Hoe is het mogelijk dat een duidelijk geradicaliseerde man, die al jaren illegaal in België verbleef, zo maar in de straten van Brussel twee onschuldige Zweedse voetbalfans kon doden met een oorlogswapen? Hoe is het mogelijk dat het dreigingsniveau niet hoger was, voor die aanslag? Die vragen, met bijbehorende politieke verantwoordelijkheid, zinderen na in Brussel vandaag. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v), die vanmorgen eindeloos lang in de VRT-studio’s live informatie gaf, is via haar diensten verantwoordelijk. Die waren niet in staat de dader te stoppen. En ook de uitleg die de federale regering in een persconferentie vanmorgen gaf, was allerminst geruststellend: in 2016 noemde een buitenlandse politiedienst hem “een radicaal profiel”, maar een onderzoek leverde niets op. In 2020 werd zijn asielaanvraag afgewezen in België. Maar hij kon nooit worden uitgewezen, omdat hij uit het rijksregister werd geschrapt, zo legde staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) uit. Tegelijk moest minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) toegeven dat de dader wél bekend stond om “mensensmokkel en dreigingen tegen de veiligheid van de Staat”. En toch kwam hij niet voor op de OCAD-lijst, die potentiële terroristen verzamelt. Dat uitgerekend vandaag de veiligheidsdiensten over de man zouden vergaderen, maakt het extra bitter. Binnen de meerderheid kijkt men ongemakkelijk naar elkaar: zowel cd&v als Open Vld komen potentieel in de problemen.
In het nieuws: Dader Abdesalem Lassoued is vanmorgen gedood bij een politieactie.
De details: Wat een vrolijke voetbalavond moest worden, eindigde in horror, in centrum Brussel.
- Zo’n twee uur voor aanvang van de wedstrijd België-Zweden trok een man in de buurt van het Saincteletteplein op een moordtocht. Eerst schoot hij op een taxi, waarbij de bestuurder zwaargewond raakte. De dader zette op een brommer koers richting de Ieperlaan, waar hij voor en in de lobby van het Vlaams Woningfonds nog twee slachtoffers neerschoot, twee Zweedse voetbalfans. Zij overleefden de aanval niet.
- Nadien reed de dader, gekleed in fluo-oranje jas, weg door Schaarbeek, in de richting van het Koning Boudewijnstadion. Daar besloten de Zweden de voetbalmatch na de rust niet meer te hervatten. De politie vroeg de 35.000 aanwezige supporters te blijven zitten tot het gevaar geweken was. Ze moesten uren wachten, tot ze net voor middernacht naar huis konden. De Zweedse fans kregen pas later nog extra politiebegeleiding bij hun terugkeer.
- Uiteindelijk kon de politie de dader deze ochtend uitschakelen. Bij een café in Schaarbeek kwam het tot een vuurgevecht, waarbij de dader gewond raakte. In de ambulance onderweg naar het ziekenhuis overleed hij.
De vraag nu: Hoe is dit kunnen gebeuren? En wie is de politieke verantwoordelijke van dit drama?
- Een bijzonder opvallende rol vanmorgen voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) die wel erg lang eerst in de radiostudio’s van de VRT zat, daarna een paar meter verder te gast was in het extra journaal, én dan nog eens terugging naar Radio 1, om maar te blijven communiceren over het drama dat zich gisteren én vanmorgen live voltrok in Brussel.
- Verlinden riep daarbij meermaals op tot “sereniteit in de berichtgeving”, maar gaf tegelijk wel een soort verslag-terwijl-de-feiten-gebeuren: “De vermoedelijke dader zou mogelijk overleden zijn onderweg naar het ziekenhuis”, zo stelde ze.
- Dat ze daarbij in de ether allerlei details in het dossier oprakelde, maar vooral dat ze quasi live de klopjacht en het uiteindelijke overlijden van de dader meegaf: het zette kwaad bloed bij de regeringspartners binnen Vivaldi. “Ze communiceert voor haar beurt, dit is de rol van het parket. Zeer vreemd, dit”, zo stelt een hoge bron.
- Daarmee ligt de vinger meteen op de wonde in de Wetstraat: wat is er misgegaan bij de aanpak, dat het zo fout is afgelopen? De zenuwachtigheid daarrond is groot, in kringen van de meerderheid. “Het kan best zijn dat men hier een kop voor gaat willen zien rollen. Maar alleen, wie neemt tegenwoordig nog ontslag als minister?”, zo opperde een lid van de Vivaldi-coalitie wat filosofisch.
- Daarbij zitten Open Vld en vooral cd&v potentieel toch met heel lastige vragen: het is Verlinden die de politiediensten onder zich heeft, de Moor die verantwoordelijk is voor het hele aspect van zijn asielaanvraag en illegale status en tenslotte Van Quickenborne die vanuit Justitie de parketten en onderzoeken mee overziet.
De vragen: Waarom werd de terreurdreiging niet verhoogd?
- De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) wond er alvast niet veel doekjes rond: het dreigingsniveau had misschien wel hoger gemoeten, bij die bewuste match tegen Zweden. Want de link met Zweden is duidelijk: de dader wilde bewust Zweden doden en zocht fans met de typische gele voetbalshirts, voor de voetbalwedstrijd België-Zweden. Dat moest dan gelden als een soort wraakactie voor de Koranverbrandingen, die de afgelopen maanden regelmatig plaatsvonden in Zweden, en voor enorm veel commotie zorgden bij radicale moslims.
- Maar voor de voetbalwedstrijd werd het niveau van de terreurdreiging niet verhoogd. Dat gebeurde de afgelopen dagen ook niet rond de spanningen die nochtans oplopen rond het conflict in het Midden-Oosten.
- De dader postte in de uren voor zijn aanslag nochtans berichten op Facebook over het lot van de Palestijnen, en met name een 6-jarig Amerikaans-Palestijns jongetje dat in de VS werd neergestoken door zijn huisbaas, en waarbij de moeder zwaargewond raakte.
- De dader verklaarde daarop in de video lid te zijn van terreurgroep IS en wraak te willen plegen.
- Vreemd genoeg deden het parket en ook de bevoegde ministers er alles aan om enige link met de spanningen rond het Midden-Oosten wel te ontkennen, ondanks die posts van de dader op zijn Facebookaccount.
- Na de aanslag op een leraar in het Franse Arras afgelopen weekend, vroeg de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) al aan de federale regering om extra bescherming te geven aan de Joodse gemeenschap in Antwerpen. Verlinden had immers na de aanval van Hamas zelf de telefoon genomen om De Wever te laten weten “dat hij altijd kon vragen wat hij nodig had”. Die vroeg meteen om extra bescherming.
- Die kwam er niet. Zeker omdat Verlinden daarop aan de Joodse gemeenschap zou hebben meegegeven dat “de Antwerpse politie niets vroeg”, wekte dat frustratie op bij het Antwerpse stadsbestuur. De harde cijfers, dat in Vlaanderen per 1.000 inwoners er 0,64 federale agenten beschikbaar zijn, tegenover 1,1 federale agenten per 1.000 in Wallonië en zelfs 3,84 federale agenten per 1.000 in Brussel, helpen daarbij uiteraard niet.
- De Croo wees dat zondag in de VRT-studio’s vervolgens de vraag opnieuw niet af: “We onderzoeken samen met het Antwerpse gemeentebestuur welke steun het meest effectief kan zijn. Wordt het de federale (politie)reserve? Interventieteams? Speciale eenheden? Alles is beschikbaar, laten we kijken hoe we adequaat kunnen ondersteunen”, stelde hij toen.
- Daarop gebeurde andermaal niets, waarop De Wever dan maandag een mail stuurde, naar Verlinden, met opnieuw de dringende vraag.
De vragen (2): Waarom werd de dader niet veel beter opgevolgd, en stond hij niet op de terreurlijst van het OCAD?
- De dader was geen onbekende bij de politie, integendeel, zo moest men vanmorgen op een persconferentie van de federale regering toegeven. Het gaat om de 45-jarige Abdesalem Lassoued, een Tunesische asielzoeker.
- Al in 2016 liepen berichten binnen over de man, afkomstig van een buitenlandse politiedienst, waaruit moest blijken dat hij geradicaliseerd was en richting Europa zou gaan. Na onderzoek kon dat niet worden bevestigd, en kwam de man dus ook niet op de OCAD-lijst te staan. Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse, houdt een gegevensbank bij van alle ‘gevaren voor de veiligheid van de staat’. Het gaat daarbij om terroristen, haatpredikers of extremisten
- Lassoued vroeg in 2019 asiel aan in België, dat werd hem in 2020 geweigerd. Hierna werd hij door de gemeente Schaarbeek uit het rijksregister geschrapt en verdween hij van de aardbol, wat het ook onmogelijk maakte hem gedwongen het land uit te zetten. In 2022 werd hij nog eens gezien aan een Brusselse moskee, maar ook toen werd hij niet opgepakt en uitgezet.
- “In oktober 2020 heeft de man een negatieve beslissing gekregen, en in februari 2021 werd hij geschrapt uit het rijksregister. Hij is ook nooit in een opvangcentrum geweest. Door de schrapping uit het rijksregister kon de man niet verder gelokaliseerd worden, om de terugkeer te organiseren. Hij werd ook nooit bij een interceptie van de politie gelokaliseerd”, zo stelde de Moor vanmorgen op de persconferentie.
- Alleen, eerder dit jaar bedreigde Lassoued een man in het asielcentrum in Bilzen. Die deed aangifte, en gaf aan de politiediensten mee dat de Tunesiër in zijn thuisland veroordeeld zou zijn voor terrorisme. Het ging echter om drugsfeiten, niet om terreur, iets wat minister van Justitie Van Quickenborne bevestigde. Volgens hem was Lassoued in ons land gekend voor mensensmokkel, illegaal verblijf en dreigingen tegen de Veiligheid van de Staat.
- Opvallend was ook het wapen dat Laoussed gebruikte om zijn horrordaad uit te voeren. Doorgaans gebruiken terroristen wapens van Sovjet-makelij: die staan bekend om hun duurzaamheid, maar zijn vooral zeer makkelijk te vinden in illegale circuits. De Tunesiër hanteerde echter een geweer van Amerikaans design, waarvan de export en doorverkoop normaal gezien beter gemonitord wordt. De kans dat Laoussed, een uitgezette migrant, aan een wapenvergunning raakte om zo’n geweer te kopen is klein; de zwarte markt is dus meer dan waarschijnlijk de oorsprong.
- Extra bitter: de aangifte tegen Lassoued was aanleiding voor de federale gerechtelijke politie Antwerpen om afgelopen zaterdag, 15 oktober, toch een overleg in te plannen. Volgens Van Quickenborne zou zo’n joint information centre uitgerekend vandaag plaatsvinden. Maar de feiten haalden hen in.
Wat nu? De oppositie wil snel antwoorden.
- Terwijl men binnen Vivaldi wat zenuwachtig naar elkaar kijkt, en her en der wel al verantwoordelijkheden worden doorgeschoven naar elkaar, slijpt de oppositie de messen. Daarbij heeft Vlaams Belang een klein touwtje in handen: ze leiden met Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) de commissie Binnenlandse Zaken. Die wil in spoedzitting de Kamercommissie laten bijeenkomen.
- Daarbij schoof Depoortere al “de snelle inzet van paracommando’s van Defensie” naar voren, als “zichtbare aanwezigheid van militairen in het straatbeeld, om onze steden extra te beveiligen en terroristen af te schrikken.” “De inzet van het leger is nu niet aan de orde”, gaf Verlinden vanmorgen meteen al mee, in haar radio-optreden.
- Tegelijk klinken vragen, zowel bij Vlaams Belang als N-VA over waarom het terreurniveau niet verhoogd werd. Maar ook de vraag “waarom de man niet op de OCAD-lijst stond”, formuleerden Theo Francken (N-VA) en Koen Metsu (N-VA) vanmorgen al. Het viel op dat die laatste daarbij vooral Van Quickenborne viseerde.
- Francken keek dan weer in de richting van de Moor, op Asiel en Migratie: “Ik sloot in 2018 een terugname-akkoord met Tunesië. Wat ondernam deze regering om de terugkeer met dit belangrijke Maghreb-land te verbeteren? Hoeveel Tunesiërs werden er uiteindelijk teruggestuurd naar Tunesië?”
- De Moor reageerde ook al: “Vroeger werden mensen met een negatieve beslissing met een papiertje in de hand weggestuurd. We moeten absoluut terugkeer kunnen organiseren. We kunnen ons niet neerleggen bij onwettig verblijf. Daarvoor is het essentieel dat we vermijden dat mensen van de radar verdwijnen. Een aanklampende opvolging meteen na de negatieve beslissing, en een medewerkingsplicht voor de betrokkene om ook effectief mee te werken aan terugkeer, is daarom cruciaal. Dat is waar ik ook onmiddellijk werk van gemaakt heb om daar nieuwe procedures voor uit te werken.”
- Vanmiddag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen, om 15 uur. Tot nader order geldt overigens in Brussel zelf wel een terreurdreigingsniveau 4, wat betekent dat enkel strikt noodzakelijke verplaatsingen aangeraden worden.
Op de agenda: Bij cd&v duwt voorzitter Mahdi z’n wil door, Wouter Beke (cd&v) gaat de Europese lijst trekken.
- Morgenavond moet de nationale partijraad van cd&v officieel de knoop doorhakken, maar het doorgaans goed geïnformeerde Belang van Limburg weet al zeker wat al weken circuleerde in de wandelgangen: in Limburg lanceert cd&v een nieuwe lijsttrekker, de 35-jarige Nawal Farih (cd&v). Daarmee stelt voorzitter Sammy Mahdi zich meteen wat kwetsbaar op: Farih is zijn levenspartner.
- Farih springt over een pak volk in haar provincie: in 2019 haalde ze 12.323 voorkeurstemmen, terwijl Raf Terwingen er 19.841 haalde en ook Veerle Heeren er 14.465 voorkeurstemmen binnen rijfde. Beiden zijn wel niet meer nationaal actief ondertussen. Wouter Beke was als lijsttrekker toen goed voor meer dan 46.000 naamstemmen. Maar de partij wil absoluut “vernieuwen” en jongere gezichten een kans geven: enter Farih, die ook de fractiedagen van cd&v organiseerde in haar thuisstad Genk.
- In de Kamer probeerde Farih de afgelopen jaren profiel te halen door de degens te kruisen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), wat niet altijd even gelukkig uitpakte: de socialist etaleerde meermaals zijn overwicht aan dossierkennis.
- Bovendien is het geen evident manoeuvre, want de gedoodverfde lijsttrekker voor de Kamer in Limburg was zonder enige twijfel oud-voorzitter Wouter Beke. Die blijft erg populair in zijn eigen provincie, zo bleek recent uit peilingen, en had ook zelf de voorkeur om de Kamerlijst opnieuw te trekken. Maar “hij gaat doen wat de partijtop hem vraagt”, zo is binnen cd&v te horen.
- En dus verkast Beke naar de Europese lijst, die hij gaat trekken. Daarmee moet hij wel in de voetsporen stappen van oud-boegbeeld Kris Peeters (cd&v) die in 2019 geen onaardige score neerzette op de Europese lijst met meer dan 250.000 voorkeurstemmen. Peeters haalde toen twee zetels, dat lijkt deze keer onhaalbaar voor cd&v, al heeft de partij een paar positieve peilingen achter zich.
- De grote vraag is of Beke, een populaire burgemeester in Limburg, ook nationaal dan zo goed kan scoren: zijn imago kreeg een flinke deuk met de coronacrisis. Of hij de 250.000 stemmen van Peeters kan halen, is maar de vraag. Net zoals Farih moeite zal moeten doen om de 45.000 stemmen van Beke in Limburg te halen, deze keer.
- Daarbij valt op dat Mahdi één topspeler van het cd&v-team op de bank houdt met zijn beslissing, of zo lijkt het toch: Koen Geens. Die oud-minister en éminence grise van de partij wordt gezien als de verpersoonlijking van een sérieux die de partij af en toe wat kwijt lijkt. Plus: hij scoorde bij verkiezingen telkens met een hoge penetratiegraad. Maar in Vlaams-Brabant lijkt Geens uitgespeeld: Mahdi zal daar zelf de Kamerlijst trekken, en Peter Van Rompuy (cd&v) is de logische keuze als boegbeeld voor de Vlaamse lijst.
- Net zoals bij Open Vld zit cd&v toch in een krimpscenario ondanks wat betere peilingen: een derde zetel in de Kamer in Vlaams-Brabant zit er echt niet in. Vandaar dat de naam van Geens meermaals viel, om in heel Vlaanderen uit te spelen als Europese kopman. Maar dat gaat dus niet door: het wordt Beke, met dan ruimte voor Farih.
- In West-Vlaanderen zal Hilde Crevits (cd&v) de Vlaamse lijst trekken, en verwacht men Nathalie Muylle (cd&v) als lijsttrekker voor de Kamer. In Oost-Vlaanderen neemt Vincent Van Peteghem (cd&v) de Kamerlijst voor zich, en zou logischerwijze Nicole de Moor dan de Vlaamse lijst doen.
- In Antwerpen tenslotte is Annelies Verlinden de logische keuze voor de Kamer, en valt de naam van Tinne Rombouts (cd&v) als kopvrouw voor de Vlaamse lijst. Daarmee is de link met de Boerenbond er ook meteen nog eens, én verjongt de partij verder.
Genoteerd: Terwijl de wereld in brand staat, lijkt de Europese politiek net een kleutertuin.
- Europa heeft het moeilijk een positie in te nemen in het conflict tussen Israël en Hamas, waarbij in deze fase de Palestijnse bevolking in de Gazastrook dreigt het slachtoffer te worden. Dat leidde al tot hoogspanning tussen enkele leden van de Europese Commissie, maar ook op het allerhoogste niveau werd een oude, etterende wonde weer helemaal opengereten: de rivaliteit tussen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Europese raad Charles Michel is helemaal terug.
- Twee dagen na de terreurdaad van Hamas, waarbij meer dan duizend Israëli’s het leven lieten, kondigde Eurocommissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Oliver Varhelyi aan dat de EU alle humanitaire steun aan Palestina zal opschorten en onderzoeken. Diezelfde dag nog werd hij teruggefloten door zijn collega voor Crisismanagement, Janez Lenarčič, en Europa’s buitenlandchef Josep Borrell. De lopende projecten worden gewoon verdergezet.
- Daarop volgde de solo-koers van Ursula von der Leyen, die een bezoek aan Israël gebruikte om haar volledige steun uit te spreken voor de Israëlische aanpak van Hamas. Dat daarbij geen woord viel over de penibele situatie waarin Palestijnen in de Gazastrook verkeren, in het kruisvuur tussen het Israëlische leger en de terreurgroep, en de schending van Internationaal recht, schoot bij velen in het verkeerde keelgat.
- Ook binnen de Commissie kreeg ze forse kritiek: zij heeft helemaal geen mandaat voor dergelijke uitspraken, in naam van alle EU-lidstaten. Dat is de rol van Borrell, die in zijn communicatie wel de aandacht legt op de situatie van de Palestijnen.
- In de coulissen grinnikte vervolgens één man om het schouwspel: Charles Michel, de voorzitter van de Europese raad, die al lang een ziekelijke rivaliteitsoorlog met von der Leyen uitvecht.
- En dus legde Michel plots deze namiddag een Europese top vast met alle regeringsleiders, om de Europese positie uit te klaren. Een forse move van Michel, waarmee hij von der Leyen toch flink wat schade kan toebrengen. Haar wilde manoeuvre kan haar misschien wel een tweede mandaat kosten: door haar forse pro-Israëlische positie verliest ze alle steun in het Globale Zuiden en bij partners in het Midden-Oosten, waar Michel dan weer gezien kan worden als de grote verzoener.
- Het is het zoveelste incident tussen het duo von der Leyen-Michel, die als twee haantjes vechten om ‘dé Europese toppoliticus’ te zijn. Zo was er het ondertussen beruchte ‘sofagate’: het duo was te gast bij Turks president Recep Tayyip Erdogan, maar er waren slechts twee stoelen. Erdogan nam plaats op de eerste, Michel haastte zich om de tweede te bezetten; von der Leyen moest genoegen nemen met de zetel. Dat beiden een andere aanpak hebben is ondertussen wel duidelijk, maar ook een gebrek aan duidelijke taakverdeling zorgt voor heel wat frictie.
We geven het nog mee (1): Het begrotingstekort van Brussel is nog iets groter dan we al meldden.
- Het Brusselse tekort is uiteindelijk geen 950 miljoen, officieel in de boeken, het tekort van het Brussels gewest voor 2024. Dat was het cijfer dat men, misschien toch te optimistisch, vrijdag al meegaf met BOSA, de overheidsdienst die de tekorten bundelt en overmaakt aan Europa.
- Na afloop van het conclaaf zondag wilden zowel minister van Begroting Sven Gatz (Open Vld) als minister-president Rudi Vervoort (PS) niet helder communiceren hoeveel er nu bespaard is, en wat het totale tekort nu is: alleen in Brussel kan men zo wazig met cijfers omgaan. Finaal blijkt nu dat het ook in 2024 om een tekort gaat van 1,2 miljard euro op een totale inkomsten van 8 miljard, bijzonder slechte cijfers.
- Van een “evenwicht”, zoals Gatz beloofde, al dan niet met creatieve rekenkunde, is meteen geen sprake meer. Erger: er is ook totaal geen pad in de toekomst naar een evenwicht, iets waar de Vlaamse regering haar vel mee probeerde te redden en wat zelfs de Waalse regering min of meer heeft. “Met dit akkoord maken we de klik naar het gezond maken van de Overheidsfinanciën”, zo stelde Gatz op Twitter, zonder veel schroom daar tegenover.
- Overigens ergert de oppositie in Vlaanderen zich wel aan de mantra “dat Vlaanderen wel haar investeringen, met name Oosterweel, meetelt”. “Helemaal niet waar”, zo laat Vooruit weten. Want effectief, in het zogenaamde ‘centenboekje’, waar men de officiële begrotingscijfers van de Vlaamse regering in publiceert, is slechts sprake van een tekort van 2,6 miljard. En dat is niet zonder belang als de Vlaamse regering claimt “in 2027 in evenwicht te zullen zijn”. Dat is dan wel zonder Oosterweel geteld.
We geven nog mee (2): Plots staan de Europese Parlementsleden in Disneyland Parijs.
- Hilariteit alom, onder de Europese Parlementsleden. Elke maand legt de EU een trein in om hen vanuit Brussel naar het Franse Straatsburg te voeren, en terug. Alleen, deze keer maakte de trein een eerder onverwachte tussenstop: in Disneyland.
- Een keer per maand trekt het voltallige Europees Parlement, inclusief medewerkers en dossiers, naar Straatsburg, de officiële zetel van het parlement. Die verhuis gebeurt per trein, een reis die doorgaans vrij lang duurt.
- Dit keer verliep de reis echter nog wat moeizamer. De eerste etappe bracht de parlementsleden tot Charles de Gaulle, een van de luchthavens rond Parijs, en moest nadien koers zetten richting Straatsburg. Alleen, de trein vertrok richting Marne-la-Vallée, waar de Europarlementsleden een glimp konden opvangen van Disneyland Parijs. De trein stond er 45 minuten stil.
- “Team Disneyland”, zo schreef Nederlands Europarlementslid Samira Rafaela als bijschrift bij een foto die ze op X plaatste. “We zijn GEEN Mickey Mouse-parlement”, lachte ook de Duitser Daniel Freund. “Jammer genoeg konden we niet uitstappen”, zo reageerde een meereizende official, die bij de korte pitstop de top van de Space Mountain kon zien.
- Onderliggend is er wel kritiek op die terugkerende treinreis. Die kost het Europees Parlement ieder jaar 109 miljoen euro. Dat komt overeen met zes procent van de werkingskosten van het Parlement, of 0,1 procent van het totale Europese budget.
- De roep om er een eind aan te maken, en voortaan gewoon in Brussel te blijven, wordt steeds luider. Eén land blijft zich fors verzetten: Frankrijk, dat op deze manier de EU toch nog een beetje in eigen land verankerd ziet. Duitsland heeft bijvoorbeeld de hoofdzetel van de Europese Centrale Bank, Luxemburg heeft de Europese Investeringsbank.
We geven nog mee (3): Thierry Baudet is niet welkom aan de UGent.
- In Nederland zijn het verkiezingen, en daar dreigt de uiterst rechtse Baudet stevige klappen te krijgen. De man is niet alleen controversieel in z’n uitspraken, hij lanceerde de afgelopen jaren ook steeds meer bizarre theorieën, die hem steeds minder geloofwaardig en populair maakten.
- Toch wilde de rechts-conservatieve studentenvereniging KVHV hem graag naar de UGent halen, voor een lezing. Alleen, de universiteit zag dat niet zitten en verbiedt de zaak. Het argument: de veiligheid kan niet gegarandeerd worden.
- Bij de KVHV willen ze Baudet toch absoluut laten komen, ze stappen dan ook naar de rechter, de Raad van State moet straks oordelen. Het argument van de studentenvereniging is simpel: het is niet de UGent die in de veiligheid moet voorzien. Ze wilden zelf al een veiligheidsfirma inhuren, zo staat in Het Laatste Nieuws te lezen. (ddw)