Zuid-Korea roept bedrijven op om coronawinsten te delen

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft bedrijven die cashen op de rug van het coronavirus opgeroepen om hun winsten te delen met mensen en bedrijven die het moeilijker hebben. 

‘Of het nu winstdeling wordt genoemd, of wat dan ook…  Ik denk dat dit de juiste weg is’, aldus Moon. De president merkte op dat zijn regering sinds het begin van de pandemie vier aanvullende begrotingen heeft goedgekeurd die gericht zijn op het verzachten van de economische gevolgen van de crisis. Maar volgens Moon zijn deze maatregelen ‘onvoldoende’ om de groeiende economische ongelijkheid in zijn land aan te pakken. 

Fondsen

Daarom stelde hij voor dat bedrijven die van de pandemie hebben geprofiteerd fondsen zouden kunnen oprichten om mensen te helpen die zwaar getroffen zijn. De overheid zou ook extra stimuli geven aan bedrijven die dergelijke fondsen oprichten, al verplicht Moon hen daar niet toe. 

In december verloor Zuid-Korea de meeste jobs in meer dan twee decennia als gevolg van de coronapandemie. Toen werden 628.000 jobs geschrapt, volgens statistiekbureau Statistics Korea. Restaurants, hotels en detailhandelaren worden het hardst getroffen door de coronamaatregelen van de Zuid-Koreaanse overheid. Bovendien zitten de huizenprijzen in de lift. 

‘Armen worden armer’

Park Chong-hoon, hoofd Korea Economic Research bij de Britse bank Standard Chartered in Seoel, zegt aan de Financial Times dat het inkomensverschil tijdens de pandemie is verslechterd ‘waardoor rijke mensen rijker zijn geworden’. 

‘Maar arme mensen zijn armer geworden’, zegt Park, ‘en kleine handelaars in de dienstensector en tijdelijke werknemers in de detailhandel hebben het zwaar te verduren’.

In december kelderende Moons populariteit toen Zuid-Korea te maken kreeg met een opleving van het coronavirus. Zijn regering kreeg ook veel kritiek omdat het land pas tegen februari wil beginnen met vaccineren terwijl de vaccinatiecampagnes in de Verenigde Staten en de Europese Unie wel al op gang zijn gekomen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.