Zweden willen geen kortere werkdagen

Zweden willen geen kortere werkdagen
Zweedse brandweerlui hebben geen boodschap aan de EU Working Time Directive. (Foto: JEPPE GUSTAFSSON/AFP via Getty Images)

In Zweden hebben honderden brandweerlieden geprotesteerd tegen de uitvoering van de EU-richtlijn – bekend als de Working Time Directive – betreffende de arbeidstijd. Die wil 11 uur verplichte rust inlassen in elke periode van 24 uur. Voor brandweerlui is dat gewoon onmogelijk.

Waarom is dit belangrijk?

De Zweedse arbeidsmarkt is gebaseerd op samenwerking en overleg tussen werkgevers en werknemers. Dit betekent dat de sociale partners beslissingen nemen die het beste zijn voor hun eigen sector en werkplekken. Als Brussel nu de richtlijn gaat bepalen, neemt het die beslissingen weg bij de Zweedse democratie.

In het nieuws. Brussel wil Zweden een richtlijn opleggen, beter bekend als de EU Working Time Directive.

Dat is een wetgeving die minimumnormen vaststelt voor werktijden, rustperioden en jaarlijkse vakantie in de hele Europese Unie. Ze werd voor het eerst geïntroduceerd in 1993 en is sindsdien verschillende keren herzien. De richtlijn stelt een maximale wekelijkse arbeidstijd van 48 uur vast, een gemiddelde werktijd van 8 uur per dag en een minimale rustperiode van 11 opeenvolgende uren per dag.

Brussel neemt beslissingen weg bij Zweedse democratie

Wat is het probleem? Ongeveer tweederde van de Zweedse brandweerlieden doet dit werk deeltijds.

  • De 24-uurs aanwezigheidsdiensten hebben hen tot nu toe in staat gesteld hun brandweertaken te combineren met hun hoofdjob en privéleven.
  • De verplichte 11 uur rust in een periode van 24 uur van de richtlijn zou betekenen dat dit niet langer mogelijk is.
  • Brandweerlieden moeten 24 uur per dag oproepbaar zijn en kunnen soms wel 20 uur achter elkaar werken. Tijdens een 24-uursdienst moeten brandweerlieden minstens 8 uur slapen. Echter, door de aard van het werk is het niet altijd mogelijk om daadwerkelijk te slapen. 

Maar als Brussel de richtlijn oplegt, neemt zij beslissingen weg bij de Zweedse democratie. Werknemers en werkgevers hebben dan geen inspraak meer over de arbeidsomstandigheden en het kan volgens de Zweden ook de democratie in andere sectoren van de samenleving beïnvloeden. (as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.