeur voor het gebruik van contant geld. Dat is de conclusie van een rapport van de Schweizerische Nationalbank (SNB), gebaseerd op een enquête die tussen augustus en november vorig jaar werd gehouden.
De onderzoekers voegen er wel aan toe dat tijdens de coronapandemie ook in Zwitserland bij betalingen steeds meer van bankkaarten en applicaties gebruik werd gemaakt.
Verschuiving
De onderzoekers stelden vast dat ongeveer 43 procent van de eenmalige betalingen in supermarkten en restaurants met contant geld wordt afgehandeld. “Met dat cijfer blijkt contant geld bij de Zwitserse bevolking nog steeds het populairste betaalmiddel”, benadrukt Fritz Zurbruegg, vice-voorzitter van de Zwitserse nationale bank, in een commentaar op de studie.
“Maar tegelijkertijd moet worden opgetekend dat contant geld toch een gedeelte van zijn aantrekkingskracht heeft verloren. Bij de vorige enquête vier jaar geleden vertegenwoordigde contant geld immers nog altijd 70 procent van alle betalingen.”
“Bij de meeste betalingen die de Zwitserse consumenten uitvoeren, is nog altijd contant geld gemoeid”, betoogt Zurbruegg. “Maar toch kon de voorbije jaren al een duidelijke verandering worden opgemerkt. Die trend kreeg door de uitbraak van de coronacrisis nog een bijkomende impuls.”
Momenteel gebeurt 33 procent van de betalingen door Zwitserse consumenten met een debetkaart. Vier jaar geleden was er nog sprake van een aandeel van 22 procent. Ook kredietkaarten worden steeds populairder. Beide profiteren van het toenemende gebruik van contactloos betalen.
Mobiele applicaties zoals Twint en Paypal vertegenwoordigen in Zwitserland momenteel 5 procent van de betalingen. Vier jaar geleden was er van die oplossingen nauwelijks sprake.
Bankbiljetten
“Alternatieve betaalmethodes worden, althans gedeeltelijk, als gebruiksvriendelijker beschouwd dan contant geld”, aldus de onderzoekers. “De toenemende bijval voor het online winkelen heeft tijdens de pandemie ook de populariteit van kaarten en applicaties een belangrijke stimulans bezorgd. Dat werd bovendien nog in de hand gewerkt door de neiging om tijdens de lockdowns vooral in supermarkten aankopen te doen.”
Ondanks de daling van het aantal cashtransacties, zijn in Zwitserland steeds meer bankbiljetten in omloop. “Dit suggereert dat contant geld steeds vaker wordt gebruikt voor de opslag van vermogen”, aldus de onderzoekers.
Geraamd wordt dat de Zwitserse bevolking kasreserves ter waarde van 10 miljard Zwitserse frank – ongeveer 12 procent van de bankbiljetten in omloop – heeft opgeslagen.
Ongeveer 70 procent van de bevolking bewaart contant geld thuis of in een kluis. Daarbij zegt 77 procent tot 1.000 frank vast te houden om onvoorziene uitgaven te dekken of vermogen voor een langere termijn op te slaan.
“De negatieve Zwitserse rentevoeten spelen daarin geen rol”, merken de onderzoekers nog op. “Die hebben op de meeste Zwitsers immers geen rechtstreekse impact.”