Zou Schiltz niet beter op de koffie gaan bij Vooruit in Antwerpen?

Het werd Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert niet bepaald in dank afgenomen door zijn lokale afdeling in Antwerpen: het ultimatum dat hij was komen formuleren over de Antwerpse coalitie. Daar gonst het al weken van de geruchten dat de liberalen uit de ploeg zouden vallen, of dat ze minstens naar hun tweede schepenpost zouden kunnen fluiten.

  • Immers: de Open Vld is mathematisch niet nodig, Vooruit is door een overloper verder versterkt én de Vlaamse liberalen ergerden van buitenaf de coalitiepartners. Plus: Claude Marinower, de huidige schepen van de Open Vld, zou wel eens gewoon willen blijven zitten.
  • Maar tussen geruchten en feiten staat veel in de Wetstraat, tot er natuurlijk harde taal on the record wordt gesproken. Dat deed Lachaert in Het Laatste Nieuws, door te stellen “dat Bart De Wever een man van zijn woord moet zijn”, en eiste dat tegen ten laatste dit weekend, zondagnacht, er een akte, en dus een oplossing moest zijn.
  • Alleen, dat maakte de zaak dus erger. Want om te beginnen zijn er twee voordrachtsaktes, om Marinower op te volgen én om het OCMW-voorzitterschap te krijgen. En op beide staat de naam van Erica Caluwaerts, het enige andere gemeenteraadslid van Open Vld op dit moment in Antwerpen. Daar wees burgemeester Bart De Wever (N-VA) ondertussen al meermaals fijntjes op: van een tweede persoon is dus geen sprake.
  • Dat is meteen het tweede grote issue aan heel de personeelswissel: in de plaats van Marinower zouden Caluwaerts én Willem-Frederik Schiltz, de fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement, komen. Die laatste moet dan wel zijn intrede nog in de gemeenteraad maken én ook als schepen vanaf 2022 een voordrachtsakte krijgen van de meerderheid. Maar hij kondigde ondertussen wel al stellig zelf aan, zonder N-VA of Vooruit iets te laten weten, dat hij schepen wordt.
  • Dat het daarom in de wandelgangen gonst, is niet moeilijk te verklaren: Schiltz heeft niet alleen vrienden. Maar een nogal essentiële vraag, vaak in politiek, werpt zich ook hier op: qui bono? Wie profiteert van een mogelijke exit van Open Vld uit de coalitie, of het beperkt houden tot één schepen?
  • Het antwoord is nogal eenvoudig: het is Vooruit die veruit meest te winnen heeft bij dergelijke hertekening. Het is immers hun huidige schepenzetel die moet worden opgegeven. “Nogal logisch dus dat die zich héél stil houden in de hele zaak”, zo duidt een insider met enig plezier.
  • Of de soep allemaal zo heet wordt opgediend, valt af te wachten. Schiltz heeft binnenkort een afspraak met De Wever. Maar het kan dus veel nuttiger zijn voor Schiltz, om ook eens op de koffie te gaan bij de Vlaamse socialisten in de koekenstad.
Meer
Mijn Volglijst

Olieprijs stijgt

02/12/2021 19:44

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 66,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,4 procent duurder.

OPEC en zijn bondgenoten zullen de productie in januari conform de bestaande afspraken met 400.000 vaten per dag verhogen, ondanks de zorgen over de mogelijke impact van de omikron-variant van het coronavirus. Dit is de uitkomst van de OPEC+ vergadering die donderdag werd gehouden.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20