Zwitserse toezichthouders hebben woensdag een eerste beleggingsfonds goedgekeurd dat voornamelijk in cryptomunten investeert.
De Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA), de Zwitserse financiële toezichthouder, heeft woensdag groen licht gegeven voor het eerste cryptobeleggingsfonds van het land. Niet iedereen kan echter toetreden tot het fonds om te beleggen. Enkel een “select aantal beleggers die in aanmerking komen” zal in crypto mogen investeren. Het fonds kreeg ook het label “alternatieve investeringen met risico’s” opgeplakt. Toch blijft deze evolutie groot nieuws voor de cryptomarkt.
Die “risicovolle” activa waarin het fonds zal investeren zijn in feite alle digitale effecten die verhandelbaar zijn en leunen op blockchaintechnologie. Zo’n blockchains zijn feitelijk openbare databases die informatie opslaan in “blocks”, die chronologisch aan elkaar geketend worden.
In het geval van cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum, vormt elke transactie op het netwerk een eigen “block” die wordt opgeslagen in het systeem. Cryptominers moeten zo’n “block” toevoegen aan het netwerk door een transactie te valideren, meestal door een wiskundige puzzel te ontcijferen, wat op zijn beurt nieuwe munten creëert.
Wel een lijvig regelboek om na te leven
Er gelden nog andere restricties voor ‘s lands eerste cryptofonds. Zo mag de onderneming enkel investeringen doen in digitale activa met grote handelsvolumes. Dit betekent dat het fonds alleen de grootste cryptomunten zal kunnen aanschaffen. Zogenoemde shitcoins, die een korte pump and dump beleven en daarna verdwijnen, vallen dus uit de boot. Dit zou beleggers moeten afschermen van risico’s.
“Om een serieuze innovatie te faciliteren, zal de FINMA de bestaande regelgeving en financiële wetten toepassen op een technologieneutrale manier,” luidt de raadselachtige verklaring van de Zwitserse instelling. Hiermee wil de regelgever eigenlijk zeggen dat het cryptofonds niet zal kunnen ontsnappen aan de huidige spelregels van de Zwitserse markt.
Nog een laatste restrictie voor het fonds: alle investeringen die de cryptobelegger wil maken, moeten via platformen gebeuren die zich in landen bevinden die niet op de zwarte lijst van de Financial Action Task Force staan. Dat is een is een intergouvernementele organisatie van de G7 die het witwassen van geld bestrijdt.
Het eerste cryptofonds is dus een feit, als de onderneming er tenminste in slaagt om niet uit zijn strakke keurslijf te barsten.
Lees ook deze serie over crypto-regulering:
- Vrees voor regulering: kan crypto nu nog verboden worden? (1)
- Vrees voor regulering: kan crypto nu nog verboden worden? (2)
(NS)