Zweedse bank zet de trend: helft van personeel wordt vervangen door robots

Ook in de financiële sector is de kostenbeheersing cruciaal. In Zweden is Nordea Bank de enige grote instelling die er tijdens de eerste helft van dit jaar in geslaagd is zijn uitgaven terug te schroeven. Tegelijkertijd is Nordea de enige Zweedse bank die een strategie heeft geïntroduceerd om een aantal medewerkers door robots vervangen. Dat schrijft Niklas Magnusson, Zweeds correspondent van het persbureau Bloomberg.

Casper von Koskull, chief executive van Nordea, benadrukte eerder al dat in de sector over tien jaar de helft van de banen zullen zijn verdwenen. De bank heeft alvast aangekondigd zesduizend banen te schrappen.

Competitief

De afslanking is volgens von Koskull voor Nordea de enige manier om ook in de toekomst, waarbij automatisering en robots een groot deel van de bankactiviteiten zullen overnemen, competitief te blijven.

Nordea had tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nog 29.300 werknemers. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over diezelfde periode konden de onkosten met 11 procent worden verlaagd.

“De groep Barclays, die ongeveer dezelfde marktwaarde heeft als Nordea, had eind vorig jaar nog bijna tachtigduizend medewerkers,” maakt Niklas Magnusson een vergelijking.

“Ook Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Svenska Handelsbanken en Swedbank laten verstaan dat een bredere inzet van technologie in de toekomst de sleutel tot succes zullen zijn,” zegt Magnusson nog. “Er worden echter verschillende visies gehanteerd over de omvang van inzet van robots als alternatief voor mensen.”

“Deze banken zijn met de afslanking van hun personeelsbestand ook veel terughoudender gebleven dan Nordea. Bij een aantal instellingen kon zelfs een nieuwe rekruteringsronde worden opgetekend om technologiespecialisten en computerwetenschappers aan te trekken.”

Ontslagen

“Onder meer dankzij de kostenbesparingen, kon Nordea tijdens het tweede kwartaal van dit jaar de beste prestatie van de vier grootste Zweedse banken laten optekenen,” aldus Bloomberg. “Dat heeft ook de concurrentie aangezet om de automatisering van hun activiteiten te versnellen.”

John Torgeby, chief executive van Skandinaviska Enskilda Banken, erkent nu dat technologie uiteindelijk alle mogelijke activiteiten zal overnemen die in de praktijk aan automatisering kunnen worden toevertrouwd.

Hij voegt eraan toe dat er geen enkele twijfel is dat nieuwe technologie het consumentengedrag beïnvloedt en de bestaande zakenmodellen van de banken verstoort.

Zweedse media hebben gemeld dat Handelsbanken plannen zou hebben om tweeduizend arbeidsplaatsen te schrappen. Anders Bouvin, topman van de instelling, heeft echter gezegd geen mensen te willen ontslaan.

Meer