Lachaert valt frontaal VRT aan over docu rond El Kaouakibi, maar krijgt lik op stuk

De VRT krijgt forse kritiek van de liberale voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld), omdat de Vlaamse omroep een documentaire maakt over Sihame El Kaouakibi. Lachaert krijgt van de programmamakers echter een duidelijk antwoord.

  • “Onbegrijpelijk dat de openbare omroep VRT belastinggeld spendeert aan iemand die iedereen om de tuin leidde. Waarom geld spenderen om hier een forum aan te bieden? In dit dossier moet vooral het gerecht asap zijn werk kunnen doen, met de gepaste gevolgen”, zo reageert Egbert Lachaert, op het nieuws dat Eén een documentaire aan het maken is over Sihame El Kaouakibi.
  • Wat de kritiek wat vreemd maakt, is het feit dat er inhoudelijk quasi niets bekend is over de nog deels te draaien en nog uit te zenden documentaire, die ervaren journalist Eric Goens aan het maken is in opdracht van de openbare omroep. Behalve dan dat Goens toegang kreeg tot de gevallen politica. “Sinds het uitbreken van de problemen met het stads- en dansproject ‘Let’s Go Urban’ als enige reportagemaker toestemming van de onderneemster/politica om haar te volgen en haar te interviewen op belangrijke tijdstippen en gebeurtenissen”, zo liet de VRT weten.
  • Maar de openbare omroep zou dus “een forum” gaan bieden aan El Kaouakibi, zo beweert Lachaert althans. Al maanden verschijnt El Kaouakibi niet in het openbaar: het lijkt vanuit journalistiek oogpunt alvast legitiem om haar, na een hele reeks beschuldigingen en gerechtelijke procedures, ook aan het woord te laten.
  • Wat het lastig maakt voor de Open Vld-voorzitter is dat zijn partij de politica lanceerde, op de lijst een plaats bood die een zitje verzekerde én bovendien via een factuur 50.000 euro betaalde aan een vennootschap van El Kaouakibi voor die overstap naar de politiek: een tot dan toe ongeziene praktijk om kandidaten “te kopen”.
  • De Vlaamse liberalen duwden El Kaouakibi ondertussen uit de partij en uit hun fractie in het Vlaams Parlement. Daar blijft ze zetelen als onafhankelijke, wat weer tot nieuwe commotie leidde: ze is al nu een vol jaar afwezig met een ziektebriefje, maar bleef heel die tijd haar volle loon ontvangen. Recent wijzigde het Vlaams Parlement de regels, om het loon van El Kaouakibi toch te verminderen.
  • Lachaert werd van antwoord gediend door documaker Goens zelf: “Onbegrijpelijk dat een liberale partijvoorzitter zich als een volleerde populist meent te mogen moeien met redactionele keuzes van een zender. Er is nochtans, beste Egbert, héél wat te vertellen over de affaire. Stay tuned.”
  • Maar Lachaert bleef op Twitter volhouden in zijn kritiek. Hij stelde de vraag of men het “een goed idee vindt, dat iemand die we al een jaar niet in het parlement zien en die aan niemand al een woord uitleg gaf over alles wat er gebeurde, plots een eigen programma krijgt”. Daarop antwoordde Goens dan weer: “Ze krijgt geen ‘eigen programma’, meneer Lachaert. Uw populisme is te plat om waar te zijn.”
  • Net vorige week werd het debat over persvrijheid wereldwijd nog eens aangekaart, met een Nobelprijs voor twee journalisten. In die zin verbaast het communicatiespecialisten dat uitgerekend in dit dossier de Open Vld-voorzitter weer de aandacht naar zichzelf en zijn partij zuigt, en de animositeit opzoekt via Twitter.
Meer