Zuid-Amerikaanse landen denken aan een OPEC voor lithium

Argentinië, Bolivia, Chili en eventueel Peru zouden mogelijk een coalitie van lithium-producenten kunnen uitbouwen, naar het voorbeeld van de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC). Dat hebben een aantal waarnemers gemeld.

Er bestonden al langer plannen voor de lancering van een dergelijk samenwerkingsverband, maar die zijn nu in een stroomversnelling geraakt door de overwinning van Gabriel Boric bij de presidentsverkiezingen in Chili.

Door deze politieke verschuiving in het Chileense politieke landschap zijn in de betrokken landen verwante regeringen met linkse ideologieën aan de macht.

Internationale markt

Felipe Solá, voormalig Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, had het idee over een lithium-coalitie in maart vorig jaar al met de Boliviaanse regering besproken. Lithium is essentieel voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen.

Bolivia heeft met een geschatte voorraad van 21 miljoen ton de grootste lithium-reserves van de hele wereld. Ook Argentinië (14,8 miljoen ton) en Chili (8,3 miljoen ton) kunnen belangrijke partijen op de internationale lithium-markt worden. Buiten deze landen beschikken China en Australië over de belangrijkste concentraties van het mineraal.

Analisten verwachten dat Bolivia, Argentinië en Chili de internationale lithium-markt zouden kunnen controleren, net zoals de OPEC een bepalende invloed heeft op de wereldwijde petroleummarkt.

Ideologische verschillen

Tot nu toe maakten ideologische meningsverschillen tussen de Boliviaanse en Chileense regeringen een dergelijk bondgenootschap bijzonder moeilijk. Nu echter Sebastián Piñera in Chili door Gabriël Boric wordt opgevolgd, lijkt een collaboratie meer kans op succes te kunnen hebben.

Een mogelijke struikelblok voor een mogelijk samenwerkingsverband zou volgens de analisten nog in Argentinië kunnen opduiken.

Een grondwetshervorming in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft in Argentinië immers de provincies soevereiniteit gegeven over de grondstoffen die binnen hun grenzen kunnen worden gevonden.

De Argentijnse lithium-reserves bevinden zich in de provincie Jujuy, waar Gerardo Morales gouverneur is. Morales is echter geen partijgenoot van de Argentijnse president Alberto Fernández. Dit zou volgens sommige waarnemers mogelijk tot complicaties kunnen leiden.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.