Zowel Lachaert als Van Grieken winnen hun rechtszaak

Bij Vlaams Belang ging het om een behoorlijk fundamentele zaak: een Mechelse rechter veroordeelde vorig jaar vier leden van Voorpost, een actiegroep van Vlaams Belang, wegens “racisme en aanzetten tot haat” tot een half jaar cel. De reden: een spandoek met daarop “Stop islamisering”.

  • In beroep wordt dat vonnis tenietgedaan: het Antwerpse Hof van Beroep verklaarde de rechtbank in Mechelen onbevoegd, en dus gaan de vier vrijuit. De reden is simpel: voor drukpersmisdrijven (dus ook spandoeken) moet men naar een volksjury, en dus assisen, niet de correctionele rechtbank.
  • Tom Van Grieken (Vlaams Belang) jubelde alvast: “Meningen zouden nooit of te nimmer verboden mogen worden. Juridisch is het tevens een correcte beslissing van het Hof van Beroep, want dit soort uitspraken vallen niet onder de xenofobiewetgeving en moeten dus door een jury beoordeeld worden. En belangrijk: het Hof heeft dat ook als dusdanig aangegeven door duidelijk te stellen dat de slogan ‘stop islamisering’ niet is ingegeven door racisme.”
  • Op dezelfde dag mocht gisteren ook Egbert Lachaert (Open Vld), de liberale partijvoorzitter, opgelucht ademhalen. Lachaert is verzand in een oorlogje met de website ‘t Scheldt, en diens uitbater Gert Van Mol. In de uitloper van een proces van Lachaert tegen de site, dagvaardde Van Mol de liberale politicus. Dat deed hij door een spitsvondigheid van zijn advocaten, net op de dag dat Parlementsleden niet onschendbaar zouden zijn, tussen twee zittingen van de Kamer.
  • Maar de rechter volgde die redenering van de advocaten van Van Mol niet: het was nooit de bedoeling van de wetgever om zo’n “één dag niet onschendbaar zijn” te creëren. Geen behandeling ten gronde dus van de beschuldiging van Van Mol, die beweerde dat Lachaert zijn beroepsgeheim als advocaat had geschonden.
Meer