Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol wordt geconfronteerd met lage opiniepeiling temidden van economisch zwaar weer

Na minder dan drie maanden presidentschap staat de goedkeuring van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol op een dieptepunt. Volgens een recente opiniepeiling gaven slechts 28 procent van de ondervraagden hun goedkeuring aan de manier waarop Yoon staatszaken afhandelt.

Yoons standpunten over individuele kwesties lijken niet bepaalt populair te zijn bij de Zuid-Koreanen. Zo heeft de president zich tijdens zijn campagne kritisch uitgelaten over feministen en vrouwenrechtenkwesties. Hij stelde dat genderdiscriminatie niet bestaat en drong aan op de afschaffing van het ministerie van Gendergelijkheid en Gezin, waarmee hij een van zijn campagnebeloftes nakomt. Het leverde de president een hoop commentaar op.

Daarbovenop kreeg Yoon kritiek te verduren nadat hij naam had gemaakt door verschillende overheidsambtenaren te vervolgen wegens corruptie, maar zelf later mensen in zijn nieuwe regering benoemde die met soortgelijke beschuldigingen werden geconfronteerd.

Economisch zwaar weer

En ook de Zuid-Koreaanse economie heeft haar eigen problemen. Het werkloosheidscijfer is sinds april met 0,2 procent verder gestegen en de inflatie op jaarbasis is gestegen naar 6 procent, in vergelijking met 2,6 procent in dezelfde periode vorig jaar. Het inflatiecijfer is daarmee het hoogste sinds eind 1998.

Daarnaast lopen de spanningen tussen politiek links en rechts verder op in het land. Een onderzoek uit 2021 wees uit dat Seoel de “culturele oorlogshoofdstad van de wereld is”. Het percentage Koreanen dat zegt dat er flinke spanningen zijn tussen links en rechts is met 87 procent hoger dan dat van de Amerikanen (85 procent). Negen op de tien Koreanen denken dat er grote spanningen zijn tussen rijk en arm, en acht op de tien zeggen dat er ernstige spanningen zijn tussen de seksen.

De Koreaanse presidentsverkiezingen van 2022 leken op de Amerikaanse verkiezingen van 2016 en 2020. Twee impopulaire kandidaten stonden op het stembiljet tegenover een electoraat dat steeds meer gepolariseerd raakt. Yoon wist uiteindelijk met 0,7 procent te winnen van zijn rivaal Lee Jae-myung.

Vooruitgang wordt ondermijnd

“Wat het publiek op dit moment wil, is dat de regering-Yoon zich bewust wordt van de lage goedkeuringscijfers”, zegt Soo Kim, een beleidsanalist bij Rand Corp tegen Bloomberg. “Als Yoon geen veranderingen doorvoert, zou dat de vooruitgang kunnen ondermijnen die hij heeft geboekt om de versleten banden met de VS te herstellen en het aanzien van Zuid-Korea bij de NAVO te verhogen”.

“Als de steun minder dan 20% bedraagt, neemt zelfs de regerende partij gewoonlijk afstand van het presidentschap”, zegt Shin Yul, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Myongji Universiteit in Seoul. “Dit verzwakt uiteindelijk de drijvende kracht van de president in termen van beleid”.

Yoon is de voormalige procureur-generaal van Zuid-Korea, die aanvankelijk de in schijnwerpers kwam te staan door zijn vasthoudend onderzoek naar corruptie tijdens de presidentschappen van Park Geun-hye. Hierdoor kreeg hij de reputatie een hardliner op het gebied van corruptiebestrijding te zijn.

Noord-Korea

Yoon zou volgens critici ook te hard optreden tegen zijn noordelijke buur in Pyongyang. De president noemde tijdens zijn eerste toespraak als president het nucleaire wapenprogramma van het regime een bedreiging, maar gaf wel aan te willen praten met de Noord-Koreanen. Desondanks zei hij veel harder te zullen optreden tegen het regime dan zijn voorganger Moon Jae-in.

Hij zegt de economie van het land te willen ondersteunen als het afstand doet van nucleaire wapens.

Acht doden door overstromingen

De president kreeg daarnaast te maken met een andere (mini)crisis. Zware regenval in en rond de hoofdstad Seoel heeft geleid tot de dood van zeker acht personen. De straten van de stad veranderen in rivieren, met drijvende voertuigen. Volgens de lokale overheid zouden zeker 800 gebouwen zijn beschadigd en moesten 790 mensen worden geëvacueerd. 

(as)

Meer