Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft z’n Europese klanten een brief geschreven om hen ervan te verzekeren dat zij voor gas kunnen blijven betalen zonder de tegen Rusland ingestelde sancties te overtreden. Dat meldt de financiële nieuwssite Bloomberg.
Er heerst verwarring bij Europese bedrijven over hoe ze nog Russisch gas kunnen blijven kopen. Eerder had Moskou namelijk geëist dat de betalingen in roebels zouden worden verricht, maar volgens de Europese Commissie zou een dergelijke actie de tegen het Kremlin ingestelde strafmaatregelen tenietdoen. Intussen krijgen Polen en Bulgarije al geen gas meer van de Russen omdat ze weigeren af te rekenen in de Russische munt.
Vier Europese inkopers zouden al betaald hebben voor gasleveringen op de manier die Poetin had geëist, volgens een bron dicht bij Gazprom. Specifiek behelsde de eis dat de kopers bij de bank van het Russisch gasbedrijf Gazprom in Zwitserland twee rekeningen openen voor de gasaankopen: één in euro’s en één in de Russische valuta. Bij die regeling was Gazprombank verantwoordelijk voor het converteren van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling.
Nieuw decreet
Nu heeft Gazprom het in zijn schrijven over een op 4 mei uitgevaardigd decreet van het Kremlin, dat een nieuw licht zou werpen op de procedure rond de uitbetaling in roebels.
Volgens dat nieuwe decreet moeten buitenlandse valuta die van kopers worden ontvangen, worden omgewisseld in roebels via rekeningen bij het Russische nationale clearinghouse. Dat is een organisatie die ervoor zorgt dat financiële transacties tussen twee partijen op een veilige manier worden afgewikkeld.
Gazprom stelt dat het decreet de transparantie van de geldstromen van de buitenlandse kopers waarborgt, en de mogelijkheid uitsluit dat een “derde partij” bij de verrekeningen betrokken is. De uiteengezette procedure lijkt dus de door Europa gesanctioneerde Russische centrale bank uit te sluiten.
Nord Stream 2
Gisteren liet de gasgigant ook nog weten delen van z’n controversiële pijpleiding Nord Stream 2 te gaan gebruiken. De pijplijn, die Rusland via de Oostzee met Duitsland verbindt, is helemaal gereed, maar nog niet in gebruik genomen.
Duitsland en de EU moesten nog hun fiat geven voor de opstart van het project. Maar door de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende strafmaatregelen, lijkt dat er niet meer aan te komen. Nu wil eigenaar Gazprom de pijplijn aanwenden voor gasleveringen aan noordwestelijk Rusland.,
(evb)