Een Chinese fabriek die een belangrijk onderdeel van zonnecellen maakt, moet wegens een overstroming de productie voor onbepaalde tijd stopzetten. Het incident is de zoveelste verstoring in de toeleveringsketen van zonne-energie, die daardoor een zeldzame prijsstijging meemaakt.
Tongwei Solar, de derde grootste producent van polosiliconen, kondigde op dinsdag aan dat zijn fabriek in Leshan de komende tijd niets zal produceren. Die stad in het zuidoosten van China heeft vandaag namelijk het hoogste overstromingsalarm afgekondigd.
Polysilicone is een silicone dat een van de belangrijkste bouwstenen is van fotovoltaïsche cellen. Het fabrieksgebouw in Leshan produceert jaarlijks 20.000 ton van het geleidende materiaal, dat is ongeveer 4 procent van de wereldwijde output, volgens analisten van Bloomberg.
De overstroming verstoort de toeleveringsketen van zonne-energie nog verder. Momenteel maakt die namelijk al een zeldzame periode van stijgende kosten mee. Midden juli vond er een explosie plaats in een polysiliconefabriek in Xinjiang, die de wereldwijde voorraad van het materiaal al sterk beperkte.
Volgens energiespecialisten van Bloomberg is het goed mogelijk dat dit evenement voor een prijsstijging op korte termijn zorgt. Verdere prijsstijgingen kunnen echter leiden tot vertragingen van bepaalde projecten, gezien de prijs al abnormaal hoog staat door eerdere verstoringen.
Sinds juni zijn polysiliconen namelijk al 56 procent duurder geworden, volgens PVinsights, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in zonne-energie. Makers van zonnecellen hebben sindsdien ook hun prijzen opgedreven om die extra kost door te rekenen.
Sinds 2007 is de prijs van zonne-energie gestaag aan het dalen, door dalende productiekosten en een grotere vraag. Met een wereldwijd gemiddelde van 0,05 dollar per kWh, daalde het niveau genoeg om van fotovoltaïsche zonne-energie de goedkoopste elektriciteitsbron in een groot deel van de wereld te maken.
Koepelorganisatie China Silicon Industry Association verwacht echter dat de opwaartse trend van de polysiliciumprijzen tot september zal aanhouden als gevolg van een tekort aan aanbod.
Analisten van Citi waarschuwden vorige week in een memo dat hogere prijzen voor zonnepanelen, dankzij de stijgende grondstofprijzen, de uiteindelijke vraag naar nieuwe zonneparken kunnen beperken.