Zorgwekkende jaarcijfers TomTom: coronacrisis en chiptekort laten zich voelen

Het Nederlandse TomTom, maker van navigatiesoftware, heeft het afgelopen jaar last gehad van de verminderde vraag naar auto’s. In 2021 draaide het bedrijf 21 miljoen euro minder omzet dan in het voorgaande jaar. De lagere verkopen van auto’s drukken de omzet flink.

TomTom werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een vermindering van de autoproductie, als gevolg van het wereldwijde tekort aan materialen. Het bedrijf moest daarnaast omgaan met de flinke concurrentie van Google- en Apple Maps en het wereldwijde chiptekort. Daar kwam het coronavirus nog overheen. Volgens TomTom zijn deze problemen nog aanhoudend en verwacht wordt dat het pas in 2023 zal opklaren. Vanaf dat moment voorziet het een positieve cash flow.

Thuiswerken drukt de vraag naar auto’s

Om producten te kunnen leveren is het Amsterdamse bedrijf daarnaast afhankelijk van de verkoop van auto’s, en dat is juist afgenomen. Het vele thuiswerken drukte de vraag naar nieuwe auto’s en anderzijds waren er de vertraagde leveringen. Er werden ook minder leaseauto’s verkocht. Daarentegen is de verkoop van tweedehandswagens juist op niveau gebleven. Door het coronavirus wilden veel mensen het openbaar vervoer mijden en een tweedehands auto was een geschikt alternatief, aldus ING.

Ook voor aankomend jaar verwacht het navigatiebedrijf dat de tekorten zullen aanhouden en dat autofabrikanten minder willen gaan betalen voor de software.

Het aandeel van TomTom presteert al langer ondermaats. Op vrijdag is de koers van het bedrijf verder weggezakt, beleggers reageerden negatief op de resultaten. 

In 2021 kwam de omzet van het bedrijf uit op 507 miljoen euro, dat is 21 miljoen euro minder dan het voorgaande jaar.

Deal van 1,9 miljard euro

TomTom richt zich op twee segmenten: het verder ontwikkelen van locatietechnologieën en consumentenproducten. Met locatietechnologieën levert het bedrijf kaarten en diensten die geïntegreerd worden in de producten van consumenten en bedrijven. Consumentenproducten zijn navigatiesoftware en -hardware. De omzet die het bedrijf boekte met locatietechnologieën is in 2021 licht gestegen met 2 miljoen euro.

Meevaller voor het bedrijf is de deal met Volkswagen. Voor ongeveer 1,9 miljard euro gaat TomTom navigatieservices en verkeersinformatie leveren aan voertuigen van de autobouwer.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.