Een innovatieve coating kan een superieur opslag van zonnekracht garanderen. Dat zeggen wetenschappers aan de Chalmers University of Technology in Göteborg. De Zweedse onderzoekers zeggen ervan overtuigd te zijn dat hun systeem een commerciële toepassing van de opslag van zonnekracht zal toelaten. Hun technologie zou naar eigen zeggen over zes jaar commercieel op de markt kunnen komen.
‘Het concept maakt gebruik van een vloeibare molecule, samengesteld uit koolstof, waterstof en stikstof,’ zegt onderzoeksleider Kasper Moth-Poulsen, professor scheikunde aan de Chalmers University. ‘De molecule is in staat om de kracht van het zonlicht vast te houden tot een katalysator het bevel geeft de energie weer vrij te geven.’
Decennia
‘Op die manier kan zonnekracht zelfs gedurende periodes van verscheidene decennia vastgehouden blijven,’ zegt Moth-Poulsen. ‘De technologie kan de basis vormen om een brede waaier van toepassingen – van woningen tot voertuigen – te bevoorraden.’
‘Ons opslagsysteem is veel performanter dan de huidige systemen voor het vasthouden van warmte,’ benadrukt de Zweedse onderzoeker nog. ‘De installatie heeft een stabiliteit die de gemiddelde levensduur van de huidige lithium-ionbatterijen – tussen vijf en tien jaar – ruimschoots overtreft. Bovendien kan de technologie worden aangeboden in een systeem met een coating die zelfs op vensters of kleding kan worden aangebracht.’
De investeerders hebben tot nu toe bijna 2,5 miljard dollar geïnvesteerd in de bouw van een opslaginstallatie. De ontwikkeling van het concept nam ruim tien jaar in beslag. Momenteel bekleedt Moth-Poulsen een heel gebouw op de universitaire campus met een coating om de efficiëntie van de technologie aan te tonen.
Spinoff
De onderzoeker zegt ervan overtuigd te zijn dat de installaties niet alleen warmte, maar ook elektriciteit zullen kunnen produceren.
Moth-Poulsen wil naar eigen zeggen een spinoff creëren om de technologie commercieel op de markt te brengen. Er zouden al gesprekken met kandidaat-investeerders zijn opgestart. De coating zou mogelijk al over drie jaar op de markt kunnen komen. Nog eens drie jaar later zou ook de opslaginstallatie commercieel beschikbaar kunnen zijn.
Moth-Poulsen heeft voor zijn werk op het gebied van zonnekracht al belangrijke wetenschappelijke lof ontvangen. In mei dit jaar ontving hij daarvoor onder meer de Arnbergska Prize van de Royal Swedish Academy of Sciences.