“Zuck is back!”: Meta schiet 19 procent hoger op de beurs

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatApp, ziet zijn beurskoers met 19 procent stijgen in een eerste reactie op de beter dan verwachte kwartaalcijfers. Daarmee snoert Mark Zuckerberg, wiens positie vorig jaar nog ter discussie stond, de critici de mond.

In het nieuws: De gunstige voortekenen uit de indicatieve handel voorbeurs worden bevestigd in de reguliere handel op Wall Street. Het aandeel Meta schiet als een raket de hoogte in: plus 19 procent kort na opening van de handel.

De aanleiding: Een beter dan verwacht kwartaalrapport doet de stemming rond Meta – een van de grote beursverliezers van vorig jaar – helemaal omslaan.

  • De inkomsten waren afgelopen kwartaal sterker dan verwacht, en ook de vooruitblik was iets boven verwachtingen. De omzet over het vierde kwartaal kwam uit op 32,2 miljard dollar. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder, maar wel 2 procent meer dan verwacht.
  • Bovendien kondigde Meta een aandeleninkoop van 40 miljard dollar aan, wat de koers nog een extra zetje geeft.

2 miljard Facebook-gebruikers

Het bereik: “Onze gemeenschap blijft groeien en ik ben blij met de sterke betrokkenheid van gebruikers van al onze apps”, verklaarde Zuckerberg in de telefonische toelichting bij de kwartaalcijfers.

  • “Facebook heeft zojuist de mijlpaal van 2 miljard dagelijks actieve gebruikers gehaald”, zo meldde de CEO trots.
  • Inclusief WhatsApp en Instagram komt de teller van de dagelijkse gebruikers zelf uit op bijna 3 miljard, wat betekent dat Meta ondanks de concurrentie van TikTok nog steeds de grootmacht is onder de socialmediabedrijven.

De prioriteit: Efficiëntie is voortaan het ordewoord van Zuckerberg, zo zegt hij zelf.

  • Zuck heeft als managementthema 2023 uitgeroepen tot “het jaar van efficiëntie”. De recente personeelsinkrimping – 11.000 jobs weg – is “het begin van onze focus op efficiëntie, niet het einde”, zo zei hij tijdens de telefoonconferentie.
  • Staan op zijn to do-lijst: het platter maken van de organisatiestructuur, enkele managementlagen schrappen en AI-tools gebruiken om de productiviteit van de ingenieurs op te krikken.
  • De analisten van KBC zien nu al in de cijfers tekenen van de verbeterde kostendiscipline. “Het toont aan dat Meta over hefbomen beschikt om de winstgevendheid op korte termijn te beschermen als de omzetgroei vertraagt, en dat het er niet voor terugschrikt om die hefbomen te gebruiken.”

Uitgezoomd: “Als we een stapje terug doen, blijft het duidelijk dat Meta onmisbaar is voor (online) adverteerders en heeft het met Instagram, WhatsApp en Messenger nog een aantal azen in handen”, gaat KBC verder. “Aan de andere kant moet het bedrijf flink investeren om relevant te blijven ten opzichte van de concurrentie, maar ook om nieuwe privacyschandalen te voorkomen.”

(ns)

Meer