Zoon Khadaffi kandidaat-president in Libië

Seif al-Islam Khadaffi, de zoon van voormalig dictator Moeammar Khadaffi, heeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in Libië ingediend. Dat meldde de Hoge Nationale Kiescommissie in een verklaring.

Khadaffi is een van de meest prominente personen die zich naar verwachting kandidaat zullen stellen voor de presidentsverkiezingen. Op de lijst staan ook de afvallige oostelijke commandant Khalifa Haftar, premier Abdul Hamid Dbeibah en parlementsvoorzitter Aguila Saleh.

Wereldmachten en de VN hebben gewaarschuwd dat iedereen die de stemming probeert te belemmeren of de uitslag vervalst, sancties te wachten staan.

“God heeft altijd de overhand”

Op foto’s en video’s die online circuleren, is te zien hoe Seif al-Islam Khadaffi voor een affiche van de komende verkiezingen zit en de verkiezingsdocumenten ondertekent.

Hij is bebaard en draagt traditionele Libische kleding, richt zich tot de camera en citeert een vers uit de Koran dat luidt: “Oordeel in waarheid tussen ons en ons volk.”

“God heeft altijd de overhand in zijn doel”, zei hij ook, terwijl hij een andere passage van het heilige moslimboek aanhaalde, “zelfs als de ongelovigen het haten”.

Oorlogsmisdaden

In de nasleep van het brute einde van zijn vader Moeammar Khadaffi in 2011 werd Seif al-Islam Khadaffi gevangen genomen.

Hij werd zes jaar lang vastgehouden en kreeg de doodstraf. Het Libische hooggerechtshof annuleerde echter het vonnis van de strafrechtbank van Tripoli van 2015 om hem te executeren en beval een nieuw proces aan, maar dat is nog niet gebeurd.

Khadaffi wordt ook nog steeds gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag op beschuldiging van oorlogsmisdaden.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20